W tej chwili posiadam gramofon jak w temacie - Dual CS-627Q. Chciałbym za jakiś czas zamienić go na coś lepszego (być może obecny pójdzie jako prezent) w związku z tym pytanie na co wymienić?
Na pewno chciałbym, aby miał spory wybór wkładek (uniwersalne ramię i koszyk), wyjście sygnałów miał porównywalną do Duala jak nie lepszą, używany (część elementów mogę odnowić sam - pokrywa, obudowa, w grę może wchodzić też modyfikacja jakaś).
Co sądzicie o modelach poniżej?
JVC JL-A40
JVC QL-A2
Sony PS-T30
SABA PSP 248
GRUNDIG PS-4500
Coś lepszego od Dual CS-627Q
-
- Gramofon: Dual CS-627Q
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Coś lepszego od Dual CS-627Q
Podstawowa sprawa: budżet?
Nie rozumiem. Wyjście sygnałów?
O większości z nich można już coś przeczytać na forum. Zakładam że już jesteś po lekturze?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Dual CS-627Q
Budżet rozsądny, można wyrwać dobry gramofon za prawie darmo czasem (myślę raczej o czymś poniżej 1 tyś.)
więc polować mogę długo
Nie patrzę na to w kategorii przedziały cenowe. Tudzież poniesie mnie ułańska fantazja i... zakupię coś jak będzie dostępne. Czasem uda się kupić coś nie w pełni sprawne taniej - jak np. była aukcja Sony PS X4 - grał za szybko na 45 - wystarczyło poszukać w internecie jak to naprawić a w instrukcji obsługi też o tym była mowa
No, ale ostatecznie przeszedł mi koło nosa...
Wyjście sygnałów - stosunek sygnału do szumu (signal to noise ratio) - dobre sprzęty jak zauważyłem mają powyżej 70dB. Chyba że się mylę, ale to wnioski z obserwacji i czytania forum plus sprawdzanie parametrów gramofonów...
O większości z nich owszem poczytałem. Sporo wiem, ale to suche dane, które czasem nie wiele mówią - teoria nie idzie w parze z praktyką
Np. bardzo dobry sprzęt to Sony PS LX5, ale co z tego skoro ma specyficzny headshell od Sony
Przez to wkładek i tym samym igieł jest ograniczona ilość do tego sprzętu. To tylko przykład.
Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, dlatego pytam ekspertów

Wyjście sygnałów - stosunek sygnału do szumu (signal to noise ratio) - dobre sprzęty jak zauważyłem mają powyżej 70dB. Chyba że się mylę, ale to wnioski z obserwacji i czytania forum plus sprawdzanie parametrów gramofonów...
O większości z nich owszem poczytałem. Sporo wiem, ale to suche dane, które czasem nie wiele mówią - teoria nie idzie w parze z praktyką

Np. bardzo dobry sprzęt to Sony PS LX5, ale co z tego skoro ma specyficzny headshell od Sony

Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, dlatego pytam ekspertów

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mam zgadywać co to znaczy po twojemu?
To ty szukasz porady czy "wiesz już wszystko"?

OK, to już konkret.
Aha, czyli koncert życzeń i nie chodzi o to by szukać czegoś co akurat można dzisiaj w danej cenie kupić.
To ja wysiadam

Drogowskaz na drogę: viewtopic.php?f=46&t=9997
Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz śmiało.
"Hej, co myślicie o (tu wstaw nazwę modelu)?" nie traktuję jako konkretne pytanie - szczególnie jeśli dotyczy sprzętu który był zarówno zakupowo jak i serwisowo często omawiany na forum.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum