Gramofon do 200 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
kielek

Gramofon do 200 zł

Post autor: kielek »

sevi użyj przeglądarki forumowej. Przecież te gramofony przewijają się co któryś wpis,ile można mielić to samo...
FL4CH4

Gramofon do 200 zł

Post autor: FL4CH4 »

Wracajac do tematu technicsa, zamowilem go. Przyjdzie we wtorek, mam nadzieje ze nie bede zalowal, dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
sevi
Gramofon: Braun PS450

Re: Gramofon do 200 zł

Post autor: sevi »

kielek pisze:sevi użyj przeglądarki forumowej. Przecież te gramofony przewijają się co któryś wpis,ile można mielić to samo...
Ok, czytałem forum także wiem, że Dual 430 to prawie cały plastik - ale podoba mi się jego wygląd. Natomiast Dual 1225 jest prawie identyczny jak Saba (część forumowiczów chwali sobie część gani napęd). Natomiast BENYTONE MP-3200 trochę przekracza mój budżet. Dlatego chciałbym się jakoś bardziej upewnić czy warto dokładać kasy, czy może szukać czegoś innego.
kielek

Gramofon do 200 zł

Idler fajny napęd,ale nie na początek ,chyba że masz duszę majsterkowicza ;)
Awatar użytkownika
sevi
Gramofon: Braun PS450

Gramofon do 200 zł

Post autor: sevi »

Tak po prawdzie częściowo myślę w tym kierunku. Ale może na początek coś bardziej normalnego, a później oczywiście, a może i odłożyć więcej kasy i bawić się na bazie jakiegoś Lenco, gdzie jest dużo informacji co do możliwości modyfikacji. Nie chciał bym się na początku zniechęcić. Frajda powinna być na początku przede-wszystkim :mrgreen:
Na początek wybrałem Philipsa, teraz czekam na dostawę.
Łygi

Gramofon do 200 zł

Post autor: Łygi »

witam, jestem nowy na forum, już trochę się oczytałem o różnych gramofonach i chciałem, się was coś poradzić. planuję zakup gramofonu za kwotę do 200 zł, może trochę więcej, gramofon będzie wykorzystywany raczej okazjonalnie ale mimo to chciałbym coś w miarę rozwojowego :) nie mam w domu żadnego wzmacniacza i w sumie chciałbym uniknąć zakupu przedwzmacniacza słabej jakości tylko raczej zakupić gramofon i jakiś amplituner/wzmacniacz takiej samej firmy. i tutaj całe moje pytanie - znalazłem wczoraj na allegro taki gramofon http://allegro.pl/pioneer-pl-210-vintag ... 01493.html - zainteresował mnie bo gość ma do niego amplituner w zestawie do oddania w dobrych pieniążkach. opis aukcji bardzo lakoniczny ale kontakt z allegrowiczem dobry i wiem, że igła jest w miarę nowa, poza tym nic nie robione przy gramofonie. ale czy pionieer jest dobrym wyborem na początek?
do wczoraj raczej celowałem w jvc i technicsy np http://allegro.pl/jvc-l-a100-nowa-igla- ... 80289.html ale patrzyłem też na taki gramofon http://allegro.pl/nordmende-rp1002-hi-f ... 98992.html

która opcja wg forumowiczów byłaby lepsza?
kielek

Gramofon do 200 zł

Moim zdaniem te wszystkie trzy propozycje to ta sama klasa,wszystkie plastic fantastic,wszystkie paskowce. Przypuszczam,że nie ma między nimi większej różnicy. Różnice mogą powodować jedynie wkładki w nich zamontowane,ale zapewne wiszą tam podstawowe modele,więc i tu może być podobnie.
W nową prawie igłę nie ma co wierzyć,gdyż to klasyczny kit handlarzy ,bo jeśli sam nie zmienił i nie użytkował tego gramofonu to na jakiej podstawie tak twierdzi?Badanie na oko?
Jeśli Ci sprzeda w komplecie taniej tego Pioneera z tym wzmacniaczem to bierz od niego,tylko weź pod uwagę że zaden z tych w/w sprzętów nie jest zbytnio rozwojowy,gdyż w gramofonie z niskiej półki nie będziesz mocował wkładki za kilkaset złotych.Podobnie ma się rzecz z tym wzmacniaczem,czyli ważne żeby był sprawny i grał.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Post autor: Wojtek »

Łygi pisze:takiej samej firmy
Dlaczego?
Łygi pisze:gość ma do niego amplituner w zestawie do oddania w dobrych pieniążkach
Pieniążki to jedno, a czy to dobry sprzęt to drugie.
Łygi pisze:że igła jest w miarę nowa
Bzdura. Igła w tym wypadku jest tak stara jak ten gramofon. Wniosek = sprzedawca mówi Tobie to co byś chciał usłyszeć.
Łygi pisze:ale czy pionieer jest dobrym wyborem na początek
Raczej tak, ale w tej cenie nie jest to żadna okazja.

