Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Gramofon do 400 zł

Post autor: bluegi »

Ja napiszę swoją opinię, ale poczekaj na opinie innych :)
1. To jest pewniak, bo sprzedaje bardzo uszanowany użytkownik tego forum. Jeżeli nie planujesz kombinować z wkładkami i nie masz psa który rzuca sierścią na lewo i prawo (brak pokrywy) to jest to pewniak.
2. Ten bym olał bo brzydki jak psi &^*% z przytopioną pokrywą włącznie.
3. Wybierając DJski dołożyłbym 150 do nowego RP-1000, a nie brał jakiegoś z wymienianymi silnikami i nie wiadomo czym jeszcze. W moim od razu trzeba było smar windy wymieniać, bo igła spadała jak jajko na patelnię... Wziąłbym nowy RP-1000. 78 obrotów czy praca w reversie nie są do niczego potrzebne. Kwarc i mocny silnik też nie, jeżeli zestawiać z nowym paskowcem. RP-4000 kupiłem za 150 pln bez wkładki tak btw ;). Używany.
4. Nie mam zdania. Jakiś kwarc, talerz nie za ładny. Ramię lepsze niż w 1. Anti skating, którego nie ma 1. Może się okazać, że to jakiś kot, ale nie mam zdania.
Reasumując jeżeli nie chcesz problemów i nie chcesz szukać "swojego" brzmienia żonglując wkładkami, brałbym nr 1. Moim bardzo subiektywnym zdaniem ;) Ale poczekaj co o nr 4 napiszą.

edit: albo poczekaj co Esdarek powystawia, bo widzę że się już buja z tymi blaszakami czas pewien :D i coś czuję że niebawem coś powystawia :D A miewa i ładne drewniane duale za 400, 500 i ogólnie dużo fajnych gramofonów. Jak Ci się nie uwija to poczekaj i monitoruj sprzedawcę z puntktu 1 aż stwierdzisz "o! ten będzie mój". I będzie pewniak :)
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 400 zł

Post autor: esdarek »

Ewentualnie taki:
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 91551.html
to znacznie lepszy model(nie,nie różni się tylko stroboskopem ale całym mechanizmem ,silnikiem i sposobem jego sterowania/kontrolowania obrotów)
Dostaniesz 50zł rabatu jak każdy kto trafia do mnie przez to forum :P
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Post autor: Wojtek »

bluegi pisze:3. Wybierając DJski dołożyłbym 150 do nowego RP-1000
Dołożyć do jeszcze gorszego modelu?
bluegi pisze:a nie brał jakiegoś z wymienianymi silnikami i nie wiadomo czym jeszcze.
bluegi pisze:W moim od razu trzeba było smar windy wymieniać, bo igła spadała jak jajko na patelnię...
I Ty serio uważasz za zasadne polecanie sprzętu, który jako prawie nowy się tak psuje? :)
bluegi pisze:78 obrotów czy praca w reversie nie są do niczego potrzebne.
Są to bajery, ale wszystko zależy od potrzeb. Szczególnie 78 obrotów się przydaje jeśli chcemy puścić płytę przedwojenną.
bluegi pisze:Kwarc i mocny silnik też nie, jeżeli zestawiać z nowym paskowcem. RP-4000 kupiłem za 150 pln bez wkładki tak btw ;). Używany.
Nic dziwnego :)

Mimo wszystko, w mojej opinii z tego wszystkiego co tu mamy wygrywa Fisher. Na kolejnej pozycji może być Technics T4P od esdarka :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Gramofon do 400 zł

Post autor: Dante »

Ja dorzuciłbym do puli jeszcze:
http://allegro.pl/hitachi-ht-356-dd-qua ... 97222.html
http://allegro.pl/gramofon-hitachi-ht-6 ... 22246.html
Wiem, że ten drugi wygląda jak skrzyżowanie sokowirówki z procą, ale jak się to przełknie, to całkiem fajny gramofon z przyzwoitą wkładką. ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

OK. Hitachi dostarcza. Fisher przebity :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Gramofon do 400 zł

Post autor: Obywatel »

