Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pajdak

Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: Pajdak »

jaki ten AKAI ładny... :)
seniortelefono

Re: Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: seniortelefono »

Ja też bym optował za Siemensem. Jeśli w tej AT13 jest oryginalna, niezniszczona igła to będziesz bardzo zadowolony :-)
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

Tu masz jeszcze Akaia http://allegro.pl/gramofon-akai-ap-100c ... 57654.html
Znakomity automat, miałem kiedyś identyczny - i chętnie bym kupił jeszcze raz, gdyby nie inne wydatki.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No niestety Sindsoron, co do porównywalności tych 3 modeli jak i równości technicznej to nie mogę się zgodzić :)
Sindsoron pisze:no facet w opisie napisał ze to AT-125, poza tym AT-12 ma w sumie prawie identyczne body jak moja AT-10, a ta na zdjęciach jest inna trochę...
Właśnie problem w tym, że prawie jej nie widać :) Zerknąłem nawet na foto AT-125 i ciężko być tutaj pewnym.

Tak więc dobrze że poprosiłeś o foty amnesia.
Sindsoron pisze:no moze lekka, ale mimo wszystko 44o ma to samo body i jedynie szlif ciut lepszy bo zapewniający głębszą penetrację rowka
Nie to samo, ale kompatybilne, aczkolwiek nie słyszałem jeszcze o eksperymentach montowania igły od AT-440ML na AT-125, ale pewnie jest to możliwe, skoro na AT-120 zamontujesz, a AT-120 i AT-125 to prawie ta sama ryba (igła z AT-125 wejdzie w AT-120). Topową igłą tutaj z ówczesnej serii była AT-125LC (LineContact).

Jaskier:
Akai AP-100C to półautomat z paskiem :) Jeden z niższych modeli w serii (co nie znaczy, że zły).

Co do igieł to i tak Panowie trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Cokolwiek by się nie kupiło to i tak igłę lepiej wymienić. Sprzedawca na tym polu może bardzo łatwo mydlić oczy ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

Wojtek pisze: Jaskier:
Akai AP-100C to półautomat z paskiem :)
Faktycznie, półautomat, przypomniałem sobie. Wyglądał identycznie, tylko kolor body był inny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Widocznie był to model z tej samej serii, ale jednak wyższy ;) Stąd podobieństwo w wyglądzie.
Wsparcie finansowe forum
amnesia

Post autor: amnesia »

póki co to koleś nie wysłał mi zdjęć ale chyba coś kręci bo poprosiłem o chociaż tydzień gwarancji żebym miał czas na sprawdzenia gramka, powiedział że da mi gwarancje jak odbiorę osobiście xD Szkoda tylko że mieszka na drugim końcu Polski

pojawił się kolejny pionek vintage http://allegro.pl/sprawny-gramofon-pion ... 69234.html
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Jestem ciekaw jak ten Akai 206 pójdzie.
Kurcze, prezentuje sie b ładnie.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
amnesia

z tego co widzę już jest prawie 200zł więc ludzie się na niego rzucili x :shock:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

amnesia:
Ogółem podejrzany ten cały typ ;)

Ha, miło że spodobał się wam Akai AP-206C. TOTL z '78. Za ile pójdzie? Góra 400 złotych, choć nie jest tyle wart (biorę tutaj pod uwagę stan zachowania + rzadkość pojawiania się dobrych Akai u nas). Ma fabryczną wkładkę Akai PC-100, która jest taka sobie, więc jak dla mnie nie ma ona tutaj jakiejś wartości dodatniej :)

I tak Siemens jest lepszy, mimo że Akai ładniejszy ;)
Wsparcie finansowe forum
amnesia

simensa nie kupiłem niestety bo kolejny matacz, chciał załatwić po za allegro ale jak już poprosiłem o pisemną gwarancje na tydzień w związku z tym że ma się to odbyć po za allegro to nie odpisał.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Szczerze mówiąc to nie wiem skąd to zdziwienie, bo moim zdaniem żaden myślący sprzedawca nie poszedłby na taki układ :) Za dużo oczekujesz po prostu.
Jak chcesz gwarancję i zobowiązanie sprzedawcy to licytuj. Poza allegro to tak jakby transakcji nie było, wszystko spada na honor i dobroduszność sprzedawcy, ale w zamian za to możesz wynegocjować niższą cenę. Coś za coś ;)
Wsparcie finansowe forum
amnesia

czy ja wiem czy za dużo oczekuje, jak by był to odtwarzacz CD to nie było by większego problemu ale gramofon jest za delikatną rzeczą żeby kupować po za allegro bez chociażby gwarancji rozruchowej.
CzarekMichał
Kontakt:

Post autor: CzarekMichał »

Witam
Postanowiłem kupić gramofon, jest w domu trochę płyt, więc warto by było mieć jak je odtwarzać. Poszperałem na Allegro, poczytałem forum i przyszedł czas żeby się na coś zdecydować.
Co sądzicie o tym sprzęcie?
http://allegro.pl/dual-cs-491-direct-dr ... 79984.html

Poszukuję czegoś solidnego do 300zł i ten egzemplarz wpadł mi w oko. Wojtek już mi o nim co nieco napisał na privie (jeszcze raz dziękuję). Warto zapłacić te 300zł za ten gramofon?
A może macie jakieś ciekawsze propozycje z ofert dostępnych na Allegro? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i poświęcony czas "świeżakowi" ;)

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Michał
ziemek94

Post autor: ziemek94 »

Witam!

Szukam gramofonu do mojego zestawu Luxman L-114A + Canton Fonum 100. Ostatnio próbowałem wygrać 2 aukcje Technicsa SL Q3(obydwie przegrałem:/). Potrzebuje gramofonu solidnego i nie wymagającego dodatkowych kosztów, gdyż rzadko dysponuję poważniejszymi sumami. Najlepiej by mi pasował direct drive całkowicie automatyczny. Chciałbym też, żeby nie było problemu z częściami np. z wkładką/igłą. Mam obecnie 300zł ale niedługo chyba będę miał dodatkowe 150zł, np. na nową wkładkę. Nie wiem jak szukać gramofonów na allegro, bo nie znam się na nich. Potrzebuję gramofonu odpowiedniego do mojego sprzętu. Nie potrzebuję wypasu, którego mój zestaw nie wykorzysta. mimo mojej niewiedzy znalezlem taki:

http://allegro.pl/technics-sl-d3-direct ... 69775.html Pewnie pójdzie duzo w górę
http://allegro.pl/super-gramofon-dual-c ... 52906.html
http://allegro.pl/universum-direct-driv ... 26654.html
http://allegro.pl/dual-cs-620q-direct-d ... 37513.html

Chętnie obejrzę sugerowane przez forumowiczów sprzęty.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