Wybór gramka - Dual czy Grundig?
- Robcio69
Witam,choć jestem na forum nowy to w temacie siedzę już jakiś czas.Miałem sprzęty różne,od bambino po (obecnie )Duala.I tu moje pytanie:mam do dyspozycji Duala 1254( w zapasie drugi)z igłą DN 242 i mam Grundiga PS 4000 z fabryczna igłą Philipsa 400 acz bez pokrywy.Nie bardzo mogę się zdecydować który.Proszę o jakąś pomoc w wyborze,bo o ile na temat Duala coś niecoś wiem i znalazłem w sieci to Grundig to zagadka.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie do końca rozumiem... Ty masz te gramofony i nie wiesz którego sobie zostawić czy zastanawiasz się, który z nich kupić?
Jeśli to drugie to wypadałoby podać co najmniej też cenę.
Jeśli to drugie to wypadałoby podać co najmniej też cenę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robcio69
Tak,faktycznie,moja wina sorry.Mam w domu i są moje:Dwa Duale 1254-oba sprawne,naprawiłem automatykę,jeden całkowicie kompletny,z nawą igłą jak pisałem,drugi brak zabezpieczenia uchwytu ramienia i kabel sygnałowy do wymiany.Jest jeszcze wspomniany Grundig,bez pokrywy,z kablem sygnałowym do wymiany(bzyczy niemiłosiernie),bo nie ma ekranu.Ma też co dziwne ciut za gruby bolec,i spora ilość płyt nie wchodzi...A i skrzypi wajcha od podnoszenia igły.Na razie nie mam pojęcia gdzie ją posmarować by przestała.Stoi sobie też dumnie Fonica G-8010 z przerobionym zasilaniem i stabilizacją,z wkładką Audiotechniki.Ostatni to Technics SL-B210 też bez pokrywy,ten w ogóle mi nie przypadł do gustu.Oto w czym muszę wybrać i zostawić jeden,bo po prostu nie mam miejsca.Reszta znajdzie raczej nowych właścicieli...Teraz proszę o opinie.Z góry dzięki.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak jak napisał Robert.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robcio69
Re: Wybór gramka - Dual czy Grundig?
Aha no ok.Będę musiał się przestawić na troszkę inne brzmienie.Ta wkładka z igłą w Dualu gra nieco niżej niż audiotechnica AT-95 z Diory.Jakby lekko ucinała górę...a może mi się zdaje.Panowie,a może krótkie uzasadnienie?Przy okazji:choć naprawiłem automatykę to zdarza się Dualu że zaczyna kręcić w drugą stronę.Muszę wtedy ściągać talerz i go "przestawiać"co może być tego przyczyną?
-
"Zostaw Duala" nie oznacza =nie zmieniaj/ szukaj wkładkiRobcio69 pisze:Aha no ok.Będę musiał się przestawić na troszkę inne brzmienie.Ta wkładka z igłą w Dualu gra nieco niżej niż audiotechnica AT-95 z Diory.Jakby lekko ucinała górę...a może mi się zdaje.

Kręci się "do tyłu"Robcio69 pisze:Panowie,a może krótkie uzasadnienie?Przy okazji:choć naprawiłem automatykę to zdarza się Dualu że zaczyna kręcić w drugą stronę.Muszę wtedy ściągać talerz i go "przestawiać"co może być tego przyczyną?

- Robcio69
Tak jak napisałem-wrzuca "wsteczny"...Nie mam pojęcia jak to jest możliwe,ale następnym razem nagram filmik.
.Co do szukania wkładki,możesz mi jakąś zaproponować,czy raczej mam zmienić forum?

-
Zmień wątek na "bardziej wkładkowy"Robcio69 pisze:.Co do szukania wkładki,możesz mi jakąś zaproponować,czy raczej mam zmienić forum?

-
Albo po prostu zainstaluj:
Robcio69 pisze:Ta wkładka z igłą w Dualu gra nieco niżej niż audiotechnica AT-95 z Diory
- Robcio69
Aaaa,czyli przejściówkę trzeba by założyć...ok .dzięki popytam jeszcze na wkładkowym,a jak nie to trzeba będzie zainwestować...
- dalmatyn
- Gramofon: Grundig PS3500
- Kontakt:
Pewnie ten Dual jest opętany
A co do Grundiga, to w obu, które przewinęły się przez moje ręce, fabrycznie złączone były masa sygnałowa z "brudną". Rozdzielenie mas metodą Ahaja lub po prostu puszczenie oddzielnego kabelka do "brudnej" masy rozwiązuje problem.

A co do Grundiga, to w obu, które przewinęły się przez moje ręce, fabrycznie złączone były masa sygnałowa z "brudną". Rozdzielenie mas metodą Ahaja lub po prostu puszczenie oddzielnego kabelka do "brudnej" masy rozwiązuje problem.
Pozdrawiam