Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
LeoneK
Gramofon: Technics SL-D202

Gramofon do 500 zł

Post autor: LeoneK »

Dzięki za odpowiedź :-)
SL-D202 wygląda na mało 'zjechany' zewnętrznie, być może nie był tak intensywnie użytkowany. Z informacji od sprzedawcy wiem, że chyba trochę obawia się wysyłki i preferuje odbiór osobisty. Być może tego nie robił, więc to jest też trochę niepokojące. I, tak jak piszesz, to chyba faktycznie nieskalibrowany sprzęt zupełnie. A co do wkładki, to czy Twoim zdaniem warto byłoby ja wymienić, czy jest raczej OK. Różne opinie na jej temat czytałem.

A jeśli nie udałoby się zakupić tego pierwszego, to czy warto wchodzić w ten SL-B303? Ze zdjęć widać , że jest mocniej zużyty i pewnie trochę starszy w latach. Wkładka w nim, to chyba jakaś tańsza sprawa, ale może się mylę? Więc jak warto? :-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

LeoneK pisze:A co do wkładki, to czy Twoim zdaniem warto byłoby ja wymienić, czy jest raczej OK. Różne opinie na jej temat czytałem.
Byś musiał tego Ortofona posłuchać.
LeoneK pisze:i pewnie trochę starszy w latach.
Nie zgaduj. Obydwa modele były produkowane w tym samym roku (1981).
LeoneK pisze:Wkładka w nim, to chyba jakaś tańsza sprawa, ale może się mylę?
Tak.
LeoneK pisze:Więc jak warto? :-)
Generalnie jak już się decydujesz na gramofon Technicsa to lepiej uderzyć na taki z napędem bezpośrednim, ale SL-B303 to też bardzo dobry gramofon.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
LeoneK

Gramofon do 500 zł

Ten paskowy model niestety już chyba sprzedany, zaś SL-D202 walczy z ceną ;-) Mam go na uwadze, ale przesadnie dużo, to też nie chciałbym płacić. Trzeba poczekać. Dzięki za pomoc! :-)
LeoneK

Gramofon do 500 zł

Niestety, nie udało mi się ani jednego, ani drugiego ;-) Więc trzeba nadal szukać...
ledres

Używany gramofon za około 500 PLN

Post autor: ledres »

Cześć,

chciałbym kupić używany gramofon za około 500 złotych. Będzie to mój pierwszy adapter. Chciałbym postawić go w salonie i raz na jakiś czas słuchać sobie na nim płyt, których mam kilka po ojcu.
W związku z tym chciałbym, żeby sprzęt wymagał ode mnie jak najmniej napraw i wysiłku związanego z utrzymaniem.
Z tego co czytałem mniej zachodu wymagają napędy bezpośrednie, ale łatwo tu trafić na tandetę - czy w tej cenie można dostać solidny sprzęt z DD?
Liczy się dla mnie też wygląd urządzenia, jako że jedną z jego funkcji będzie ta reprezentacyjna - powinno być zadbane, preferuję kolor czarny, ewentualnie srebrny.
Gramofon chciałbym podłączyć do zestawu głośnikowego przez wejście AUX, więc prawdopodobnie będę potrzebował przedwzmacniacza.
Jeżeli znalazłby się sprzęt, który idealnie trafi w moje potrzeby, to jestem w stanie dołożyć 100 PLN.

Polecono mi Unitrę Daniela, ale z tego co widzę na allegro zadbane/odnowione modele kosztują więcej niż sobie zamierzyłem, no i wygląd też nie do końca mi odpowiada
Za to niektóre mają wbudowany przedwzmacniacz - czy on spełnia dobrze swoje funkcje?
http://allegro.pl/daniel-g-1100fs-fonic ... 36223.html

Znalazłem też Philips AF-729:
http://allegro.pl/philips-af-729-techni ... 67208.html
Co forumowicze sądzą o tym modelu za tę cenę?
Jak rozumiem posiada on napęd paskowy - czy paski na wymianę są dostępne i jak często trzeba je zmieniać?
Czy da się w tym modelu wymieniać wkładkę na jakąś popularną/sensowną?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

ledres
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Używany gramofon za około 500 PLN

