esdarek pisze:Generalnie (poza Dualem 1237) to strasznie biedne gramofony wybrałeś. Nie wiem czym się kierujesz w poszukiwaniach stąd może moje zdziwienie. Minimalistyczny design w tym przypadku nie jest wynikiem takiego zamysłu projektantów, to nie szlachetna uroda-to po prostu są najprostsze z najprostszych gramofony i słowo prostota nie odnosi się do ich wyposażenia bo wiemy, że są gramofony z 1 przyciskiem oraz ręczną (dosłownie) zmianą paska z 33 na 45 za grube tysiące. Tu po prostu mamy do czynienia z takimi sobie gramofonami. O cenie nie będę pisał bo mi nie wypada. Totalnie zabawkowy już jest Dual CS 430-najprostsze ramie Duala, lekki tłoczony (nie odlewany) talerz z blachy aluminiowej, mechaniczna obsługa, brak stroboskopu co przy tej wersji mechanizmu jest poważną wadą. Widzę ,że żaden z tych sprzętów nie ma stroboskopu(poza 1237)-to przypadek czy zamierzony wybór? Zauważ ,że gramofony w takim wieku, zwłaszcza nie serwisowane, nie konserwowane, nie smarowane, nie regulowane mogą mieć poważne kłopoty z obrotami i stroboskop w takim przypadku staje się nieodzowny.
Pozwól, że nie zgodzę się z tym co napisałeś, że omawiane modele to "biedne gramofony".
To prawda, że są to proste konstrukcje, ale to nie znaczy, że gorsze.
Lampa stroboskopowa to przydatny wodotrysk, a nie coś nieodzownego. Po Twoich wypowiedziach można by pomyśleć, że jest inaczej i że świat gramofonów paskowych (i nie tylko) dzieli się na te "biedne i bezużyteczne", bez lampy i "te lepsze, godne polecenia", mające lampę stroboskopową.
Bez przesady.
pszemcio:
To są bardzo dobre gramofony, ale jeśli czujesz się laikiem to bezpieczniejszym wyborem byłby raczej Pioneer w tym wypadku.
pszemcio pisze:szczerze mówiąc juz kompletnie sie gubię w tych ich seriach, oznaczeniach B,D, Q - co jest kontynuacją czego itd.
Fakt faktem nie jest to takie proste i logiczne (przynajmniej nie zawsze).
Co jakiś czas to pytanie się powtarza, więc dopisałem to sobie do listy artykułów do popełnienia
esdarek pisze:Nie masz w zasadzie żadnej możliwości zabawy z wkładkami bo raz że montaż T4P ,a dwa, że fabrycznie ustawiony nacisk i antyskating (większość modeli tej klasy).
O to właśnie chodzi w T4P
pszemcio pisze:czy rozpatrując sprzety typu Dual 435 czy Pioneer PL 400 mówimy o sprzecie lepszym , na podobnym poziomie, gorszym?
Lepszym, na wielu płaszczyznach.
pszemcio pisze:(uprzedzam ewentualną uwagę: niestety nie moge sam tego sprawdzic i się przekonać przed kupnem)
Niestety
esdarek pisze:(no dobra pro ma węglowe ramię wiec mierzysz niżej)
Nie rozśmieszaj nas

Napęd za to ma bezapelacyjnie Kiepski (tak, przez duże K).
No i nie ma stroboskopu, więc jakim cudem jest to coś lepszego od innych bez stroboskopu?

(żart)
pszemcio pisze:No własnie, a jakies typy chociażby z listy Wojtka?
Też bym się w końcu chętnie dowiedział co wg Darka "robi szał"
pszemcio pisze:Tak jak pisałem, chodzi mi raczej o skompletowanie nowego zestawu, żeby miec dwa równorzędne a nie zastępowanie projecta. Z założenia chciałbym teraz dla odmiany coś z używanych choc niedrogich komponentów (po 500 na kazdy , + - ).
I tego się trzymaj. Będzie co najmniej pouczająco.
esdarek pisze:moim faworytem jest Hitachi 353( co ciekawe ma uczciwą cenę mimo ,że od firmy;) oraz drugi Hitachi 460.
Gramofony Hitachi są póki co jeszcze niedoceniane na alle i nie tylko, więc są wyceniane taniej, to prawda.
"Szałem" jestem trochę zawiedziony, biorąc pod uwagę to co znalazło się na liście, ale daje mi to jakiś pogląd na Darkową perspektywę.
dzięcioł pisze:Jak wypada porównanie Duala 1237 z Hitachi HT-353? cena porównywalna, ale co poza tym?
To są gramofony z innej parafii, tak jak poprzednio się pytałeś. Jeśli nie chcesz zmieniarki to równie dobrze możesz się zainteresować tym Hitachi. To niezły gramofon w tym przedziale cenowym. Plasuję go nieco wyżej niż Palladium czy Pioneer PL-514. Bardziej na poziomie Pioneer PL-400, ale w lepszej cenie (dlaczego? napisałem powyżej).
dzięcioł i pszemcio, a co myślicie o Scott PS-67? Wizualnie się nie podoba czy jest to bardziej kwestia nieznanej wam marki?

Dodatkowo, są omawiane paskowe Technicsy T4P, a na liście jest przecież SL-D303 w niezłej cenie.