Nowy gramofon do 500zl z opcją 78 RPM
-
Witam, jak w tytule prosze o rade znawców tematu. Szukam dla ojca malo wymagajacego sprzetu do odkurzenia starych winyli. Ma grac dobrze, nie wymagam jakichs audiofilskich parmetrow ale co najwazniejsze to zeby mial opcje 78 obrotow na minute.
To co znalazlem na allegro, jedyny model spelniajacy moje kryteria:
http://allegro.pl/hit-ion-gramofon-usb- ... 10634.html
Mam takze pytanie, czy posiadajac kino domowe Yamaha (Rxv-450) bede potrzebowal jakies dodatkowe wzmacniacze czy WEJ/WYJ RCA wystarcza?
Bedzie to szybki zakup, bez zbednego rozdrabniania sie, licze na konkretne propozycje.
To po prostu ma grac.
Dzieki i pozdrawiam !!!
To co znalazlem na allegro, jedyny model spelniajacy moje kryteria:
http://allegro.pl/hit-ion-gramofon-usb- ... 10634.html
Mam takze pytanie, czy posiadajac kino domowe Yamaha (Rxv-450) bede potrzebowal jakies dodatkowe wzmacniacze czy WEJ/WYJ RCA wystarcza?
Bedzie to szybki zakup, bez zbednego rozdrabniania sie, licze na konkretne propozycje.
To po prostu ma grac.
Dzieki i pozdrawiam !!!
Ostatnio zmieniony 03 sty 2015, 00:21 przez gre2401, łącznie zmieniany 1 raz.
- chudy_b
Za 500 zł? Nowy? Sorry. Bylo tu milion takich jak Ty. Jedni posłuchali, inni się obrazili. Przeszukaj forum.gre2401 pisze:Ma grac dobrze
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Yamaha RXV - 450 nie posiada wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego, więc będziesz musiał takowy nabyć przed podłączeniem.Mam takze pytanie, czy posiadajac kino domowe Yamaha (Rxv-450) bede potrzebowal jakies dodatkowe wzmacniacze czy WEJ/WYJ RCA wystarcza?
Co do gramofonu, jutro postaram się podrzucić kilka propozycji.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
-
Czyli jak dobrze rozumiem wszystko co jest nowe do 500zl nie ma prawa bytu, nawet dla osoby ktora nie jest ekspertem i bedzie odkurzac winyle raz na miesiac?chudy_b pisze:Za 500 zł? Nowy? Sorry. Bylo tu milion takich jak Ty. Jedni posłuchali, inni się obrazili. Przeszukaj forum.gre2401 pisze:Ma grac dobrze
Popatrz przez pryzmat amatora a nie goscia ktory sie zna i jest dobry w temacie. Przeciez amatorzy to duza czesc konsumentow.
-
- chudy_b
Nie specjalnie chce mi się ciągnąć tę dyskusję. Naprawdę wszystko w tym temacie zostało już tu powiedziane.
To niech odkurza. Dlaczego ma je dodatkowo niszczyć?gre2401 pisze:bedzie odkurzac winyle raz na miesiac
Patrzę. Zwróciłeś się o radę. Moja rada jest taka, że lepiej kup ojcu dobrą flaszkę za te 500 stów. Ochronisz płyty, zmysł estetyczny i słuch. Nowe gramofony godne uwagi kosztują od 2000 w górę, choć to i tak jest tylko poziom poprawny podstawowy. Za 500 kupisz chińską plastikową zabawkę. Szukaj używanych. Sprawisz ojcu większą radość jak zobaczy sprzęt który kiedyś miał, albo bardzo chciał mieć. Wiem co mówię.gre2401 pisze:Popatrz przez pryzmat amatora a nie goscia ktory sie zna
- wesh
Re: Nowy gramofon do 500zl z opcją 78 RPM
Nie chcę być niegrzeczny, ale z takim podejściem pytanie powinieneś skierować do sprzedawcy w sklepie RTV. Uzyskałbyś odpowiedź od razu i bez zbędnych nerwów.gre2401 pisze:Popatrz przez pryzmat amatora a nie goscia ktory sie zna i jest dobry w temacie. Przeciez amatorzy to duza czesc konsumentow.
Na tym forum obowiązują pewne zasady i nikt, kto jest miłośnikiem płyt winylowych raczej nie poleci Ci tego rodzaju sprzętu, ze względu na to, iż takie zabawki tylko ładnie wyglądają, a do odsłuchu delikatnie mówiąc: "nadają się średnio."
Ale idąc w myśl "mój cyrk, moje małpy" to na pewno jest to ładniejsze od zabawek z napisem Hyundai i według opisu powinieneś to bez problemu podłączyć do kina domowego.
Wydaje mi się, że sam odpowiedziałeś już sobie na pytanie.
i... 150 zł zostanie na dobrą flaszkę

Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
...chyba, że półkę z płytami.
-
Zdalem sobie sprawe ze bledem bylo przyjscie na to forum z tym tematem. Sam jestem zwolennikiem dobrego audio i wiem ze warto dac kika tys. za fajny zestaw audio bo wlasnie takowy nabylem. Temat z ktorym przyszedlem odstaje od tego forum ale budzet i przeznaczenie mowi sam za siebie i jest to tylko kwestia wyboru gorszego zla wiec nie bede nikogo tu cisnal. Dzieki za szczere odpowiedzi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Temat nie odstaje od forum, ale od rzeczywistości owszemgre2401 pisze:Temat z ktorym przyszedlem odstaje od tego forum

W sensie że wolisz ojcu kupić byle szajs mimo że, jak sam twierdzisz, jesteś zwolennikiem dobrego audio?gre2401 pisze:ale budzet i przeznaczenie mowi sam za siebie

Jakoś mi się to nie kalkuluje.
Wspomnę jednak o jednej rzeczy o której może nie jesteś jeszcze świadom: płyty 78 RPM to nie tylko wyższa prędkość obrotowa i inne tworzywo, ale także inny rowek niż współczesne winyle, a więc odtwarzanie winyli i szelaków tą samą igłą jest kiepskim pomysłem.
Bynajmniej nie chodzi tu o to że ktoś chce Tobie zrobić na złość czy też wymyślamy niestworzone cuda bo fanaberia nas do tego zmusza czy tym podobne bzdety.
Nie jest to też kwestia potrzeb amatora kontra melomana.
My tak z dobrego serca, żebyś i Ty i ojciec byli zadowoleni z efektu końcowego.
Tak jak już przedmówcy wspomnieli, nówka odpada (szczególnie ze względu na te 78 obrotów), ale jakiś starszy idler Duala nada się tutaj jak ulał.
Przykłady:
Dual 1019
http://allegro.pl/gramofon-dual-1019-i4937218657.html
Dual 1216
http://allegro.pl/gramofon-dual-1216-cs ... 85095.html
Do obydwu modeli wkładek da się dostać igły pod szerokorowkowe płyty 78 RPM.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum