PS-10F zamówiony , dzięki za pomoc, pewnie kolejne pytania pojawią się już w wątku innym niż zakupy..
a w czasie oczekiwania biorę się za szukanie i studiowanie ServiceManuala
czy ten PS-10F będzie lepiej grać od duala 601? Bo jeśli ta oferta z Konstantynowa jest aktualna i warto dołożyć to mam z Łodzi bliżej niż do Warty. Tylko czy warto?
Na pewno znacznie lepsza sytuacja jest wtedy jak możesz sam sprawdzić i przywieźć sprzęt. Większość problemów to transport kurierem i mechaniczne zniszczenia. To daje Ci również dodatkowe możliwości. Sprawdzisz dokładnie automatykę i regulację windy. Może obniżka ceny bo możesz powiedzieć, że bierzesz bez ekstra pakowania. Dizajn jest dosyć futurystyczny i może będziesz chciał zweryfikować przed zakupem czy faktycznie Ci pasuje itd. Co do porównania to są kompletnie inne konstrukcje. Starszy paskowiec mechaniczny w drewnie z dedykowanym mocowaniem wkładki vs nowszy bezpośredni kwarcowiec z klasycznym headshell w srebrnym tworzywie
Diazo:
Jeśli dobrze patrzę to tam wisi oryginalna Dual M20.
Czyli coś sporo lepszego od AT95 Przy dostępnych relatywnie tanich oryginalnych igłach (Thakker np.).
Podjechać i pomacać mogę tutaj i tutaj. Bardziej podoba mi się dual w drewnie. Czy będę mógł do niego wsadzić wkładkę np ae 95?
Futurystyczny sony mi się nie podoba, ale chcę gramofon do słuchania nie oglądania. Który zagra lepiej?
Poczekam na kolegę Pawlosa, może coś dla mnie znajdzie, ale poznawać rynek nie zawadzi.
W międzyczasie napisał Wojtek, dziękuję. Czy dual zagra lepiej albo choć na tym samym poziomie co Sony?
Zainteresuję się tym Dualem. Rozumiem że skoro tam wisi lepsza wkładka od mojej to można kupić nową igłę i powinno być lepiej tak? Rozumiem że napęd i ramię w tym modelu jest relatywnie OK, chcę kupić sprzęt na lata.
Rozumiem że trzeba sprawdzić czy działa, czy automatyka jest sprawna, czy trzyma obroty. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy oględzinach?
Co do wkładki chętnie spróbuję czegoś lepszego, kiedyś przeszedłem z Altusów na B&W, wiem o czym pisze Obywatel:)
Po co? Jak dobrze kupisz to i sprzedasz kiedyś bez straty dopłacając do lepszego. Oba gramofony to nie jest cud świata a gramoholizm to ... droga
Ja bym zdecydowanie wolał Soniacza ale miłośnik drewna znajdzie milion powodów dla których on mu lepiej zagra a wyglądu przy gramofonach nie lekceważ. To subiektywne ale na pewno ważne
Z tym gramofolizmem to u mnie raczej powolutku. Środki ograniczone, a w tym roku już wymieniłem wzmacniacz i odtwarzacz cd. Pewnie kolejne będą kolumny. Gramofon chcę kupić i ma grać z satysfakcją dla ucha, takie są plany. Proszę oświećcie mnie w 2 kwestiach
1 Czy aby założyć do duala at 95 trzeba jakiejś przejściówki, czy wystarczy zdjąć jedną wkładkę i założyć drugą?
2 Mogę dostać linka do aukcji igły pasującej do wiszącej tam wkładki? Sam kombinowałem ale niewiele z tego wyszło, brak wiedzy i doświadczenia.
Subiektywnie bardziej podoba mi się Dual Regsoft dlaczego byś wolał sony? Ze względów estetycznych czy użytkowych? Jeszcze czekam na info od kolegi Pawlosa, może będzie coś dla mnie miał.
Obywatel i Peliks, cieszę się że sprawiłem Wam wiele radości. Jestem tutaj nowy i dalej nie wiem dlaczego moje pytanie spowodowało taką reakcję, a Wasza ubaw wydaje mi się niewiele wnoszący do tematu. I jak mam się wystrzegać takich wpadek w przyszłości, Panowie?
Wojtek, bardzo dziękuję za rozwianie wielu moich wątpliwości.