Dante pisze:Wiem, że ten drugi wygląda jak skrzyżowanie sokowirówki z procą, ale jak się to przełknie, to całkiem fajny gramofon z przyzwoitą wkładką. ;)
Jak na gramofon z prostym ramieniem wygląda nawet dość szlachetnie :) Po takiej zapowiedzi spodziewałem się stylistyki rodem z ION :mrgreen:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Pielgrzym

Gramofon do 400 zł

Post autor: Pielgrzym »

Kochani, po pierwsze witam wszystkich. Jestem tu nowy, chociaż forum śledzę od jakiegoś czasu.
Mam sporą kolekcję płyt odziedziczonych po ojcu, więc chciałbym jeszcze do tego nabyć jakiś fajny gramofon. ( Niestety antyczny Emanuel już dawno odmówił ojcu posłuszeństwa ).

Czy możecie mi coś doradzić ? Wiem, że stron tego tematu jest mnóstwo, ale im więcej czytam tym mam większy mętlik :(
Chciałbym aby był to sprzęt w miarę łopatologiczny bez udziwnień. Ot taki sprzęt dla amatora, który nie bardzo zna się na temacie. Przede wszystkim,żebym nie musiał w nim na starcie za wiele ustawiać. Im mniej bajerów tym lepiej.

Tak po poczytaniu.... coś jak Technics SL-B210 np. od szanowanego tu kolegi "esdarek". Cytując... "nie wymaga żadnego ustawiania nacisku, antyskatingu, strojenia ramienia i wkładki, tarowania przeciwwagi itp. W tym modelu producent ustawił wszystko precyzyjnie raz na zawsze".

Zapytacie się pewnie, to dlaczego właśnie nie ten ? A no dlatego, że bardzo zależy mi na pokrywie a z tego co widzę, ten egzemplarz jej nie ma. Z racji, że w moim mieszkaniu dość mocno się pyli / kurzy ( nie dość że nowe mieszkanie to jeszcze dwójka dzieci :P ) nie chce rezygnować z pokrywy.

Czy jest coś podobnego do tego technics'a ? Zarówno pod względem łatwości obsługi jak i jakości dźwięku ?
Bardzo proszę pomóżcie. Aha... temat zakładam w dziale do "400zł" ale jak będzie to niewiele więcej też się nie obrażę :)
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Gramofon do 400 zł

Post autor: ROCHO »

Pielgrzym zastanów się na tymi modelami. Były polecane więc ja tu nie odkryłem nic wielkiego. Na pewno, ktoś coś jeszcze zapoda ale już masz na zachętę.

Akai AP-B20C
http://allegro.pl/akai-ap-b20c-klasyczn ... 80219.html

Wega PSS-200P
http://allegro.pl/gramofon-wega-pss-200 ... 59338.html

Grundig PS-8000 trochę droższy model
http://allegro.pl/gramofon-grundig-mode ... 42250.html
http://allegro.pl/grundig-ps8000-musich ... 94003.html

Sony PS-10F
http://allegro.pl/gramofon-sony-ps-10f- ... 04122.html pokrywa do polerowania

http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1467673 możesz skontaktować się z esdarkiem. Często tu zagląda i doradza a zarazem prowadzi sprzedaż gramofonów po całkowitej renowacji. Zawsze to pewniej.
kur0sawa

Gramofon do 400 zł

Post autor: kur0sawa »

Witam. Chciałbym kupić swój pierwszy w życiu gramofon. Z mojego małego rozeznania wynika, że poszukuję gramofonu z napędem paskowym, koniecznie z klapą, półautomat.
Najbardziej spodobał mi się Technics SL-B300
http://allegro.pl/technics-sl-b300-gram ... 49341.html
Jednakże z tego co mi wiadomo, są różne problemy ze znalezieniem do niego odpowiedniej wkładki, gdyż nie ma w nim regulacji nacisku. Poza tym nie rozumiem nieco rozbieżności cen. Znajduję oferty z tym gramofonem za 300 zł i za 500 zł, podczas gdy przy tej mojej widnieje cena 330 zł :/

Podobny model
http://allegro.pl/technics-sl-bd3-pelny ... 95443.html
Tu także coś mi podpowiada, że mogą być problemy z igłą.

