Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
zbojmadej

Re: Gramofon do 400 zł

Post autor: zbojmadej »

Lehnert PS 907 kupiony po drobnej negocjacji ceny, sprzedawca wymienił też igłę, także czekam na gramofon, szkoda że zamówione LP nie dotarły przed świętami:) Jeszcze raz dziekuję za pomoc i pozdrawiam.
knypal

Gramofon do 400 zł

Post autor: knypal »

Cześć,
jestem na etapie poszukiwania kolejnego gramofonu. Do tej pory użytkowałem w pełni automatyczny gramofon AKAI ATT01U - był to mój pierwszy gramofon i spełnił swoją funkcję, czyli zapoznanie mnie ze światem analogów. Aktualnie po przeczytaniu różnych for, artykułów, opinii itd. Doszedłem do tego, że chciałbym gramofon półautomatyczny ( automatyczny powrót). Z tego co czytałem to każdy ma swoją rację na temat napędu talerza. Ja chciałbym chyba spróbować direct drive'a. Na gramofon chciałbym przeznaczyć póki co około 400 PLN, a w niedalekiej przyszłości dokupić, jeżeli będzie to konieczne, lepszą wkładkę i igłę. Gramofonu używam do słuchania płyt w domu, muzyki słucham różnej, ale głównie coś w okolicach Rocka, Bluesa czy starego Pop'u.

No ale do rzeczy, znalazłem na Allegro dwa gramofon, które mnie zaciekawiły:

http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 19995.html

http://allegro.pl/hitachi-ht-355-solidn ... 67110.html

O Technicsie znalazłem, różne opinie, raczej pozytywne, natomiast nic nie wiem i nie mogę znaleźć o Hitachi. Czy ktoś może miał do czynienia z takim gramofonem?
Kolejne pytanie dotyczy wkładek w danych gramofonach, czy ktoś rozpoznaje wkładki? Czy są one cokolwiek warte, czy wymiana jest konieczna?

Pozdrawiam
kielek

Gramofon do 400 zł

Post autor: kielek »

Ten Technics to lepsza maszyna,ale on jest w licytacji i mimo że zostało 2 godziny to jego cena spokojnie przekroczy te 400 zł.
Ten Hitachi przewijał się już na forum , to taki przeciętny,w miarę solidny japończyk,cena w miarę ok.
P.S
W Hitachi siedzi prawdopodbnie jakaś przemianowana wersja Audiotechnica 12.
knypal

Gramofon do 400 zł

Post autor: knypal »

A jakieś propozycję na jakie marki patrzeć? I czy może jednak niepotrzebnie się uparłem na ten direct drive?
kielek

Gramofon do 400 zł

Ale ten Hitachi jest przecież ok. Przeskok z tej plastikowej popierdółki jest olbrzymi.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Post autor: Wojtek »

knypal pisze:A jakieś propozycję na jakie marki patrzeć?
Czy ten wątek ma za mało stron czy jak? :)

Kup sobie Hitachi i po sprawie. Ta AT to bardziej AT-10 niż AT-12, ale to szczegół, bo to i tak ta sama rodzina wkładek (różniły się igłami).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
lucas007

Gramofon do 400 zł

Post autor: lucas007 »

Wojtek a poniższe "cacko"?

http://allegro.pl/gramofon-yamaha-p-520 ... 46415.html

Szukam swojego pierwszego gramofonu, przedział cenowy: 400-600 pln, będę wdzięczny za jakieś wskazówki :)
sharan

Post autor: sharan »

lucas007 pisze:Wojtek a poniższe "cacko"?

http://allegro.pl/gramofon-yamaha-p-520 ... 46415.html

Szukam swojego pierwszego gramofonu, przedział cenowy: 400-600 pln, będę wdzięczny za jakieś wskazówki :)
Za 500 widziałem na Olx.pl już Telefunkena S500 , to nie ta liga co ta yamaha
kielek

Gramofon do 400 zł

Telefunken nie ta liga,ale pamiętając o niezłym ramieniu Ortofona należy pamiętać,żeby te ramię było sprawne a tak jest nie zawsze(m.in pękający plastikowy łącznik itp.)
Trzeba też wziąć pod uwagę,że ramię do lekkich nie należy i nie zagra z pierwszą lepszą wkładką( najlepiej z małopodatnymi MC),dlatego dla początkującego winylowca taki gramofon na start nie zawsze jest najlepszą opcją. Nie ma co na pałę polecać w sumie często bardzo dobrych gramofonów,gdyż często nie ma szans wykorzystać ich możliwości,gdyż trzeba umieć precyzyjnie je ustawić( ramię,wkładkę),mieć pozostały sprzęt na przyzwoitym poziomie(dobre pre,wzmacniacz,kolumnienki) i do tego przyzwoitą( czytaj:nie tanią)wkładkę.
Czasem warto przetestować niższe modele,by opanować wiedzę i dowiedzieć się samemu czy mi to pasuje,czy mnie to wciąga i dopiero wspinać się po lepsze zestawy.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2014, 15:13 przez kielek, łącznie zmieniany 1 raz.
sharan

