Gramofon dla początkującej

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Gramofon dla początkującej

Post autor: darkman »

@annpat; :|
Ostatnio zmieniony 06 sty 2022, 17:16 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

annpat pisze:
06 sty 2022, 16:36
darkman pisze:
05 sty 2022, 10:10
Z forumowej giełdy to interesująca oferta, a i cena atrakcyjna po obniżce:
viewtopic.php?f=59&t=17850&p=366272#p366272
Pewnie warto się zainteresować bliżej. Bonusowo - bardzo ładny. :) Kawał sprzętu.
wiem, wiem marudzę, ale zależy mi też na czymś estetycznym - czarny lub wyglądający jak drewniany (nie wiem jak to lepiej określić) i chyba te całkowicie automatyczne wykreślam z powodu wątpliwej estetyki guzików :shifty:
Ops.. przepraszam, nie zauważyłem wcześniejszych odpowiedzi i dlatego ponownie coś tam napisałem.
Czytając jednak powyższe muszę zadać Ci pytanie:
Nie jesteś czasem Gramofonikiem?
annpat

Post autor: annpat »

darkman pisze:
06 sty 2022, 16:42
@annpat; w detale się nie wdawaj, nie o to chodzi - to przyjdzie samo.
Podstawowe decyzje, to:
-rodzaj napędu, bezpośredni - paskowy?
-automat, półautomat, manual?
-kontrola obrotów lepsza, gorsza ale też obleci?
-ramię ładne i dobre, brzydkie i bdb, czyli tanie czy tańsze lub drogie czy droższe :)
-wkładka - akceptujesz zastaną czy sama decydujesz i wzw z tym tanie byle co wystarcza, bo i tak zmienisz na "po Twojemu"
-polecany? znany brand?
-fabryczny brandowy, brandowy DIY?

raczej postaraj się znaleźc odpowiedź na te pytania i poszukaj, a raczej sprawdzaj modele na liscie polecanych (forum).

Ja bym wybrał (dla siebie): gramofon od @Pawelca ;) , bo badzo fajny to już mam, a pewnie chciałbym "fajniejszy+" ze współczynnikiem b.piękny. Kosztuje, ale jestem już długo w audio i nie stać mnie na rzeczy tanie.

Teraz dla siebie ale pod Ciebie: DD, semiauto/auto, bez wkładki (a np wkładka od @Stosa79-obecnie ma kilka b.konkretnych o ile już nie poszły lub @Wojtka jak coś wystawi, ale się opyla i nic nie wystawia), ładny musi być, .. wiadomo, zobacz tego Pioniera z ogłoszenia czy się tobie podoba (to jest automacik, cena już dość dobra po obniżkach). Nie znam sprzedawcy ale pewnie warto doprecyzować informacje, ale może nie bo brzydal Twoim zdaniem, to też OK i szukamy dalej.. znaczy Ty szukasz grzecznie, a my krytykujemy też grzecznie. :shock: :) :)
okej to przygotuję sobie bardziej sprecyzowaną listę i będę działać :D
annpat

darkman pisze:
06 sty 2022, 17:06
annpat pisze:
06 sty 2022, 16:36
darkman pisze:
05 sty 2022, 10:10
Z forumowej giełdy to interesująca oferta, a i cena atrakcyjna po obniżce:
viewtopic.php?f=59&t=17850&p=366272#p366272
Pewnie warto się zainteresować bliżej. Bonusowo - bardzo ładny. :) Kawał sprzętu.
wiem, wiem marudzę, ale zależy mi też na czymś estetycznym - czarny lub wyglądający jak drewniany (nie wiem jak to lepiej określić) i chyba te całkowicie automatyczne wykreślam z powodu wątpliwej estetyki guzików :shifty:
Ops.. przepraszam, nie zauważyłem wcześniejszych odpowiedzi i dlatego ponownie coś tam napisałem.
Czytając jednak powyższe muszę zadać Ci pytanie:
To jakaś konkretna osoba czy określenie osoby kompletnie nieogarniętej w gramofonach obrażającej swoim istnieniem rasowych audiofilii? Jeśli to drugie to pewnie ja :D A na forum jestem pierwszy raz, wcześniej tak jak mówiłam przeglądałam recenzje i opinie.
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

dosłownie 5 min temu to samo miałem na myśli i chciałem napisać że też mi tym pachnie :lol:
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Rekiniasty pisze:
06 sty 2022, 17:30

