Dual 701 ?

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
matik

Dual 701 ?

Post autor: matik »

Od jakiegoś czasu chcę wymienić mojego Technicsa SL-B3 i chcę kupić Duala 701. Czy to krok w kierunku lepszej jakości dźwięku?

Zastanawiam się nad http://allegro.pl/dual-cs-701-shure-v15 ... 35022.html i wydaje mi się, że może jest ciut za drogo, szczególnie, że będę prawdopodobnie chciał wymienić WAMATową igłę na coś z JICO. Jest też http://allegro.pl/show_item.php?item=4966954091 bez igły ale obawiam się że coś jest nie tak z tą wkładką, bo przecież sprzedający mógłby kupić choćby tę z WAMATu i mieć pewność czy działa. Poza tym na zdjęciu headshella w wkładką kabelki wyglądają na ośniedziałe, nie wiem czy to nie może sugerować że poprzedni właściciel nie do końca dbał o gramofon.

Czy dual 701 w powyższych cenach ma sens?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 ?

Post autor: Wojtek »

matik pisze:Czy to krok w kierunku lepszej jakości dźwięku?
To zależy :)
matik pisze:bez igły ale obawiam się że coś jest nie tak z tą wkładką, bo przecież sprzedający mógłby kupić choćby tę z WAMATu i mieć pewność czy działa.
A potem by chciał 250 złotych więcej i dołożył do oferty niechcianą przez Ciebie igłę z Wamatu ;)

Ta druga oferta moim zdaniem jest całkiem fajna.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
matik

Re: Dual 701 ?

Dzięki za odpowiedź!
Wojtek pisze:
matik pisze:Czy to krok w kierunku lepszej jakości dźwięku?
To zależy :)
Technics gra oryginalną wkładką EPC-270C z eliptyczną igłą z JICO i preampem wbudowanym w Arcama A22, do którego podłączone są Jadis Orchestra. Jestem zadowolony z detali ale brakuje mi trochę przestrzeni. Czy w tym kontekście to krok we właściwym kierunku?
Wojtek pisze:
matik pisze: Bez igły ale obawiam się że coś jest nie tak z tą wkładką, bo przecież sprzedający mógłby kupić choćby tę z WAMATu i mieć pewność czy działa.
A potem by chciał 250 złotych więcej i dołożył do oferty niechcianą przez Ciebie igłę z Wamatu ;)
No niby racja, dodatkowo ta pierwsza oferta jest licytacją a druga jest kup teraz. Zapytałem sprzedającego czy przyjmie gramofon gdyby okazało się, że coś jest nie tak z tą wkładką. Zastanawiam się tylko, czy wkladka może być jakoś subtelnie uszkodzona tak, że moje niewprawne jeszcze ucho tego nie wychwyci? A może nie przejmować się szczególnie tym że wkładka jest sprzedawana jako "nie wiem bo nie mogę sprawdzić" ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 ?

matik pisze:Czy w tym kontekście to krok we właściwym kierunku?
Szczerze mówiąc to Ty powinieneś bardziej myśleć o zmianie wkładki niż o zmianie gramofonu. Dual 701 jest dobry pod konkretne wkładki, ale nie ma tak uniwersalnego ramienia jak SL-B3.

Z wkładką raczej powinno być wszystko OK.
Wsparcie finansowe forum
matik

Szczerze mówiąc to Ty powinieneś bardziej myśleć o zmianie wkładki niż o zmianie gramofonu. Dual 701 jest dobry pod konkretne wkładki, ale nie ma tak uniwersalnego ramienia jak SL-B3.
Hmm, słyszałem że epc-270c jest całkiem przyzwoitą wkładką i dopowiedziałem sobie, że nie ma sensu pakować czegoś lepszego do tego SL-B3 ale moja wiedza jest mocno ograniczona :-) Jaką wkładkę byś sugerował?

Z mojego śledztwa Internetowego wywnioskowałem, że Dual CS 701 i Shure V15 mk III to jest bardzo porządne połączenie, stąd zainteresowanie tematem. Możliwe że jak będę chciał coś zmienić to targnę się na coś jeszcze innego, np Thorensa z ramieniem SME.

Sprzedający obiecał sprawdzić wkładkę i dziś ma dać znać.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 ?

matik pisze:Jaką wkładkę byś sugerował?
Za mało wiem by coś konkretnego w tym wypadku sugerować :)

Skoro jesteś póki co zdecydowany na zmianę gramofonu to załatw ten temat. Dopiero jeśli zmienisz zdanie to możemy się pochylić nad innymi rozwiązaniami.
matik pisze:Z mojego śledztwa Internetowego wywnioskowałem, że Dual CS 701 i Shure V15 mk III to jest bardzo porządne połączenie
To się zgadza, ale trzeba przy okazji jeszcze lubić brzmienie tego Szczura ;) Dla Ciebie byłby to przeskok z EPC-270 na wyższy pułap.
Wsparcie finansowe forum
matik

Wojtek pisze:
matik pisze:Jaką wkładkę byś sugerował?
Za mało wiem by coś konkretnego w tym wypadku sugerować :)
Z chęcią dostarczę brakujących informacji :-) Słucham głównie intrumentalnego jazzu, ambientu i w ogóle dziwnej elektroniki, trochę triphopu i lekkiego rocka. Nie słucham metalu, punkrocka.
Wojtek pisze: Skoro jesteś póki co zdecydowany na zmianę gramofonu to załatw ten temat. Dopiero jeśli zmienisz zdanie to możemy się pochylić nad innymi rozwiązaniami.
Tak w 100% nie jestem zdecydowany, nie chcę też kupować gramofonu pod wpływem impulsu (bo przez to sporo przepłaciłem przy kupnie obecnego... )

Póki co sprzedawca milczy w sprawie stanu wkładki więc mogę sobie poczekać.
Wojtek pisze:
matik pisze:Z mojego śledztwa Internetowego wywnioskowałem, że Dual CS 701 i Shure V15 mk III to jest bardzo porządne połączenie
To się zgadza, ale trzeba przy okazji jeszcze lubić brzmienie tego Szczura ;) Dla Ciebie byłby to przeskok z EPC-270 na wyższy pułap.
Podoba mi się też bardzo Telefunken S600, w których też był fabrycznie montowany Shre V15 mk III i dodatkowym atutem jest fabrycznie montowane ramię SME. Czy to podobna klasa co Dual 701 ? Kłopot w tym, że te Telefunkeny chodzą w jakichś astronomicznych cenach u nas...
kielek

Dual 701 ?

Post autor: kielek »

W Telefunkenach nie były montowane ramiona SME tylko Ortofon AS 212
matik

kielek pisze:W Telefunkenach nie były montowane ramiona SME tylko Ortofon AS 212
Racja, za dużo ostatnio chyba czytałem i już mi się wszystko pomieszało. O Telefunkena jak mnie jeszcze najdzie będę pytał w osobnym wątku, sorry za zaśmiecanie wątku i rozprzestrzenianie nieprawdziwych informacji :-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 ?

matik pisze:i dodatkowym atutem jest fabrycznie montowane ramię SME.
Ramię jest Ortofona, a nie SME :) Chyba że chodzi Tobie o standard mocowania headshelli.

Nie patrz tylko na gramofony gdzie fabrycznie spotykano daną wkładkę, bo to bywa złudne.

Technics SL-B3 to nie jest zły sprzęt. Jedyne co można mu zarzucić to to, że Technics chyba nigdy nie słynął z świetnych napędów paskowych, ale jeśli Twój działa i trzyma obroty to jest OK.

Co do wkładki to rozważ Nagaokę MP-110.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