Zainteresowało mnie też to ogłoszenie
http://olx.pl/oferta/gramofon-jvc-al-f3 ... a90effd09e

Który z tych modeli prezentuje się najciekawiej? Jeśli żadne, to czy mógłbym prosić o jakieś podobne do nich alternatywy?

W wyborze gramofonu zależałoby mi na modelu firmy Technics, ewentualnie innej japońskiej, gdyż mam do nich duży sentyment :) Jednak wszyscy dobrze wiemy, że nie do końca o to chodzi w wyborze dobrej jakości sprzętu, więc nie będę jakoś specjalnie rozpaczał biorąc model innej firmy. Koniecznie chciałbym mieć model półautomatyczny. Strasznie podoba mi się motyw tego ustawiania igły nad płytą i jej opuszczania. Ot, takie zboczenie :D Manualny raczej nie, bałbym zarówno o mechanizm, jak i o płytę używając tego. Automat też nie, bo to kompletne zaprzeczenie tego, co przed chwilą napisałem.

Ogólnie chciałbym zadać jeszcze kilka pytań odnośnie gramofonów. Słyszałem, że niektóre modele mają możliwość odtwarzania płyt od tyłu i że jest to dość rzadko spotykana funkcja w budżetowych konstrukcjach. Po co to rozwiązanie? Czy ma to jakieś głębsze zastosowanie?
Czy konkretny model gramofonu może być identyfikowany przez jakieś brzmienie? Tak jak kupujemy słuchawki, dostosowujemy nasz wybór do słuchanego przez nas zazwyczaj rodzaju muzyki. Czy ma to zastosowanie w gramofonach? Czy też może celem jest oddanie jak najwierniejszej kopii dźwięku?
Na czym polega fenomen "nacisku i antiskatingu ustawionego fabrycznie"? Skoro jest coś takiego, to po co w ogóle to ruszać i przestawiać? Czy da się coś takiego ewentualnie wyregulować w jakiś nieinwazyjny sposób?

Wiem, że to trochę nie ten dział, ale potrzebuję również pomocy w doborze taniego przedwzmacniacza. Chciałbym się tutaj zamknąć w budżecie 100 zł.

Bardzo proszę i z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Wszystkie wymienione gramofony są z jednej ligi, tak więc wybierz ten który Ciebie najbardziej przekonuje/się podoba ;)
kur0sawa pisze:Jednakże z tego co mi wiadomo, są różne problemy ze znalezieniem do niego odpowiedniej wkładki, gdyż nie ma w nim regulacji nacisku.
O to m.in. chodziło w standardzie T4P, żeby użytkownik nie musiał się w to bawić. Na szczęście wkładki nadal są produkowane i dostępne, choć w bardziej ograniczonym stopniu.
kur0sawa pisze:Poza tym nie rozumiem nieco rozbieżności cen. Znajduję oferty z tym gramofonem za 300 zł i za 500 zł, podczas gdy przy tej mojej widnieje cena 330 zł :/
Z Technicsami T4P zawsze tak było. Np. analogiczne modele z napędem bezpośrednim zdarzają się tańsze od paskowych :morda:
kur0sawa pisze:Koniecznie chciałbym mieć model półautomatyczny. Strasznie podoba mi się motyw tego ustawiania igły nad płytą i jej opuszczania. Ot, takie zboczenie :D
A kto gdzie pisał, że nie można robić tego samego z automatem?
kur0sawa pisze:Automat też nie, bo to kompletne zaprzeczenie tego, co przed chwilą napisałem.
No właśnie nie bardzo ;)

