wybór nowej zabawki do odtwarzania winyli
-
czarcio
wybór nowej zabawki do odtwarzania winyli
Panie i Panowie obecnie posiadam automatyczny gramofon Technics SL-MA1. Jestem z niego bardzo zadowolony i nie zamierzam się go pozbywać. Chodzi mi jednakże po głowie zakup drugiego gramofonu, który miałby spełniać następujące wymagania: półautomat, ramię S, najlepiej napęd bezpośredni (jeżeli warto zastanowić się nad jakimś paskowcem, to jestem otwarty na propozycje), prosta, łatawa w serwisowaniu i naprawie konstrukcja oraz jako, że nie lubię transformatorów, to zasilanie na 220V lub możliwość łatwej przeróbki ze 110 na 220V. Z nowych wybór jest dla mnie oczywisty - Technics Sl-1500 lub SL-100. Po doświadczeniach z obecnym SL-MA1 ciągnie mnie jednak do używek ze złotej ery winylu. Podpowiedzcie zatem, jakimi modelami warto się zatem zainteresować, aby nie wyrzucić kasy w błoto?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: wybór nowej zabawki do odtwarzania winyli
Takich gramofonów są dziesiątki. Generalnie szukaj czegoś co Ci się podoba i sprawdź czy ma service manual i ew. czy jest na scalakach oraz jaka jest ich dostępność.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
czarcio
No właśnie takie sprawy są dla mnie czarną magią. Liczę, że wypowie się ktoś, kto ma techniczną wiedzę i określi jakimi modelami nie warto się interesować, a które wart są uwagi (właśnie ze względu na awaryjność i dostępność części). Dodam, że nie zamierzam wieszać na nim wkładki droższej niż 1000 - 1200 PLN. Ja zastanawiam się wstępnie nad którymś z tych modeli: Technics SL-1700 Mk2, Pioneer PL-55X, Technics SL-D2, Marantz 6300, Pioneer PL-518. Z paskowych to Marantz 6100, Pioneer PL-15 D2. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.
- Bacek
Nic z tego nie będzie lepsze niż to co masz ale rozumiem że nie o to chodzi?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tu nie chodzi o upgrade, a o drugi gramofon w stajni
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Tylko nie znając choć w jakich widełkach cenowych to można gdybać bez końca. Ludzie wkładki za mniej niż 1kpln wieszają na wypasionych gramofonach.
Jak jest SL D2 to w zasadzie może być wszystko z serii SL Dxxx co nie ma t4p. Z 10 gramofonów z tego będzie. SL M1, SL M2 i pewnie wiele innych w samym Technics. Cała seria Kenwoodów z chassis X. W zasadzie w każdej marce coś by się znalazło.
Czy skoro jest tam Technics Sl-1500 w pierwszym wpisie to taki jest budżet? Bo D2 to jednak dużo niżej.
Jak jest SL D2 to w zasadzie może być wszystko z serii SL Dxxx co nie ma t4p. Z 10 gramofonów z tego będzie. SL M1, SL M2 i pewnie wiele innych w samym Technics. Cała seria Kenwoodów z chassis X. W zasadzie w każdej marce coś by się znalazło.
Czy skoro jest tam Technics Sl-1500 w pierwszym wpisie to taki jest budżet? Bo D2 to jednak dużo niżej.
-
czarcio
Dokładnie tak. Chodzi mi o kolejny sprzęt, a nie o zastępowanie obecnego.
Jak ktoś ma taką fantazję to może do Porsche wstawić silnik od malucha i jak będzie z tego zadowolony, to OK.
Mniej więcej tak. Z tym, że w budżecie tym muszę wziąć pod uwagę ewentualny serwis.