Gramofon do 300 zł
-
Re: Gramofony firmy Dual - pomoc w wyborze gramofonu
Pokrywa nie stanowi dla mnie problemu. Chcę słuchać nie oglądać. Dokupię z czasem.
Czy ten egzemplarz , z tą wkładką to dobra para ?
http://allegro.pl/gramofon-dual-1219-i4 ... source=mlt
Czy ten egzemplarz , z tą wkładką to dobra para ?
http://allegro.pl/gramofon-dual-1219-i4 ... source=mlt
Waldemar
- vinylpiotrek
Gramofony firmy Dual - pomoc w wyborze gramofonu
Raczej tak, plus za praktyczną obudowę i dodatkowe akcesoria.lekwp pisze:Czy ten egzemplarz , z tą wkładką to dobra para ?
To była wówczas jedna z topowych wersji.

-
W tej cenie brać czy można dostać coś "lepszego" innych firm ?
Waldemar
- vinylpiotrek
Trudno o jednoznaczną odpowiedź!
Lepszość też jest wzgledna (zalezy od oczekiwań), ale jakaś super okazyjna cena to nie jest , ale nie jest też z kosmosu.
Lepszość też jest wzgledna (zalezy od oczekiwań), ale jakaś super okazyjna cena to nie jest , ale nie jest też z kosmosu.

-
Czy Ty miałeś porównanie "brzmienia" tego modelu z innymi gramofonami z tej półki cenowej .
Z jakimi innymi zestawiłbyś ten model ?
Z jakimi innymi zestawiłbyś ten model ?
Waldemar
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
riddl3m:
Jedyne co bym tu odradził w Twojej sytuacji to Dual 1214 (wyście DIN5 i napęd idlerowy, najprawdopodobniej do przeglądu), Lenco L3801 (bo to szajs) i Dual 606 (przez ramię ULM).
Cała reszta jest w miarę OK. Pioneer PL-335 i JVC L-F210 to plastik fantastik podobnego sortu (ale nie szajs
), wyróżniają się najbardziej Sony i Telefunken. Technics SL-BD22 tylko jeśli wiesz z czym się je mocowanie T4P (możesz o nim przeczytać w dziale wkładkowym).
Jedyne co bym tu odradził w Twojej sytuacji to Dual 1214 (wyście DIN5 i napęd idlerowy, najprawdopodobniej do przeglądu), Lenco L3801 (bo to szajs) i Dual 606 (przez ramię ULM).
Cała reszta jest w miarę OK. Pioneer PL-335 i JVC L-F210 to plastik fantastik podobnego sortu (ale nie szajs

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Przeniosłem, zgadując budżet na podstawie cen podanych ofert, ale nie wiem czy stosownie, skoro potem zapytałeś o egzemplarz Duala za 390 złotychlekwp pisze:Witam. Podłączę się nieco , jeśli admin uzna to przeniesie.

Tak.lekwp pisze:Pytanie końcowe to o te modele z możliwością zgrywania płyt. Czy ich jakość odtwarzania jest dużo gorsza od pozostałych wymienionych.
A przegląd i serwis Duala z napędem kółkowym też nie?lekwp pisze:Pokrywa nie stanowi dla mnie problemu.

W ogóle Duale są dość specyficzne pod tym względem.
Brzmią przede wszystkim wkładki. Ramię gramofonu to dalszy element toru.lekwp pisze:"brzmienia" tego modelu
Może ją wreszcie ustalimy, co by nie zgadywać?lekwp pisze:z innymi gramofonami z tej półki cenowej .
Można wymieniać rzekę modeli, ale co z tego, jeśli nie będą jednocześnie dostępne?lekwp pisze:Z jakimi innymi zestawiłbyś ten model ?
Czy jest jakiś konkretny powód dla którego bierzesz pod uwagę jedynie Duale?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 200 zł
Zasadniczo chcę się zamknąć w 300 pln , 400 pln to kwota którą wydam gdy sprzedajacy da gwarancję stanu a Wy podpowiecie np : "potencjalnie w tej cenie i ten egzemplarz jest wart tych pieniedzy co do grosza" Oczywiście ryzyko że jest inaczej leży po mojej stronie i z nim się liczę. 
Duale bo trafiłem na wątek i od czegoś musiałem zacząć. Może ten centralny napęd mnie zaintrygował i automat...
Proszę o pomoc w modelach dostępnych bo w tej "rzece" nie umiem pływać i utonę.
O modelu z pękniętą pokrywą uzyskałem takie informacje :
Witam w gramofonie jest zamontowana wkładka firmy SHURE Typ M-91 MG-D w stanie bdb, cały gramofon jest po przeglądzie u elektronika (znawcy tego typu sprzętu) jest oczywiscie wyregulowany, ptzesmarowany itp. 100% sprawny i nie wymaga żadnego wkładu finasowego jest przygotowany do pracy

Duale bo trafiłem na wątek i od czegoś musiałem zacząć. Może ten centralny napęd mnie zaintrygował i automat...
Proszę o pomoc w modelach dostępnych bo w tej "rzece" nie umiem pływać i utonę.

