I bardzo dobrze dla Ciebie, ale chciałbym przeczytać Twoją opinię o tym gramofonie za rok albo dwa.
Dlaczego nie warto kupować tanich (i tych nieco droższych) nowych gramofonów
-
- Gramofon: Dual 510
Re: Dlaczego nie warto kupować tanich (i tych nieco droższych) nowych gramofonów
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
-
- Gramofon: LUXMAN PD-289
Re: Dlaczego nie warto kupować tanich (i tych nieco droższych) nowych gramofonów
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Ale masz wrażenie, że Twój sprzęt może wytrzymać kilkadziesiąt lat nawet zakładając jego regularny serwis i przegląd?
-
Panowie dajcie spokój, kolega kupił pierwszy gramofon i wie lepiej
Jeżeli nie był przekonany do kupna używki z epoki to nie nasz/Wasz problem. Niech Ci służy jak najdłużej i najważniejsze że jesteś zadowolony.

-
Szczerze to nawet nie myślałem o tak długim czasie hehe
Ale patrząc na budowę tej Audio Techniki to tam za bardzo nie ma co się rozpaść

Choć pewnie tak jak piszesz tylu lat nie wytrzyma - taki urok obecnego sprzętu audio.
Ale myślę, że spokojnie 10-15 lat będzie działał bez żadnych problemów.
-
Nie wiem lepiej - weź mi takich słów nie przytaczaj.
Ale wiem, jakie problemy mają ludzie ze sprzętami z epoki.
I te zapewnienia sprzedających , że po przeglądzie serwisie i innych duperel ach.
a po kilku miesiącach kolejny serwis ....
Nie ufam takim sprzętom po prostu.
A moja wiedza o gramofonach jest mała. Kupiłem swój gramofon , bo u kolegi działa ponad 3 lata i nadal na tej samej wkładce, pasek cały , nic nie odpadlo- więc i jak kupiłem.
A teksty typu, że po roku sprzęt do utylizacji to mnie śmiech ogarnia.
-

Spoko, nie byłeś przekonany do kupna używki, rozumiem, zrobiłeś research że stare sprzęty się sypią zaraz po zakupie i serwisuje je się po paru miesiącach, a nowe działają bezproblemowo nawet 3 lata. Świetnie. Na forum jest pełno takich nowinek od nowicjuszy, na które większość z użytkowników ze stażem patrzy z uśmiechem.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Było tu wiele wątków gdzie nowo kupione gramofony miały bijące talerze i wiele różnych fabrycznych wad. Tobie trafił się taki który ich nie ma albo są dla Ciebie niezauważalne lub nieuciążliwe, no i super. Chińczykom też czasem udaje się wyprodukować coś co trzyma parametry.
Konstrukcja tego gramofonu odpowiada najstarszym prostym modelom. Może ostatnio ceny trochę zwariowały ale każdy może sobie wybrać czy tą samą funkcjonalność i klasę kupi sobie za 500 PLN czy za 1500PLN.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Trzeba było od razu napisać że poszedłeś śladami kolegi. Zupełnie inny przekaz powstaje 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Od nowa napisałem - bo coś mi się pokićkało w edycji posta 

A wycinać coś z kontekstu i się podśmiewać - wydaje się mi, że nie przystoi użytkownikom forum
Za rok, potem dwa i itd - będę zdawał relację jak się trzyma mój sprzęt
Albo mnie to nie przeszkadza - choć wydaje mi się, że nić nie bije i itp...

To co napisałem to nie jest żadna nowika - tak jak wyżej poszedłem śladami kolegi, u którego gramofon ten gra ponad trzy lata - a muzyka jaka z niego się wydobywa bardzo mi się podoba. I oczywiście masz rację - stare wygi tylko się uśmiechają pod nosem (jak na każdym forum) - takie ich prawoZeroqll pisze: ↑23 maja 2022, 11:30
Spoko, nie byłeś przekonany do kupna używki, rozumiem, zrobiłeś research że stare sprzęty się sypią zaraz po zakupie i serwisuje je się po paru miesiącach, a nowe działają bezproblemowo nawet 3 lata. Świetnie. Na forum jest pełno takich nowinek od nowicjuszy, na które większość z użytkowników ze stażem patrzy z uśmiechem.

A wycinać coś z kontekstu i się podśmiewać - wydaje się mi, że nie przystoi użytkownikom forum

Za rok, potem dwa i itd - będę zdawał relację jak się trzyma mój sprzęt

No to może tak samo jak mój kolega mam farta i Chinczykom udało się coś zrobić i dla mnie heheBacek pisze: ↑23 maja 2022, 12:40Było tu wiele wątków gdzie nowo kupione gramofony miały bijące talerze i wiele różnych fabrycznych wad. Tobie trafił się taki który ich nie ma albo są dla Ciebie niezauważalne lub nieuciążliwe, no i super. Chińczykom też czasem udaje się wyprodukować coś co trzyma parametry.
Konstrukcja tego gramofonu odpowiada najstarszym prostym modelom. Może ostatnio ceny trochę zwariowały ale każdy może sobie wybrać czy tą samą funkcjonalność i klasę kupi sobie za 500 PLN czy za 1500PLN.
Albo mnie to nie przeszkadza - choć wydaje mi się, że nić nie bije i itp...

Heh tak jest - w sumie tak można uznać heh
-
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Nie ma się co żołądkować. Też chciałem kupić nówkę, bo nówka to nówka, ale jak pooglądałem w Media Markt jakąś AT a 1200zł i chwyciłem za ramię i porównałem stabilność ramienia do starej ponad 40 letniej fonici 601 to mnie przerażenie ogarnęło, stabilność ramienia w starych sprzętach jest nie do pobicia w stosunku do tych marketówek. Mówię tu o gramofonach do 1500zł, bo wiadomym jest że te droższe sprzęty to inna klasa. Każdy gramofon będzie grał, ja w sumie jestem nowicjusz w porównaniu do niektórych Gości z forum, ale ich posłuchałem i już wiem co w trawie piszczy. Obecnie kulam winyle na technicsie SL 3210 i porównując do tych nowych pewnie trzeba by wydać ze 2 tysie by był podobny do niego jakościowo, ja dałem 170 euro czyli 700zł, dokupiłem porządne kable, serwis zrobiłem sam i będzie następne 20 lat, raczej te nowe wynalazki przeżyje. Nie neguję nowych gramofonów ale w cenie do 1000zł to nie ta klasa. Chciałeś nowy to kupiłeś i tyle nie ma tematu, ale Szanowny Kolego odnoszę wrażenie, że sprzedaż nowych sprzętów wyraźnie nie idzie
.No cóż życie nie jest łatwe.

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
-
- Gramofon: Dual 510
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
- TMTaG
- Gramofon: AT-120XUSB