Post autor: chudy_b »

ledres pisze:
Polecono mi Unitrę Daniela, ale z tego co widzę na allegro zadbane/odnowione modele kosztują więcej niż sobie zamierzyłem, no i wygląd też nie do końca mi odpowiada
Za to niektóre mają wbudowany przedwzmacniacz - czy on spełnia dobrze swoje funkcje?
http://allegro.pl/daniel-g-1100fs-fonic ... 36223.html

ledres
Akurat ten Daniel z linka przedwzmacniacza nie ma. Są wersje z pełnym wzmacniaczem, wyjściem na kolumny i chyba też na magnetofon. Na wykorzystanie wzmacniacza bym nie liczył, bo to cienizna. Za to wyjście magnetofonowe ( czyli z przedwzmacniacza) przy takim budżecie można by wykorzystać. Szału nie ma, ale jak kupisz osobny przedwzmacniacz za 30-50 PLN, to lepszy raczej nie będzie.

Co do tego sprzedawcy, to ceny ma ciut za wysokie (prawda Wojtek? ;) ) Po za tym nie zawsze wszystko w rzeczywistości zgadza się z tym co on pisze.
Awatar użytkownika
wesh

Gramofon do 500 zł

Post autor: wesh »

jeżeli to ma być mebelek, to może...
Pioneer PL- 12D
http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-1 ... 07383.html
Taki egzemplarz chętnie bym postawił w swoim salonie.
Paskowiec- pasek dostaniesz bez problemu, bardzo solidna konstrukcja, przewijał się nieraz na forum.
Poprzeglądaj dokładniej wątek zakupowy, znajdziesz tu wiele innych, ciekawych pozycji ;)
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

ledres pisze:Co forumowicze sądzą o tym modelu za tę cenę?
Jest OK.
ledres pisze:Jak rozumiem posiada on napęd paskowy - czy paski na wymianę są dostępne i jak często trzeba je zmieniać?
Są dostępne, raz na parę lat (wszystko zależy od eksploatacji).
ledres pisze:Czy da się w tym modelu wymieniać wkładkę na jakąś popularną/sensowną?
To jest właśnie to, że akurat w tym egzemplarzu można to zrobić, gdyż jego koszyk umożliwia zmianę pozycji wkładki.
Nie wiem czy to oryginalna część czy też ktoś to sobie zmodyfikował, ale powinno to zdawać egzamin.

Ta seria Philipsów jest znana z tego, że sprzedawana była oryginalnie z koszykiem nieumożliwiającym regulację przesięgu (overhang) wkładki, przez co użytkownik był skazany na fabryczną wkładkę, ze względu na geometrię. Większość egzemplarzy spotykanych u nas ma właśnie ten problem.

Ogółem nie ma co się bać pasków napędowych ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Maciej.PL
Gramofon: Denon DP47F

Gramofon do 500 zł

Post autor: Maciej.PL »

Witam Koleżanki i Kolegów. Moja przygoda z winylami po dłuższej przerwie powraca do łask, zaczynam co raz bardziej myśleć o zakupie gramofonu, pytanie dotyczy konkretnie modelu Pioneer PL-A35, co sądzicie o nim, mało w necie na jego temat zwłaszcza na naszych rodzimych forach, może ktoś z Was wie o nim, jaki to pułap. Dlaczego on - mogę go dostać za symboliczne pieniążki od mojego kolegi z Niemiec. Jeśli poskładam swój budżet do "kupy" będzie około 500zł na zakup gramofonu, może jakieś konkretne modele podpowiecie, jeśli nie ten pionek to co?? Wyprzedzając Wasze pytania, mój sprzęt to system dzielony Kenwood L1000c/m, więc gramofon mam do czego podłączyć. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam Maciej
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, 22:36 przez Maciej.PL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Pioneer PL-A35D to całkiem spoko sprzęt, o ile jest zadbany.
Nie wiem jednak na ile różni się on od bardziej popularnego PL-A45D (ta sama seria).
Pewnie niewiele.
Załatw od kolegi jakieś zdjęcia ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Maciej.PL

Gramofon do 500 zł

Dzięki za odpowiedz. Wojtku, ze zdjęciami będzie problem, ale z tego co wiem mechanika/automatyka sprawna, pokrywa ma tylko drobne ryski.
Ogólnie sprzęt od pierwszego właściciela, brakuje tylko ciężarka AS, nie wiem czy to problem bo przecież trzeba wiedzieć jaka gramatura była w oryginale i czy taki dostanę.
Awatar użytkownika
Maciej.PL