O modelu z pękniętą pokrywą uzyskałem takie informacje :
Witam w gramofonie jest zamontowana wkładka firmy SHURE Typ M-91 MG-D w stanie bdb, cały gramofon jest po przeglądzie u elektronika (znawcy tego typu sprzętu) jest oczywiscie wyregulowany, ptzesmarowany itp. 100% sprawny i nie wymaga żadnego wkładu finasowego jest przygotowany do pracy
Waldemar
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
"Centralny napęd"?lekwp pisze:Może ten centralny napęd mnie zaintrygował i automat...
Skoro się podoba i ufasz sprzedawcy to bierzlekwp pisze:O modelu z pękniętą pokrywą uzyskałem takie informacje

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 300 zł
Napęd kółkowy , tak poprawnie ?
Nie napisałem że ufam , nie napisałem że "się podoba".
Napisałem że proszę o pomoc.
Nie napisałem że ufam , nie napisałem że "się podoba".
Napisałem że proszę o pomoc.
Waldemar
- vinylpiotrek
Gramofon do 300 zł
Inaczej idlerowy.lekwp pisze:Napęd kółkowy , tak poprawnie ?
Problem z tymi Dualami jest taki, że automatyka często wymaga przeglądu / konserwacji i nie jest to takie bardzo łatwe (znacznie trudniejsze niż np w angielskich gramofonach z tego okresu).
Akurat czy napęd jest idlerowy to nie ma na to wiekszego wpływu, sam naped w tych gramofonach funkcjonuje raczej bez niespodzianek.
Więc pytanie, czy wierzysz sprzedawcy, czy możesz go obejrzeć przed zakupem i czy w razie czego sobie poradzisz.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
No jeśli Ci się nie podoba to raczej nie mielibyśmy o czym rozmawiać, bo byś go nie rozważał, prawda?lekwp pisze:Nie napisałem że ufam , nie napisałem że "się podoba".

W przeciwnym wypadku byłaby to niezła głupota czy inny masochizm.
Ale ja za Ciebie ostatecznego wyboru nie dokonam, ani chyba nikt innylekwp pisze:Napisałem że proszę o pomoc.

Jeśli chcesz byśmy podali Tobie jakieś inne fajne oferty do 300 złotych to spoko, coś się znajdzie.
Otóż to. Ja też tego nie wiem. To Ty musisz zdecydować lekwp, bo to Twój wybór i Twoje pieniądzevinylpiotrek pisze:Więc pytanie, czy wierzysz sprzedawcy, czy możesz go obejrzeć przed zakupem i czy w razie czego sobie poradzisz.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Gramofon do 300 zł
"Jeśli chcesz byśmy podali Tobie jakieś inne fajne oferty do 300 złotych to spoko, coś się znajdzie."
Dokładnie o to mi chodzi.
"Więc pytanie, czy wierzysz sprzedawcy, czy możesz go obejrzeć przed zakupem i czy w razie czego sobie poradzisz."
Nie , nie mogę obejrzeć , nie wiem czy wierzyć sprzedawcy , pisałem z nim 1 raz w życiu , na tablicy i allegro sprzedaje sprzęt vintage.
Poradzę sobie pod warunkiem że w Częstochowie jest fachowiec od gramofonów.
Dokładnie o to mi chodzi.

"Więc pytanie, czy wierzysz sprzedawcy, czy możesz go obejrzeć przed zakupem i czy w razie czego sobie poradzisz."
Nie , nie mogę obejrzeć , nie wiem czy wierzyć sprzedawcy , pisałem z nim 1 raz w życiu , na tablicy i allegro sprzedaje sprzęt vintage.
Poradzę sobie pod warunkiem że w Częstochowie jest fachowiec od gramofonów.

Waldemar
-
Gramofon do 300 zł
Wkładka w Dualu jest na pewno w BDB stanie. Igłę trzeba zaś na pewno wymienić, ale to akurat tyczy się każdego używanego gramofonu. Jeżeli jest faktycznie po przeglądzie to możesz się na niego skusić.
http://allegro.pl/dual-cs-503-2-audioph ... 44529.html - trochę nowszy dual. Osobiście wolałbym 1219.
http://allegro.pl/thorens-phonograh-s-i4205261676.html - ten może być fajny, ale pewnie pójdzie za więcej niż 300zł. No i nie ma wkładki.
http://allegro.pl/dual-cs-503-2-audioph ... 44529.html - trochę nowszy dual. Osobiście wolałbym 1219.
http://allegro.pl/thorens-phonograh-s-i4205261676.html - ten może być fajny, ale pewnie pójdzie za więcej niż 300zł. No i nie ma wkładki.
-