Jaki Technics
-
Kuba33
Jaki Technics
Potrzebuję porady odnośnie zakupu gramofonu.
Mam Technicsa na pasku i gra to całkiem nieźle. Ale denerwuje mnie w nim to i owo i... postanowiłem wymienić sprzęt na coś lepszego.
Na początku oczywiście pomyślałem o Technicsie. Niestety nie jest to takie proste. Mnożę więc wątpliwości i rozterki.
Wymagania co do gramofonu:
- musi być napęd DD,
- musi posiadać VTA,
- dobrze jak by był stroboskop,
- łatwość (możliwość) naprawy,
- cena do 3500zł.
Pomyślałem że kupie coś nowego. Niestety współczesne konstrukcje nie wyglądają lepiej niż mój B2. Plinta wykonana z płyty meblowej jakoś do mnie nie przemawia.
Wymyśliłem więc że może kupie SL-1200MK7, ale jak poczytałem opinie to stwierdziłem że lepszym pomysłem będzie zakup Mk2. Przejrzałem ogłoszenia i doszedłem do wniosku że Mk2, Mk5 porównać można do WV T4, T5. Ryzyko zakupu trupa z przebiegiem miliona kilometrów jest ogromne. To może lepiej było by zakupić SL-1700, 1710, 1800 ,1810. Pytanie czy Mk1 ma VTA (bo MK2 chyba posiada).
A może polecicie jakiegoś innego Technicsa?
Może tok mojego rozumowania jest błędny (mile widziana krytyka)? Może pójść w zupełnie innym kierunku? Może lepiej poszukać jakiegoś Viktora lub Soniaka?
Zgłupieć idzie!!!
Mam Technicsa na pasku i gra to całkiem nieźle. Ale denerwuje mnie w nim to i owo i... postanowiłem wymienić sprzęt na coś lepszego.
Na początku oczywiście pomyślałem o Technicsie. Niestety nie jest to takie proste. Mnożę więc wątpliwości i rozterki.
Wymagania co do gramofonu:
- musi być napęd DD,
- musi posiadać VTA,
- dobrze jak by był stroboskop,
- łatwość (możliwość) naprawy,
- cena do 3500zł.
Pomyślałem że kupie coś nowego. Niestety współczesne konstrukcje nie wyglądają lepiej niż mój B2. Plinta wykonana z płyty meblowej jakoś do mnie nie przemawia.
Wymyśliłem więc że może kupie SL-1200MK7, ale jak poczytałem opinie to stwierdziłem że lepszym pomysłem będzie zakup Mk2. Przejrzałem ogłoszenia i doszedłem do wniosku że Mk2, Mk5 porównać można do WV T4, T5. Ryzyko zakupu trupa z przebiegiem miliona kilometrów jest ogromne. To może lepiej było by zakupić SL-1700, 1710, 1800 ,1810. Pytanie czy Mk1 ma VTA (bo MK2 chyba posiada).
A może polecicie jakiegoś innego Technicsa?
Może tok mojego rozumowania jest błędny (mile widziana krytyka)? Może pójść w zupełnie innym kierunku? Może lepiej poszukać jakiegoś Viktora lub Soniaka?
Zgłupieć idzie!!!
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Re: Jaki Technics
Zanim się zlecą Ci od Technics'ów
Nie znam sprzedających ale chodzi o modele ze stajni Sony:
https://www.olx.pl/d/oferta/sony-ps-x75 ... derIndex=7
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-so ... %7Corganic
Sam użytkuje PS-X65. Twoje warunki raczej spełnione
https://www.olx.pl/d/oferta/sony-ps-x75 ... derIndex=7
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-so ... %7Corganic
Sam użytkuje PS-X65. Twoje warunki raczej spełnione
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Z Technicsa to SL1600mk2 byłby fajny.
A z Sonego to co Dominik pisze, dopisałbym jeszcze do listy Psx60
A z Sonego to co Dominik pisze, dopisałbym jeszcze do listy Psx60
- TomekT
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...

Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
- BRob
- Gramofon: SL 1710
SL 1600 mk1 też jest spoko, bez kwarca można żyć.
A najbardziej podoba mi się/chciałbym mieć SL 1310 mk2 (1300 też mógłby być, ale wolę ciemne wykończenie).
- TomekT
Też wolałbym 1610, ale są żadsze.
Jak sie nie ma co się lubi, to… się nie ma
Jak sie nie ma co się lubi, to… się nie ma
Pozdroofka

- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Trochę tanie u tego sprzedającego co polecił Dominik jest jeszcze PS X60.
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-so ... p%7Clister
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-so ... p%7Clister
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650 ]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650 ]
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Drobne wyjaśnienie, nie polecałem sprzedającego tylko modele

analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
- Jozi
Jasne, że nie polecałeś, ja natomiast polecę, bo od niego kupiłem swojego soniacza i jestem meega zadowolony.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kierunek dobry. Na pewno nie będą tak zmęczone jak SL-1200. Dodatkowo, z tymi gramofonami praktycznie nic się nie dzieje, a mimo to części są dostępne.
W Sony można pójść, tylko lepiej śladem kolegów polecaczy od razu zainwestować w worek części "na zaś" i wklepać sobie na listę kontaktów alarmowych jakiegoś dobrego serwisanta. Oczywiście wszystko się da i na szaleństwo jest metoda
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jozi
Może i technicsy pewniejsze, ale z sony chyba za bardzo straszysz kupującego.Wojtek pisze: ↑dzisiaj, 10:38Kierunek dobry. Na pewno nie będą tak zmęczone jak SL-1200. Dodatkowo, z tymi gramofonami praktycznie nic się nie dzieje, a mimo to części są dostępne.
W Sony można pójść, tylko lepiej śladem kolegów polecaczy od razu zainwestować w worek części "na zaś" i wklepać sobie na listę kontaktów alarmowych jakiegoś dobrego serwisanta. Oczywiście wszystko się da i na szaleństwo jest metoda![]()
Pewnie bardziej problematyczny może być PS X 65 ale PS X 60 już mniej. Mój po zakupie przyświrował z obrotami, ale po psiknięciu płynem i poruszaniu podkówką gra bezproblemowo.
W sumie co się dziwić, że w 40 letnim gramofonie może coś wymagać serwisu, to i tak jest mistrzostwo świata, jeszcze jak trafi na egzemplarz w dobrym stanie, to nie ma co nawet się zastanawiać.
Gdybym się nie obawiał bardziej rozbudowanego w elektronikę PS X65 to już dawno bym go z Tarnowa przywiózł.
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
Kuba33, jak widać powyżej, za chwilkę rozgorzeje na dobre odwieczna dyskusja wzorem "nikoniarze" kontra "canonierzy".
Niewątpliwie w segmencie gramofonów vintage obydwie marki są jednakowo wysoko cenione za ich jakość i niezawodność, z dość powszechnie dostępną wiedzą, serwisem i rynkiem części / używek na części.
Więc - wybór należy do Ciebie, zależnie od dostępności, a przede wszystkim preferencji "organoleptycznych".
Najważniejsze teraz jest zaufane źródło pochodzenia i stan techniczny kandydata na drapaka.
PS. Świat nie kończy się na Nikon albo Canon. Są też miłośnicy np. Pentaxa, którzy daliby się pokroić na plasterki...
Niewątpliwie w segmencie gramofonów vintage obydwie marki są jednakowo wysoko cenione za ich jakość i niezawodność, z dość powszechnie dostępną wiedzą, serwisem i rynkiem części / używek na części.
Więc - wybór należy do Ciebie, zależnie od dostępności, a przede wszystkim preferencji "organoleptycznych".
Najważniejsze teraz jest zaufane źródło pochodzenia i stan techniczny kandydata na drapaka.
PS. Świat nie kończy się na Nikon albo Canon. Są też miłośnicy np. Pentaxa, którzy daliby się pokroić na plasterki...
- Jozi
Rację masz, ja bezlusterko Panasonic Lumix G 90 w zupełności mi wystarcza jak sony PS X60