dosłownie 5 min temu to samo miałem na myśli i chciałem napisać że też mi tym pachnie :lol:
Zgłosiłem post już wcześniej, Admin będzie to sprawdzi, dziś się jeszcze nie logował. Poczekajmy.
BTW, sam Grafomanikowi kiedyś sugerowałem by się zalogował jako kobieta, to będzie trudniej, bowiem wtedy łapaliśmy go w 5min, a rekord to były o ile dobre pamiętam 3 min, a może i mnie... cienki bolo. :P
Koleżanka poczeka, zresztą też się nie logowała ostatnie 3 dni, mimo pytań.. to mnie też wydało się nietypowe. Bo społeczeństwo zwykle jest w gorącej wodzie kąpane ;) .
Tymczasem wstrzymajmy się z poradami, a nomen omen koleżanka i tak ma co robić, bo rad dostała troszkę i ten czas się przyda.
annpat

darkman pisze:
06 sty 2022, 20:17
Rekiniasty pisze:

Zgłosiłem post już wcześniej, Admin będzie to sprawdzi, dziś się jeszcze nie logował. Poczekajmy.
BTW, sam Grafomanikowi kiedyś sugerowałem by się zalogował jako kobieta, to będzie trudniej, bowiem wtedy łapaliśmy go w 5min, a rekord to były o ile dobre pamiętam 3 min, a może i mnie... cienki bolo. :P
Koleżanka poczeka, zresztą też się nie logowała ostatnie 3 dni, mimo pytań.. to mnie też wydało się nietypowe. Bo społeczeństwo zwykle jest w gorącej wodzie kąpane ;) .
Tymczasem wstrzymajmy się z poradami, a nomen omen koleżanka i tak ma co robić, bo rad dostała troszkę i ten czas się przyda.
haha super wyszłam na jakiegoś gościa :? ale dzięki za rady tak czy siak!
btw, koleżanka się nie logowała, bo przygotowuje pracę dyplomową, a tyle już się zbierała z wyborem, że na luzie poczeka ;)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Rekiniasty pisze:
Typowe jest też, że on w przypadku zbliżającej się demaskacji, natychmiast zaczyna się rozpaczliwie bronić i brnie dalej. :D
Parę lat temu napisałem FAQ, jak rozpoznać Grafojebliwego z zauważalnym scenariuszem jego działań i postaw. Dość typowe cechy - są bodaj w wątku o "onym".
annpat

darkman pisze:
06 sty 2022, 21:27
Rekiniasty pisze:
Typowe jest też, że on w przypadku zbliżającej się demaskacji, natychmiast zaczyna się rozpaczliwie bronić i brnie dalej. :D
Parę lat temu napisałem FAQ, jak rozpoznać Grafojebliwego z zauważalnym scenariuszem jego działań i postaw. Dość typowe cechy - są bodaj w wątku o "onym".
spokoo, w moim wytłumaczeniu nie ma akurat rozpaczy, ale chętnie poczekam na decyzję admina ;)
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

to już nie pierwsza pytająca "Dama" w gorącej wodzie kąpana, nie wie czego chce ale chce tego natychmiast :lol:
metodą eliminacji:
Jeżeli ma partnera to by się jego spytała żeby to ogarnął.
Jeżeli "silna niezależna" to nie będzie się jakichś testosteronów o radę pytać bo to jej uwłacza, idzie do sklepu i kupuje.
więc jeżeli nie oba poprzednie przypadki to.... no wiadomo kto :D

oczywiście generalizuję, są prawdopodobnie wyjątki ;)
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
gromog
Gramofon: SABA PSP250

Post autor: gromog »

Ten Pioneer z giełdy jak się ma do mojej Saby?
Jaką wkładkę należałoby dodać, aby to zagrało?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

gromog pisze:
07 sty 2022, 00:53
Ten Pioneer z giełdy jak się ma do mojej Saby?
Jaką wkładkę należałoby dodać, aby to zagrało?
Tak jakby podczepiasz się pod czyjś temat z zupełnie innymi kwestiami :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
gromog
Gramofon: SABA PSP250

Post autor: gromog »

Przepraszam najmocniej.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

A to na czym w końcu stanęło bo wychodzi po woli brazylijska telenowela :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Winna czy nie? :D
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