Gramofon do 200 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Gramofon do 200 zł

Post autor: pan_winyl »

Agaton, audiofilem czy melomanem? I dlaczego akurat napęd paskowy? Dobrze Ci się widzą, masz lepszy gust niż chłopak- fajniejsze są (moim zdaniem) te z napędem bezpośrednim.

Zgodzę się z kielekiem, w tej cenie raczej nie da się kupić nic dla audiofila, wszak oni nie patrzą na parametry a bardziej na magiczne właściwości podkładek pod kable z drzewa żelaznego i pasty do smarowania kondensatorów co by się równo wygrzewały... no i cena. Audiofil musi mieć drogie. Jak nie sprzeda nerki by kupić sobie nowy złoty kabel by potem podłączyć go do normalnej instalacji elektrycznej, to nie jest TRU.

A tak na serio, trudno będzie kupić Ci coś naprawdę fajnego. Poszukaj gramofonów na allegro, podaj nam linki a my ocenimy czy są warte kupna. W taki sposób chyba najłatwiej będzie nam pomóc :)
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Agaton

Gramofon do 200 zł

Post autor: Agaton »

Może nie wyraziłam się do końca precyzyjnie, nie jest audiofilem w krytycznym stanie, no ale jak mi np, na codzień nie przeszkadza ze coś tam z laptopa sobie gra gdy się uczę,bo i tak to tylko by nie było ciszy, to mu uszy krwawią. No ale kwestia dźwięku jest ważna. Chodzi mi o sprzęt który będzie brzmiał dobrze w cenie która jest osiągalna przez normalnych ludzi. Wiec takim TRU nie jest ;> Chłopak wymagania ma, ale doceni dobry dźwięk w dobrej cenie. kielek Racja, nie chcę go na siłę uszczęśliwiać, ale jak już pisałam, on nie ma tak poprzewracane w głowie :) No i i tak planowałam kupić winyla do tego.
I dlaczego akurat napęd paskowy?
ahh, sama nie wiem.Trochę mi się już miesza wszystko, ciężko jest nowicjuszowi odróżnić bubel od naprawdę fajnej okazji. Kolega kiedyś się zajmował DJ, i swego czasu jak go pytałam to powiedział ze do domowego odsłuchu Numark czy Reloop jest ok, ale znowuż na forach opinie nie są podzielone.

Przeglądając allegro takie mi się w oko rzuciły (i z BD i z DD)
http://allegro.pl/gramofon-akai-ap-001- ... source=mlt
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 73622.html
http://allegro.pl/gramofon-technics-bd- ... 63163.html
http://allegro.pl/gramofon-sony-ps-x4-d ... 81694.html
ten ostatni droższy ale zależy mi na Waszek opinii.

W sumie to z DD ciężko było mi znaleźć coś w interesującej mnie cenie, jeśli macie jakieś propozycje, jestem otwarta na sugestie (w sumie to po to się pisze na forum ;) )
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Gramofon do 200 zł

Post autor: Dante »

Agaton, Z twoich propozycji faworytem jest Technics SL D2, ale to patrząc od strony technicznej. Na prezent już nieco mniej. Brak wkładki (100 zł), brak koszyka (30 zł) i pęknięta pokrywa. Cena Sony jeszcze pójdzie w górę (Snajper itp.) więc pomijam.
Na twoim miejscu kupiłbym coś, co posłuży za dobry starter. Jak złapie bakcyla to i tak będzie przepuszczał kasę i kupował kolejne :D

http://allegro.pl/hitachi-ht-324-paskow ... 12218.html - Wizualnie ma 2 małe nadgryzienia ale pokrywa cała. Wkładka, jeśli dobrze widzę to Audio technica AT 3400 - całkiem przyzwoita zatem igły oryginalne dostępne bez problemu (pasują od AT - 95). Doliczyłbym jeszcze około 20 zł za nowy pasek. To prosty gramofon, ale można zamontować na ramieniu różne wkładki i nie trzeba wydawać na starcie drugie tyle.
kielek

