Gramofon 3000 zł + preamp (?)
- maciek89
Gramofon 3000 zł + preamp (?)
Przymierzam się do zmiany mojego AKAI AP100 na coś lepszego. Prośba o sugestie, który z tych dwóch sprzętów jest sensowniejszy:
1. https://allegrolokalnie.pl/oferta/denon ... rect-drive
2. https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-ke ... %7Corganic
Jestem otwarty też na inne opcje, zwłaszcza of forumowiczów.
Gramofon grałby ze wzmacniaczem Dual CV 5670 i kolumnami Quadral Shogun MK4.
Jeszcze takie pytanie: Dual jest zintegrowanym wzmacniaczem, ale gdy ostatnio próbowałem wymienić obecną wkładkę (Akai PC100) na coś lepszego (Ortofon 2M Blue, ADC QLM od pablosa), praktycznie nie było słychać różnicy. Dostałem tu na forum sugestię, że być może jest to kwestia wzmacniacza. Czy w tej sytuacji inwestowanie w dodatkowy zewnętrzny preamp ma sens? Jeśli tak, to czy lepszą opcją będzie preamp+nowa wkładka czy nowy gramofon+wkładka?
1. https://allegrolokalnie.pl/oferta/denon ... rect-drive
2. https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-ke ... %7Corganic
Jestem otwarty też na inne opcje, zwłaszcza of forumowiczów.
Gramofon grałby ze wzmacniaczem Dual CV 5670 i kolumnami Quadral Shogun MK4.
Jeszcze takie pytanie: Dual jest zintegrowanym wzmacniaczem, ale gdy ostatnio próbowałem wymienić obecną wkładkę (Akai PC100) na coś lepszego (Ortofon 2M Blue, ADC QLM od pablosa), praktycznie nie było słychać różnicy. Dostałem tu na forum sugestię, że być może jest to kwestia wzmacniacza. Czy w tej sytuacji inwestowanie w dodatkowy zewnętrzny preamp ma sens? Jeśli tak, to czy lepszą opcją będzie preamp+nowa wkładka czy nowy gramofon+wkładka?
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Re: Gramofon 3000 zł + preamp (?)
Wbiłeś się kolego na giełdę, jesteś w nieodpowiednim dziale.
Z tych dwu gramofonów mnie bardziej by odpowiadał ten drugi, większa szansa że będzie faktycznie gotowy do pracy bez grzebania jak w pierwszym.
Jak chcesz gramofon to polecam zwrócić się do Pawelca. Dostaniesz sprzęt w eleganckim stanie technicznym, z pewnością że przegląd był, do tego gwarancją. Co najważniejsze skuteczną. Paweł doradzi, zainteresuj się tematem, kupisz sprzęt i święty spokój.
Inwestowanie w zewnętrzny preamp zawsze ma sens o ile obiektem inwestycji będzie pre lepsze niż posiadane np. we wzmacniaczu. Myślę że w Twoim przypadku zakup lepszego preampa niż masz w Dualu nie będzie specjalnie dużym wyzwaniem, a efekty mogą Ciebie zdziwić. Ja bym zaczął od przedwzmacniacza i wkładki, ale koledzy pewnie dorzucą coś od siebie a są znacznie bardziej "w temacie" ode mnie.
Z tych dwu gramofonów mnie bardziej by odpowiadał ten drugi, większa szansa że będzie faktycznie gotowy do pracy bez grzebania jak w pierwszym.
Jak chcesz gramofon to polecam zwrócić się do Pawelca. Dostaniesz sprzęt w eleganckim stanie technicznym, z pewnością że przegląd był, do tego gwarancją. Co najważniejsze skuteczną. Paweł doradzi, zainteresuj się tematem, kupisz sprzęt i święty spokój.
Inwestowanie w zewnętrzny preamp zawsze ma sens o ile obiektem inwestycji będzie pre lepsze niż posiadane np. we wzmacniaczu. Myślę że w Twoim przypadku zakup lepszego preampa niż masz w Dualu nie będzie specjalnie dużym wyzwaniem, a efekty mogą Ciebie zdziwić. Ja bym zaczął od przedwzmacniacza i wkładki, ale koledzy pewnie dorzucą coś od siebie a są znacznie bardziej "w temacie" ode mnie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przeniosłem temat z giełdy.

Zapewniam że nie świadczy to o tym że wszystkie wkładki gramofonowe grają tak samo niezależnie od budowy i specyfikacji tylko wąskie gardło które przyczynia się do takiego stanu rzeczy musi leżeć gdzieś indziej
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- maciek89
A o samych gramofonach dwa słowa?:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Obydwa wymagają serwisu co stawia pytanie czemu sami sprzedawcy nie chcą tego ogarnąć we własnym zakresie.
