Ramię do thorensa td 320

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
pelzak

Ramię do thorensa td 320

Post autor: pelzak »

Witam
proszę o pomoc w doborze ramienia do td 320 ; obecnie ma fabryczne - niestety nie najlepsze.. mam trochę kłopotu z prawidłowym ustawieniem - antyskating - mam wrażenie , że nie działa idealnie, po za tym "gubi" wyważenie- po kilku płytach muszę robić korekcję.."ogólnie męczące" rzec można. ;)
kwota - w porywach do 2000 ,
na ebay jest trochę do wyboru - pytanie pierwsze - czy są określone typy montażu , tzn. czy każde z ramion mogę zainstalować w moim thorensie? drugie - długość "ma znaczenie" ?? trzecie firma - poza często polecanym SME ( w tej kwocie jedynie 3009) są jelco ( kilka modeli - 370, 250, 750) micro seiki (202L,505) sound audio ( st-14).. :think:
i ostatnie - ..bardzo to skomplikowane?? taka wymiana?? :shifty:
Awatar użytkownika
kreator

Re: Ramię do thorensa td 320

Post autor: kreator »

a czy w polsce sie rozgladałeś? ostatnio wpdł mi w oko ten oto gramofon:

http://allegro.pl/thorens-td125-i2615102403.html

po pierwsze jest to bardzo dobry napęd. przy odrobinie pracy można wizualnie zrobic z niego cacko. którego wcale nie musisz używac... ale fajnie byłoby miec gdzies w szafie takiego klasyka. a może kiedyś bardziej przypadnie ci do gustu niż Twoja 320:)

po drugie ma ramię SME 3009 w wersju SHURE. które moim zdanie jest warto licytowac w tej sytuacji. i może wcale nie bedzie takie drogie.
do Thorensa polecam SME jak najbardziej.
Born To Lose, Live To Win
Awatar użytkownika
Winters

Ramię do thorensa td 320

Post autor: Winters »

Po co mu drugi Thorens jak ma już 320?

Generalnie, ja wybrałbym SME 3009. Klasyk klasyków, ten model jest produkowany chyba od lat 50.
W zasadzie jest to synonim dobrego ramienia Hi-Fi.

Do montażu będziesz potrzebował płytki montażowej - możesz kupić, możesz wyciąć samemu jeżeli masz narzędzia.
Do niektórych ramion dodają, ale nie orientuję się w tym.
DIOMEDES KATO
kielek

Ramię do thorensa td 320

Post autor: kielek »

kreator pisze:a czy w polsce sie rozgladałeś? ostatnio wpdł mi w oko ten oto gramofon:

http://allegro.pl/thorens-td125-i2615102403.html
Z tego co można w necie wyczytać Ci co licytują ten gramofon to głównie dla ramienia(które nie jest w najlepszym stanie,ale i tak dużo warte). Sam gramofon raczej do poważnego remontu.
Awatar użytkownika
kreator

dlatego napisałem,że 125 można jeszcze odnowić:) i przedewszystkim jest to okazja,żeby kupic ramie. mimo,że nie ma ciężarka antyskatingu.
nie chodziło mi o to,ze forumowicz ma już gramofon. mógł mieć ramię a przy okazji gramofon który mozna odnowic i trzymac w szafie bo dany naped jest w cenie. nie musi wyrzucać gramofonu,żeby miec ramię.
chyba dobrze myslę! można nawet komus odsprzedać sam napęd przecież. chetny napewno sie znajdzie. sam mógłbym kupić!!!
1125zł za ramię to myślę,że cena atrakcyjna. nawet gdyby miał wymienić kilka podzespołów do ceny 2000zł jakiej chciał wydać na samo ramię. jak np. wkładka, cięzarek antyskatingu i przegląd...
pelzak

obecnie na ebay jest kilka licytacji sme i dostępne od razu nowe jelco >> czy różnica brzmienia przemawia na korzyść sme ( w cenie nowego jelco) ??
jeszcze > co sądzicie o modyfikowanych ramionach regi http://www.tonearm.co.uk/index.htm
??
pelzak

Ramię do thorensa td 320

>> kreator
przegapiłem tą aukcję; jestem w pracy i mam trochę za.. ;)
Awatar użytkownika
kreator

Ramię do thorensa td 320

szkoda... ciekawa aukcja:) ale powodzenia w szukaniu ramienia. ja zawsze bede przy sme. jakos tam bardziej do mnie przemawia niż jelco. innych(jelco,micro seiki) nie testowałem więc pozostawiam wypowiedzi dla innych... zwłaszcza Wojtka który ma tu coś do powiedzenia:)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ramię do thorensa td 320

Post autor: Wojtek »

pelzak pisze:proszę o pomoc w doborze ramienia do td 320 ; obecnie ma fabryczne - niestety nie najlepsze.. mam trochę kłopotu z prawidłowym ustawieniem - antyskating - mam wrażenie , że nie działa idealnie, po za tym "gubi" wyważenie- po kilku płytach muszę robić korekcję.."ogólnie męczące" rzec można. ;)
Jak się chciało Thorensa to potem tak czasem bywa :)

kreator dobrze proponuje co do zakupu innego gramofonu dla samego ramienia. Można w ten sposób przecież nieco zaoszczędzić.
kreator pisze:zwłaszcza Wojtka który ma tu coś do powiedzenia:)
W tym wypadku niestety nie będę taki cwany, w konkretnych modelach ramion aż tak mocno nie siedzę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
pelzak

Ramię do thorensa td 320

Witam
i zakupiłem.. SME 3009; czekam na przesyłkę, powinna dotrzeć w tym tygodniu. pzdr :)
ahaja

Post autor: ahaja »

SME, Audio Technica, Jelco, Micro Seiki to ta sama klasa.
Rega mocno odstaje.
Obyś nie kupił 3009 III ...

Ściągnij sobie manual swojego ramienia tp16 i zobacz co jest z nim nie tak. Ustawiałem kilka razy wkładki na nim i nie było nigdy kłopotów.
pelzak

Ramię do thorensa td 320

Kupiłem 3009 S2 Imp. >> czy z wymianą są duże trudności ?? szczerze nie wiem jak się za to zabrać ;)

>>> ahaja - zdaje się że Ty zmieniałeś - podasz jakieś wskazówki ? :)

tp16 >> porozkręcałem , wyregulowałem od podstaw i na razie działa :), ale trochę mnie zniechęciły wcześniejsze problemy, to też zdecydowałem się na wymianę
pzdr.
Awatar użytkownika
Winters

Ramię do thorensa td 320

Post autor: Winters »

Masz szablon do montażu tego ramienia?
DIOMEDES KATO
pelzak

Ramię do thorensa td 320

>> Winters dzięki za odzew;
pytanie trochę zadałem na wyrost - sme dopiero do mnie idzie mam nadzieję ujrzeć je w tym tygodniu ;) w zestawie jest komplet z szablonem i instrukcją, mam nadzieję na pomoc przy montażu :) ; ale teraz bardziej mnie zastanawia jak rozkręcić thorensa - wymontować ramię ; a i jeszcze jedno na ebay jest w sprzedaży armboard drewniany właśnie do sme i thorensa - będzie mi potrzebny do montażu ??
pelzak

Ramię do thorensa td 320

zainstalowane i gra :) i to jak :)) ramię - rewelacja - po ustawieniu najmniejszych problemów , działa płynnie; porównanie z firmowym thorensa- trochę takie nie na miejscu ..
ODPOWIEDZ