Gramofon do 200 zł

Post autor: kielek »

Ten Sony powinien osiągnąć wartość ok. 400 zł a może i więcej,bo okres teraz jakiś jest nieprzewidywalny.
Akai nie ma pokrywy,podobnie można powiedzieć o Technicsie bo moim zdaniem jest pęknięta i nie jest to rysa. Poza tym jeden z tych Technicsów ma nieco małe rozwojowe mocowanie wkładki T4p,ale w tej cenie to norma. Brak headshella i wkładki w tym drugim to koszt 150 zł minimum.
Znając życie i patrząc na ich stan można założyć,że na 90 % mogą potrzebować jakiegoś przegladu, a laik sobie z tym raczej nie poradzi.
Poza tym czy ten twój men ma jakiś wzmacniacz i kolumny? Jeśli tak,to rodzi się kolejne pytanie czy ten wzmacniacz ma wbudowane pre gramofonowe?
Naprawdę zakup gramofonu w tej cenie to ciężka sprawa.
Trzeba mieć troszkę szczęścia,bo trafiaja się okazje i trzseba mieć troszkę wiedzy technicznej by poradzic sobie z ewentualnym grzebaniem w nim.
W mojej opinii najlepiej wypada Sony,ale on nie będzie kosztował te dwieście parę złotych.
P.S
Propozycja Dante (padła jak się męczyłem ze swoim postem :-) ) jak najbardziej korzystna.
Agaton

Gramofon do 200 zł

O tym ze przedwzmacniacz potrzebny od razu się liczyłam, z reszta nie ma problemu. Widzę że ciężka sprawa, dziękuję za pomoc. Czasu mam jeszcze miesiąc, ale uznałam że trzeba się za to zabrać wcześniej odpowiednio. Prawdopodobnie się jeszcze odezwę. Do propozycji Dante jaki preamp? czy mam szukać w innych wątkach?
kielek

Gramofon do 200 zł

Preampy to inny wątek,ale odpowiedz czy Twój chłopak ma jakiś wzmacniacz,wieżę ,KD po prostu na czym słucha muzyki?
Agaton

Gramofon do 200 zł

Ma wieżę, ma też głośniki, grają całkiem nieźle. nie zdziwiłabym się gdyby w domu miał wzmacniacz (popytam jego brata jeszcze).
kielek

Gramofon do 200 zł

To się zorientuj czy w tej wieży ma wejście Phono lub podaj symbol i nazwę tej wieży,w takim przypadku będziemy wiedzieli na czym stoimy tzn. jaki z niego audiofil ;)
Agaton

Gramofon do 200 zł

Tak jeszcze przeglądając alledrogo taki Technics sie pojawił:
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 70473.html
warto, nie warto? cenowo jak ten Hitachi, a porównując?
Awatar użytkownika
Reymont

Gramofon do 200 zł

Post autor: Reymont »

Cenowo to on kosztuje 199,00 zł, ale z tą różnicą, że to jest aukcja a do jej zakończenia jeszcze 9 dni.
To nie jest gramofon z przedziału "do 200zł", licytacja skończy się na sporo wyższej cenie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Post autor: Wojtek »

SL-D3 to to samo co SL-D2, tyle że jest on pełnym automatem, a nie półautomatem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
fantomas86

Gramofon do 200 zł

Post autor: fantomas86 »

A to sie opłaca w ogóle?:D to jest 1/2 cala? bo sprzedajacy nie wie
http://allegro.pl/gramofon-telefunken-h ... 34078.html
fantomas86

Gramofon do 200 zł

Post autor: fantomas86 »

http://allegro.pl/gramofon-telefunken-h ... 10803.html
hm mysle o tym na pierwszy gramofon:) dzieki Wam koledzy juz mam kolumny głosnikowe i wzacniacz
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Gramofon do 200 zł

Post autor: pan_winyl »

Szukaj Telefunkena 850 S :D świetny gramofon!
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Post autor: Wojtek »

Obydwa gramofony w sumie są godne swojej ceny :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