Gramofon do 500 zł

...nie wiem jak mechanika, ale pl-a450 ma pokrętło AS i ciężarek na pręcie przy ramieniu, nie na żyłce jak w 35, jestem ciekawy jak AS jest rozwiązany w a35, z tego można wnioskować że 35 jest trochę niższym modelem, może i mniej precyzyjnym.
Strasznie mało jest na temat tego gramofonu, nic nie mogę poszukać co z mechaniką, obrotami, kurcze bida :cry:
Już sam nie wiem co mam robić, na siłę brać bo fajny, mebli w domu trochę mam, może jako podstawkę pod kwiatek :lol:
Czy ciężarek można dokupić i jaka jest jego waga, skąd się dowiem, skoro tak mało jest na temat tego gramofonu.
Awatar użytkownika
Maciej.PL

Gramofon do 500 zł

....przepraszam za małe zamieszanie w temacie, chodziło mi o gramofon Pioneer PL-A35, ja podałem 350 :oops:
Ze zdjęć zamieszczonych u wujka googla widzę że to chyba nieduża pomyłka :?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Maciej.PL pisze:....przepraszam za małe zamieszanie w temacie, chodziło mi o gramofon Pioneer PL-A35, ja podałem 350 :oops:
Wiem, choć chodzi o ten sam gramofon, bo dostępne opisy "A350" dot. tak naprawdę A35/A35D.
Pomyłka pewnie bierze się z tego powodu, że to "0" to tak naprawdę "D".
Z tego samego powodu, wyższy model to PL-A45D, a nie PL-A450.
Kwestia złego odczytania napisu. Dość popularny błąd przy tych wczesnych Pioneerach.
Maciej.PL pisze:Ogólnie sprzęt od pierwszego właściciela, brakuje tylko ciężarka AS, nie wiem czy to problem bo przecież trzeba wiedzieć jaka gramatura była w oryginale i czy taki dostanę.
Kolega jest Niemcem i był pierwszym właścicielem i nie miał na swoim gramofonie ciężarka od AS? Coś mi tu śmierdzi :)
Tak czy siak, trzeba będzie to sobie zastąpić. Na szczęście wagi tych ciężarków nie są tajemnicą.
Oryginalnie razem z gramofonem były dwa ciężarki.
Jeden ważył 0.7g i stosowało się go przy siłach nacisku poniżej 2g.
Drugi ważył 2g i stosowało się go przy siłach nacisku równych 2g i więcej.

To tyle. Spróbuj zdobyć tego PL-A35. Jak Ci się nie spodoba to będziesz w stanie sprzedać go u nas z zyskiem. Gramofony tej serii są rzadsze u nas niż seria PL-1xD czy nieco nowsza PL-11xD. Nie wiem ile kolega chce za ten sprzęt, ale jeśli poniżej 500 złotych to reszta zostanie na nową igłę/wkładkę albo płyty ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Maciej.PL

Re: Gramofon do 500 zł

Ten Pioneer jest od Niemca, a mój kumpel(Polak) ma go u siebie, wytargał go od starszego dziadka, całej zaś historii tego sprzętu nie znam, może dziadek myślał że ciężarek to breloczek do kluczy :lol: .
Cisnę teraz kumpla o fotki tego gramofonu, zobaczę jak dostanę, podzielę się nimi na forum. Koszty łącznie z przesyłką do PL, to wydatek około 250zł, ale zobaczymy jak to będzie. W międzyczasie rozglądam się za czymś do 500zł, w Bydgoszczy bida jeśli chodzi o komisy ze sprzętem. nie wiem może allegro, ale tam ceny z kosmosu, to co powinno kosztować 200/300zł na all... kosztuje 600/800zł - żenada. Wiadomo wszyscy chcą zarobić, ale bez przesady. Muszę luknąć na ebay, tam chyba szybciej coś wytargam, choć to kupowanie kota w worku, czytałem różne wpisy dotyczące "uczciwych" z za Odry :P
Wojtku, mam takie wrażenie, czy czasy takie, że prowadzimy teraz swego rodzaju monolog w tym dziale "do 500zł", gdzie reszta świata?? ;)
ODPOWIEDZ