kielek pisze:Telefunken nie ta liga,ale pamiętając o niezłym ramieniu Ortofona należy pamiętać,żeby te ramię było sprawne a tak jest nie zawsze(m.in pękający plastikowy łącznik itp.)
Ja napisałem,że Yamaha,to nie ta liga co Telefunken. Przecież S 500 bije na łeb i szyję tą Yamahe pod każdym względem
kielek

sharan pisze:
kielek pisze:Telefunken nie ta liga,ale pamiętając o niezłym ramieniu Ortofona należy pamiętać,żeby te ramię było sprawne a tak jest nie zawsze(m.in pękający plastikowy łącznik itp.)
Ja napisałem,że Yamaha,to nie ta liga co Telefunken. Przecież S 500 bije na łeb i szyję tą Yamahe pod każdym względem
Ależ ja o tym wiem,ale nie o to mi chodzi . Rozwinąłem nieco mój post w między czasie i się odniosłem do tego.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Post autor: Wojtek »

kielek pisze:Czasem warto przetestować niższe modele,by opanować wiedzę i dowiedzieć się samemu czy mi to pasuje,czy mnie to wciąga i dopiero wspinać się po lepsze zestawy.
Zgadza się :)

Yamaha jest OK.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
lucas007

Post autor: lucas007 »

Panowie nie ma sie co spierać PEACE :) kielek dotknął ciekawego tematu tzn. na ile osobom takim jak ja, czyli zupełnym laikom potrzebny jest super model na samym początku zabawy z analogiem. Może faktycznie za wcześnie na takie "mercedesy" ;) Między nowymi plastykowymi chińczykami a wypasionymi vintage telefunkenami czy wyższymi modelami dual są pewnie mniej skomplikowane/bardziej uniwersalne modele które ułatwią wejście w ten szeroki temat a mimo wszystko trzymają poziom pod względem jakości.

co sądzicie między wyborem między powyższą yamaha a niższym modelem dual:
http://allegro.pl/dual-cs-435-porzadny- ... 74664.html co prawda z tej aukcji nie wynika jaka jest zamontowana igła....
albo ten

http://allegro.pl/gramofon-dual-cs-502- ... 04320.html

z góry dzięki za każde słowo rady :)
sharan

Wojtek pisze:
kielek pisze:Czasem warto przetestować niższe modele,by opanować wiedzę i dowiedzieć się samemu czy mi to pasuje,czy mnie to wciąga i dopiero wspinać się po lepsze zestawy.
Zgadza się :)

Yamaha jest OK.
Czegoś tu nie rozumiem .. Czy kolega uważa,że obsługa Telefunkena S 500 z dobrze dobraną wkładką jest trudniejsza od np w/w Yamahy ?
kielek

Gramofon do 400 zł

Nie chcę się powtarzać,ale wygląda to mniej więcej tak jak w świecie motoryzacji. Czy dla młodego świeżego kierowcy np. Toyota Celica,Subaru Impreza czy Mitsubishi Lancer Evo będa tak samo łatwe do opanowania jak Fiat Punto,Opel Astra itd. Czy będzie umiał wycisnąć wszystko z takiego auta?Poznać zalety i wady?
To że widziałeś taniego Telefunkena nie znaczy,że można go polecać. Poczytaj sobie o problemach z ramieniem as 212 i jeśli ktoś kto nie miał nigdy do czynienia z gramofonem wdepnie na minę to leży,bo te ramiona są bardzo dobre,ale mniej wybaczają błędy nie tylko w ustawieniu i doborze wkładki,ale często potrzebują zaawansowanej opieki w postaci pozbycia się luzów,ocenienia czy łącznik się nie rozpada i w razie czego umiejętności jego naprawy,problemów z uszkodzonym mocowaniem przeciwwagi. Jeśli się ktoś na tym zna to ok. ma frajdę później,bo ramię się odwdzięczy a jak nie to jest kłopot i lament co robić.
Druga rzecz to dobór wkładki,bo byle czego nie zawiesisz a to są kolejne niemałe koszty.
Nie wiem po co urządzać sobie poligon na ramieniu,które potrzebuje nieco precyzji w ustawieniach by dało pełnię tego co potrafi.
Są różne szkoły ja chodziłem do takiej,gdzie się stopniowo ewoluuje a inni zaczynają z wysokiego ''C''.
To jest tylko moja subiektywna opinia i masz prawo mieć inne podejście.
Na koniec sprawnego faktycznie w 100% Telefunkena S 500 czy S. 600 jest naprawdę cieżko dostać,zazwyczaj kwoty zaczynają się od dwukrotności tej ceny co podałeś,obecnie na Allegro też jest za bodajże mniej niż 400 zł ale to w praktyce jest złom a na pewno nie jako pierwszy gramofon dla początkującego. Jeśli popadać w zachwyty nad dobrymi ramionami to na Allegro wisi ( dobre 3 tygodnie)Sanyo z Acos Lustre bez regulacji VTA ,które na pewno nie odbiega wiele od as212 Ortofona i kosztuje 450 zł w licytacji,ale też bez dokładnego obmacania nie poleciłbym nikomu,choć to super ramię( mam dwa takie :-) )
ODPOWIEDZ