Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

vleg3nd pisze:Co do zgrywania wkładek z ramieniem, domyślam się, że chodzi o nacisk na płytę, tak?
Nie, a przynajmniej nie bezpośrednio.
vleg3nd pisze:Z tego co widziałem na zdjęciach sony wydaje się, że ma regulację nacisku, prawda?
Tak.

Serio, nie przejmuj się, to dobry i kompatybilny gramofon.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
vleg3nd

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: vleg3nd »

Jaką maksymalną cenę warto za niego zapłacić? Nie chciałbym też przepłacić, a chciałbym mieć sprzęt wart takiej ceny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

4 stówki? kielek już wcześniej przestrzegał, że z tym Sony możesz przestrzelić swój budżet.
Wsparcie finansowe forum
vleg3nd

Jeśli sprzęt jest wart takiej ceny i nie ma problemu do niego z wkładkami/igłami, a dodatkowo ma mi trochę posłużyć to spróbuję wygrać tą licytację. Mając dobry sprzęt zawsze w przypadku wymiany jest pewność że sprzeda się go za podobne pieniądze, a o sprzęt dbam wyjątkowo.
Będę musiał dokupić do tego gramofonu przedwzmacniacz, prawda?
jacaek

Gramofon do 300 zł

Post autor: jacaek »

Witaj.
Pod koniec zeszłego roku zakupiłem dokładnie ten modelu Sony.
Również Kielek miał w tym swój udział ;)
Kupiłem go za 450 zł.
W moim jest oryginalna wkładka Sony i niestety nie wiem jak się ma do tej AT ale wydaje się że ta oryginalna jest dosyć solidna.
Sam gramofon oceniam bardzo dobrze, jest to mój pierwszy sprzęt ale na razie nie mogę mu nic zarzucić.
Jak wspomniał wcześniej w tym temacie Wojtek:
Wojtek pisze:Praktycznie każdy tradycyjny gramofon z wkładką MM, MI bądź MC będzie wymagał przedwzmacniacza gramofonowego, a te sprzęty nie są wyjątkami.
Ja zakupiłem taki: http://muzyczny.pl/116532_Art-DJ-PRE-II ... tereo.html

Ponoć na tle innych spisuje się nieźle. Jako, że mam tylko taki to mogę jedynie powiedzieć że mi na start na pewno wystarcza.

Życzę powodzenia!
vleg3nd

Gramofon do 300 zł

@jacaek, @Wojtek, @kielek, dzięki bardzo za pomoc i za tak konkretne opinie i porady!

Co do przedwzmacniacza, na taki co zaprezentowałeś nie mogę sobie niestety pozwolić. Czytałem o Vivanco jako o bardzo popularnym przedwzmacniaczu, czytałem również że elementy, które są w jego środku są warte dziesiątej części całej ceny. O przedwzmacniacz zapytam w odpowiednim dziale jak kupie gramofon, żeby nie robić śmietnika.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

vleg3nd pisze:Co do przedwzmacniacza, na taki co zaprezentowałeś nie mogę sobie niestety pozwolić. Czytałem o Vivanco jako o bardzo popularnym przedwzmacniaczu, czytałem również że elementy, które są w jego środku są warte dziesiątej części całej ceny. O przedwzmacniacz zapytam w odpowiednim dziale jak kupie gramofon, żeby nie robić śmietnika.
Tu nie ma za bardzo o co pytać, bo wielkiego wyboru na rynku gotowych przedwzmacniaczy w cenie poniżej 200 złotych po prostu nie ma :)
Powtarzamy "bierz Vivanco" aż do znudzenia :D
Wsparcie finansowe forum
kielek

Gramofon do 300 zł

Post autor: kielek »

Ten Sony jacaeka był w nieco lepszym stanie( nie miał uszkodzonej pokrywy),miał duużo lepszą wkładkę,nie był kupowany na licytacji tylko w nie najtańszym sklepie(ale za to z jakąś tam gwarancją),więc cena tak jak Wojtek napisał 400zł za ten egzemplarz moim zdaniem to maks.,poza tym okres przedświąteczny w tamtym wypadku też miał znaczenie.
Z pre robi się trochę offtop ,ale większość tego urządzeń ma części za przysłowiowe parę groszy a kosztuje krocie,tak już jest w audio i nie tylko...Jak coś to mam na sprzedaż używanego Art Dj ,ale to nie ten dział ;)
xmode101

Gramofon do 300 zł

Post autor: xmode101 »

Witajcie. jestem tu nowy i z góry przepraszam jeśli "walne" jakieś hasło które rozśmieszy szanownych użytkowników analogów :) Chciałbym sprawić sobie gramofon jak w tytule postu czyli w przedziale <300>
posiadam amplituner ONKYO HT-R538 od zestawu kina domowego i teraz mam pytanie. Czy do takiego amplitunera trzeba dodatkowo dokupywać przedwzmacniacz czy też po kabelkach chinch będzie można odtwarzać analogi z gramofonu takiego jak ten
http://allegro.pl/piekny-gramofon-c-e-c ... 38997.html

Pozdrawiam i proszę o jakąś poradę.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2014, 09:31 przez xmode101, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Musisz kupić przedwzmacniacz.
Lekturka: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=3421
Wsparcie finansowe forum
porkes

Gramofon do 300 zł

Post autor: porkes »

Kwestia ceny jest jasna. Czy kolega myślał o napędzie bezpośrednim i stabilizacji kwarcowej przy tym ? Paski w starszych gramofonach...czy nie będzie trzeba szukać niedługo nowego np.? Trafiały mi się ładne gramofony saba ,hitachi, akai. Co prawda przywoziłem dla znajomych. Za połowę twoich możliwości i nie traciłem na tym. Może warto dłużej poszukać ...
Awatar użytkownika
Reymont

Gramofon do 300 zł

Post autor: Reymont »

Co prawda przywoziłem dla znajomych.
Czyżby trafił nam się w końcu ciągnący za kabel z enerdówka? :morda:
xmode101

Post autor: xmode101 »

Wojtek pisze:Musisz kupić przedwzmacniacz.
Lekturka: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=3421
To jeszcze jedno pytanie. Czy do tego amplitunera Onkyo o którym pisałem wyżej można w ogóle podłączyć gramofon bez przedwzmacniacza? Pozdrawiam.
zbyszek1982

Gramofon do 300 zł

Post autor: zbyszek1982 »

xmode101 pisze:Czy do tego amplitunera Onkyo o którym pisałem wyżej można w ogóle podłączyć gramofon bez przedwzmacniacza?

Podłączyć możesz, ale bez przedwzmacniacza nic nie usłyszysz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Nie no, coś usłyszy, ale mega cicho i niewyraźnie ;)

xmode101:
Nie kombinuj.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