Podstawowe pytanie ode mnie - po co chcesz zmieniać gramofon? Co chcesz osiągnąć?
Masz już jakieś wkładki w głowie pod kolejny gramofon czy nie myślałeś o tym?
Podstawowe pytanie ode mnie - po co chcesz zmieniać gramofon? Co chcesz osiągnąć?
Masz już jakieś wkładki w głowie pod kolejny gramofon czy nie myślałeś o tym?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- maciek89
Akaia kupiłem od formumowicza dwa lata temu, typowo na start, nie wiedząc czy zaskoczę z winylami. Od innego formumowicza kupiłem też budżetowe kolumny i wzmacniacz. Z początkowego zestawu został mi tylko gramofon. Przy zmianie kolumn i wzmacniacza jakosc odsluchu byla mocno zauważalna wiec chciałbym jeszcze pojsc w gore i stad pomysl zmiany gramofonu. Ten Akai gra poprawnie, ale wiem że to raczej średnio-niższa półka i chciałbym spróbować czegoś lepszego, co znów da zauważalnie lepszą jakość brzmienia.
Druga sprawa jest taka, że przy ostatniej próbie zmiany wkładki praktycznie nie usłyszałem różnicy. Zacząłem się więc zastanawiać, czy ograniczeniem nie jest przypadkiem stopień phono w Dualu CV 5670. Dlatego pytam też, czy w takiej sytuacji sensowniejszym kierunkiem byłby zewnętrzny preamp i lepsza wkładka, czy raczej zmiana samego gramofonu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK czyli chcesz wymieniać dla samej wymiany? Bo gramofon sam w sobie tak jakby w najmniejszym stopniu odpowiada za brzmienie.
Jak nie słyszysz różnic między zgoła różnymi wkładkami powieszonymi na Akai to zaręczam że jak przełożysz te same wkładki na inny gramofon to też pewnie nie usłyszysz różnic
Więc albo przesadzasz z tym brakiem różnic (polecam założyć słuchawki zamiast wsłuchiwać się w kolumny, łatwiej i szybciej do wychwycenia) albo rzeczywiście trzeba by do tematu pierw przyłożyć zewnętrzny preamp.
Tyle że my już o tym raz pisaliśmy, pamiętasz?
Jak nie słyszysz różnic między zgoła różnymi wkładkami powieszonymi na Akai to zaręczam że jak przełożysz te same wkładki na inny gramofon to też pewnie nie usłyszysz różnic
Więc albo przesadzasz z tym brakiem różnic (polecam założyć słuchawki zamiast wsłuchiwać się w kolumny, łatwiej i szybciej do wychwycenia) albo rzeczywiście trzeba by do tematu pierw przyłożyć zewnętrzny preamp.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- maciek89
Pisaliśmy głównie o wkładce.
Chcę wymienić licząc na poprawę brzmienia. Z takiego samego powodu wymieniałem wcześniejsze kolumny i wzmacniacz. Efekt był mocno słyszalny. Jeśli wymiana samego gramofonu to zły kierunek, a wcześniejsze zmiany wkładki nic nie dały, to może faktycznie spróbuję z zewnętrznym preampem.
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Też się z podobnym problemem kopałem.Wojtek pisze: ↑dzisiaj, 16:23OK czyli chcesz wymieniać dla samej wymiany? Bo gramofon sam w sobie tak jakby w najmniejszym stopniu odpowiada za brzmienie.
Posłuchaj Wojtka, bo dobrze radzi, zadzwoń do Jacka, niech Ci złoży nowego dyskretnioka i dopiero wówczas proponuję zacząć kombinować z wkładkami.
Ja tez kroczyłem ciemną drogą, aż Jacek dyskretniokiem rozwiązał moje rozterki
Wewnętrzny preamp w Twoim dualu to kiepski punkt i żadna lepsza wkładka nic wielkiego w brzmieniu nie wniesie, ja już wiem o czym mówię, oczywista wybój Twój.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- maciek89
O, i to jest konkret:) Dzięki, skontaktowałem się z Jackiem.
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
I to jest bardzo dobry kierunek.
Twój akai nie jest złym gramofonem, pamiętam jak włożyłem w tor dyskretnioka i technics 3210 stał się gramofonem grającym o klasę wyżej ( grałem jeszcze technicsem w torze).
Dopiero wówczas będziesz mógł pomyśleć o lepszej wkładce, osobiście sugerowałbym np. V15 III i i igła Jico HE, raz a dobrze.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Lub stoi sobie u mnie na giełdzie Q33 po pełnym serwisie w niższym budżecie niż Twoje linkowane.
- maciek89
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
ze dwa-trzy lata wziąłem od Jacka kit (zestaw) do samodzielnego zlutowania porządnego pre. czasu brak, potrzeby nie mam - jakby co mogę oddać po kosztach...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)