Zresztą, SL-B300 i SL-BD3 to właśnie pełne automaty, łącznie z funkcją automatycznego rozpoznawania wielkości płyty.
kur0sawa pisze:Słyszałem, że niektóre modele mają możliwość odtwarzania płyt od tyłu i że jest to dość rzadko spotykana funkcja w budżetowych konstrukcjach. Po co to rozwiązanie?
Żeby odtwarzać płyty do tyłu?
kur0sawa pisze:Czy ma to jakieś głębsze zastosowanie?
Nie. Funkcja głównie dla DJów i poszukiwaczy teorii spiskowych ;)
kur0sawa pisze:Czy konkretny model gramofonu może być identyfikowany przez jakieś brzmienie? Tak jak kupujemy słuchawki, dostosowujemy nasz wybór do słuchanego przez nas zazwyczaj rodzaju muzyki. Czy ma to zastosowanie w gramofonach? Czy też może celem jest oddanie jak najwierniejszej kopii dźwięku?
Gramofon to napęd i ramię. Napęd ma stabilnie trzymać obroty i "nie przeszkadzać" ramieniu. Na ramieniu wisi wkładka z igłą. Ramię siłą rzeczy ma wpływ na pracę tychże, stąd ma wpływ na brzmienie.
Jednakże chyba nie można tutaj mówić w tych samych kategoriach oceny brzmienia co przy pozostałych elementach ;)
kur0sawa pisze:Na czym polega fenomen "nacisku i antiskatingu ustawionego fabrycznie"?
Wygoda i prostota konstrukcji?
kur0sawa pisze:Skoro jest coś takiego, to po co w ogóle to ruszać i przestawiać?
Bo każde ustawienie ma wpływ na dźwięk. Większość igieł ma różne oczekiwania co do ustawień.
kur0sawa pisze:Czy da się coś takiego ewentualnie wyregulować w jakiś nieinwazyjny sposób?
Przy gramofonie z fabrycznym naciskiem i AS? Karkołomna robota. Odradzam kombinacji :)
kur0sawa pisze: Wiem, że to trochę nie ten dział, ale potrzebuję również pomocy w doborze taniego przedwzmacniacza. Chciałbym się tutaj zamknąć w budżecie 100 zł.
Nie masz specjalnego wyboru. http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=36&t=7395
Wsparcie finansowe forum
Pielgrzym

Re: Gramofon do 400 zł

Wojtek pisze:
kur0sawa pisze:Na czym polega fenomen "nacisku i antiskatingu ustawionego fabrycznie"?
Wygoda i prostota konstrukcji?
A czy są gramofony z fabrycznym nastawem, tak by nie musieć się w to bawić, ale jednocześnie... z opcją manulaną ? ( w razie gdyby coś kiedyś trzeba było "dostroić" ??
Czyli ogólnie się w nic nie bawię, ale mam zawsze taką możliwośc...
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 400 zł

Post autor: esdarek »

Większość gramofonów z T4P ma możliwość korekty nacisku w wąskim zakresie(1-1,5g). Pozwala to na nieco indywidualne potraktowanie wkładki i zmianę jej brzmienia względem własnego gustu lub kompensacje fabrycznych niedokładności. Niewprawionym użytkownikom odradzam. Główną zaletą T4P ma być bezobsługowość. Każda wkładka w tym systemie ma mieć identyczne potrzeby co do nacisku oraz takie same parametry fizyczne(masa, odległość igły od punktu montażu itp).
Jeśli dla kogoś gramofon nie ma być treścią życia to system T4P jest dobrym wyborem.
Pielgrzym

Gramofon do 400 zł

@esdarek : Nie będziesz miał może czekogś pogodnego do tego technics'a twojego ( z allegro ) ale z pokrywą ?? Nie musi być technics ale żeby był również w miarę bezobsługowy ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Przy bardziej tradycyjnych ramionach również przestajesz się bawić w konfigurację w momencie gdy ustawisz ramię, więc też można powiedzieć że są bezobsługowe do momentu kiedy chcesz coś "dostroić" ;)
esdarek pisze:Większość gramofonów z T4P ma możliwość korekty nacisku w wąskim zakresie(1-1,5g).
Są takie, aczkolwiek "większość" to nie bardzo (w sensie łatwego przestawienia nacisku, z odpowiednią skalą, zintegrowane z antiskatingiem, itd.).
Za to prawie wszystkie mają z tyłu przeciwwagi śrubę która pozwala wyregulować jej pozycję, tyle że nic to nie robi z mechanizmem antiskatingu.
Przy prostych igłach to może nie mieć takiego znaczenia, ale przy konkretniejszych szlifach już jak najbardziej.

Dlatego raczej nie należy się nastawiać na tego typu kombinacje, w sytuacji kiedy sam producent nie przewidział regulacji.
Wsparcie finansowe forum
seba

Gramofon do 400 zł

Post autor: seba »

Gramofon STANTON T.62?
Czy warto inwestować w ten sprzęt.
ODPOWIEDZ