Trudny nie trudny, to skomplikowany gramofon z dużą ilością elektroniki w porównaniu do zwykłych gumkowców, jak to w DD (choć i bywają prostsze DD). Czy ona jest aktualnie naprawialna to trzeba by się przyjrzeć co tam jest użyte. Czy jakieś kości ogólnego przeznaczenia czy dedykowane.
Swojego czasu kusił mnie ten model i nawet do roku temu trafiały się znacznie lepsze finansowo oferty.
Ale trafił mi się jeszcze bardziej skomplikowany i droższy staruszek (chociaż ze zwykłym ramieniem).
Polujac na różne modele, najpierwsz szukałem informacji po świecie czy w ogóle jest naprawialny (dostępność układów scalonych), a potem szukałem materiałów odnośnie samych napraw, tak żeby w razie czego było się na czym oprzeć. Do wielu starych topowców taka informacja jest dostępna, z service manualami na czele.
Np.
https://ameblo.jp/ambkx223/entry-12508092117.html - Chrome w razie czego przetłumaczy na angielski albo polski (wole angielski bo zazwyczaj na tym mniej się wykłada)
Ogólnie, o ile nikt tego wcześniej nie robił w tych starociach warto zatroszczyć się o nowe kondensatory i przeczyścić lub wymienić potencjometry.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.