Wszystkie te 3 gramofony to tak naprawdę ta sama klasa, więc możesz wybrać ten który Ci się najbardziej podoba bądź wypada najkorzystniej cenowo.

Podrzucę jeszcze inne, może ciekawsze oferty:

Pioneer PL-300 (zdecydowanie lepszy model, a cena niewiele wyższa)
http://allegro.pl/pioneer-pl-300-audio- ... 48195.html

Dual 491
http://allegro.pl/gramofon-dual-491-i5019434233.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Gramofon do 200 zł

Post autor: pan_winyl »

Bierz Duala! wie godziny do końca i dobra cena!
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

A ja akurat głosował bym za pioneerem. Lepsze łożysko, troszkę dłuższe ramię i komplet dokumentów na vinylengine.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Łygi

Gramofon do 200 zł

Post autor: Łygi »

jeszcze jedno pytanie - spodobał mi się bardzo zaproponowany przez Wojtka Pioneer pl-300 a pytanie będzie dotyczyło obydwu pioneer-ów. rozumiem, że do obydwu podpasują wszystkie wkładki 1/2" dostępne np. na allegro? czy w wyborze wkładek do tych gramofonów będą jakieś ograniczenia?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Fizycznie nie będzie problemów z przykręceniem. A po za tym nie ma ramion uniwersalnych, kazde z nich jest bardziej predysponowane do wieszania jednych wkłądek a innych mniej.

PL-300 wygląda na ramię o średniej masie więc problematyczne może być zakładanie wkładek o wysokiej podatności. PL-210 z kolei wygląda na lżejsze więc tu trzeba będzie się napocić żeby powiesić wkładkę o mniejszej podatności.
Ale jeżeli nie planujesz na wkładkę wydać wielokrotności kwoty zakupu gramofonu to raczej problem spasowania wkładek nie będzie Cię zbytnio dotyczył.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
kielek

Gramofon do 200 zł

Ten Pioneer PL 300 ma też fajną wkładkę (chyba AT-10) więc jedynie można myśleć o wymianie igły :-)
Agaton

Post autor: Agaton »

Witam,
chciałam kupić gramofon w w prezencie chłopakowi, od kilku godzin przeczesuję forum,jedno by od wiedzy zerowej móc chociaż zadać konkretniej pytanie, drugie by znaleźć coś, co będzie mu odpowiadało. Tylko, że mam dylemat. Chłopak akurat jest audiofilem i pewnie wolałby napęd paskowy, mi bardziej (po przeczytaniu opinii) widzą się bezpośrednie. I teraz zastanawiam się, nad tym Pioneerem z postów wyżej, oraz nad Technicsem SL-D2. Oba na allegdrogo za podobną cenę, a wkładkę i tak kupić bedzie trzeba nową - wszędzie tak piszą - więc jej brak w ofercie Technicsa mi nie przeszkadza. Teraz, co polecacie? I które rodzaje są przyjemniejsze w obsłudze, wymianie części, naprawie?

Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi :)
kielek

Gramofon do 200 zł

Agaton pisze:Chłopak akurat jest audiofilem
To niestety gramofon za 200 zł to nie dla niego:-( i to na poważnie.
Agaton pisze: wkładkę i tak kupić bedzie trzeba nową - wszędzie tak piszą -
Gdzie tak piszą? Chyba pomyliłaś z igłą...

W tej kwocie nie będzie dużej różnicy pomiędzy paskowym a DD . Weź pod uwagę,że jeśli Technics jest bez wkładki to najtańsza wkładka to koszt stu paru złotych,czyli połowę wartości gramofonu.
Jeśli z Twojego chłopaka jest faktyczny audiofil to nie uszczęśliwiaj go może na siłę gramofonem za 200 zł,bo prawdę mówiąc nic porzadnego i pewnego za te pieniądze nie kupisz.
Może kup mu lepiej jakiegoś fajnego winyla,a on sam się do nas zgłosi po gramofon z odpowiednimi funduszami :-)
ODPOWIEDZ