Proszę o pomoc z zakupem Dual HS 130

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
jauer

Proszę o pomoc z zakupem Dual HS 130

Post autor: jauer »

Witam serdecznie jestem tu nowy, mam możliwość kupić gramofon dual HS 130 z wkładką 1224 z igłą magnetyczną w cenie 200 zł czy to dobra cena ?. Gramofonik nie ma kolumn i ma leciutką wadę podobno jakiś czas temu znacznie ciszej zaczął grać może bezpiecznik a może coś się odłączyło ?. Prosił bym o wasze wsparcie i opinię z gory dziękuję bardzo
eenneell

Proszę o pomoc z zakupem DUALA

Post autor: eenneell »

jauer pisze:dual HS 130 z wkładką 1224 z igłą magnetyczną w cenie 200 zł czy to dobra cena
Niedobra :(
jauer pisze: ma leciutką wadę podobno jakiś czas temu znacznie ciszej zaczął grać może bezpiecznik a może coś się odłączyło ?
Powinna być wkładka piezo, a nie MM :(
jauer

Re: Proszę o pomoc z zakupem DUALA

no właśnie wyczytałem, że powinna taka być a nie wiem dlaczego została zmieniona to może świadczyć że coś było kombinowane i powstała ta wada ?
jest jakas awaria wewnętrznego wzmacniacza a wkładkę jaką ma teraz to (shure M75D + igła zamiennik)
eenneell

Post autor: eenneell »

jauer pisze:jest jakas awaria wewnętrznego wzmacniacza a wkładkę jaką ma teraz to (shure M75D + igła zamiennik)
Nie awaria; tylko wkładka piezo jest "głośna", a MM "cicha"!
A wzmacniacz w tym Dualu "strojony" jest pod wkładki piezo...
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

W sumie to nie wiesz, może ktoś tam włożył prosty preamp, który się skaszanił. Bez zaglądania do środka nie ma o czym gadać.
Are you Shure?
jauer

Re: Proszę o pomoc z zakupem DUALA

Rozumiem czyli lepiej się nie pchac w coś co nie jest do końca sprawne i szkoda by było wywalic 200 zł za co uszkodzonego nie dającego się naprawić lub naprawa pochłonie kolejne 100 zł ...
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Duale serii 12xx sa baaaardzo fajnymi maszynami, ale wymagaja od ich posiadacza zaciecia "grzebalskiego" To gramofony z dosyc rozbudowana mechanika, ktora po latach miewa swoje psikusy. Chocby tzw "pimpel" ja go potrafie zrobic i wymienic w 30 sekund...Ty bedziesz dumal kilka dni. Ot taki przyklad.... ja nie trafilem jeszcze na Duala serii 12xx ze sprawnym "pimplem"....poprostu oryginalne utleniaja sie/ czy raczej wietrzeja i zamieniaja w proszek po delikatnym puknieciu . Ale prawda tez jest, ze jak czlowiek nie boi sie grzebac / a to wbrew pozorom jest do opanowania, bo budowa mechaniki Duala jest bardzo niemiecko-logiczna :)....czytaj : oczywiste jak cep :mrgreen: ....to z takiego Duala jest nieziemska frajda!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kocewicz pisze:W sumie to nie wiesz, może ktoś tam włożył prosty preamp, który się skaszanił. Bez zaglądania do środka nie ma o czym gadać.
W sumie to wiadomo, że te zestawy Dual HS były parowane z piezoelektrykami, nawet jeśli sam oddzielny gramofon był sprzedawany z wkładkami MM. To jest właśnie bolączka wielu tych zestawów, że jako kombajn nie mają preampa MM.

Dlatego przypuszczam, że ktoś "bezwiedzowy" wymienił wkładkę na MM i dlatego całość gra cicho (bo bez korekcji RIAA ;) ).

Dual HS 130 oryginalnie przychodzi z gramofonem 1224 i wkładką CDS 650.

A może sprzedawca nawet nie wie, że to jest wkładka piezo tylko przypuszcza, że to MM? :D
Bez zdjęcia ciężko potwierdzić :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