Sznyt nowoczesności - wybór między jednym lub drugim modelem
-
Sznyt nowoczesności - wybór między jednym lub drugim modelem
Cześć wszystkim,
tym pierwszym postem, chciałbym zarówno przywitać wszystkich czytających go użytkowników, jak i - stety/niestety - prosić o pewną pomoc przy wyborze sprzętu.
A więc - przymierzam się do zakupu nowego gramofonu, no i oczywiście jak to w takich przypadkach bywa - im więcej czytam, tym mniej wiem i mam większy mętlik w głowie. Nie do końca siedzę w temacie (mój dotychczasowy gramofon to wieża-combo przywieziona 25 lat temu przez rodziców z Francji), aczkolwiek wiadomo, że zależy mi na jak najlepszym zakupie, który posłuży mi kilka dobrych lat.
Ogólnie zależy mi na gramofonie, ale jednak z nowocześniejszym podejściem do tematu, a więc bardzo chciałbym, aby miał wbudowany port USB do rip'owania płyt do mp3, oraz ... łączność bluetooth. Wiem, że część użytkowników właśnie w tym momencie przestaje czytać ten post, jednak dla tych, którzy jeszcze się nie zrazili - już tłumaczę dlaczego.
Po prostu - posiadam w domu dwa urządzenia BT - głośnik JBL Xtreme (być może w przyszłości wymienię go na inny sprzęt), oraz bardzo dobre (w mojej ocenie) słuchawki z ANC, które kupiłem parę miesięcy temu. Jeden i drugi sprzęt (zwłaszcza wspomniane słuchawki) bardzo chciałbym wykorzystać, łącząc ich bezprzewodową funkcjonalność z gramofonem.
Biorąc pod uwagę powyższe 'warunki' (dwa, w zasadzie), póki co, moją uwagę przykuły dwa modele - jeden tańszy, drugi 'trochę' droższy, choć oczywiście jestem otwarty na inne opcje (jednak z uwzględnieniem powyżej wspomnianych funkcji).
- Opcja tańsza: Audio-Technica LP60BK-BT
- Opcja droższa: AKAI BT500
Za jedną i drugą opcją przemawiają zarówno zalety, jak i negatywy.
Opcja tańsza: gramofon jest stosunkowo tani, jest również gorzej wykonany (materiały), ale za to jest w pełni automatyczny,
Opcja droższa: gramofon niestety droższy (dwukrotnie), gra ponoć świetnie ( w tej cenie), bardzo fajna jakość wykonania , no i tu jedyny minus (pomijając cenę) - jest manualny.
Tutaj pytanie do osób chcących poświęcić chwilę swojego czasu na research i ich ocenę (za co z góry dziękuję)- który model tak szczerze byście polecali i dlaczego, biorąc pod uwagę zestawienie ceny x jakość x ogólnie funkcje? Dodam od razu, że modele bez powyżej wspomnianych funkcji (USB i łączność BT) mnie nie interesują, jakkolwiek głupie z mojej strony mogło by to być.
Pytanie dodatkowe: czy Waszym zdaniem różnica między automatem/manualem to jest jakaś ogromna przepaść, czy można to w zasadzie olać i śmiało iść w manual?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i oceny i pozdrawiam.
tym pierwszym postem, chciałbym zarówno przywitać wszystkich czytających go użytkowników, jak i - stety/niestety - prosić o pewną pomoc przy wyborze sprzętu.
A więc - przymierzam się do zakupu nowego gramofonu, no i oczywiście jak to w takich przypadkach bywa - im więcej czytam, tym mniej wiem i mam większy mętlik w głowie. Nie do końca siedzę w temacie (mój dotychczasowy gramofon to wieża-combo przywieziona 25 lat temu przez rodziców z Francji), aczkolwiek wiadomo, że zależy mi na jak najlepszym zakupie, który posłuży mi kilka dobrych lat.
Ogólnie zależy mi na gramofonie, ale jednak z nowocześniejszym podejściem do tematu, a więc bardzo chciałbym, aby miał wbudowany port USB do rip'owania płyt do mp3, oraz ... łączność bluetooth. Wiem, że część użytkowników właśnie w tym momencie przestaje czytać ten post, jednak dla tych, którzy jeszcze się nie zrazili - już tłumaczę dlaczego.
Po prostu - posiadam w domu dwa urządzenia BT - głośnik JBL Xtreme (być może w przyszłości wymienię go na inny sprzęt), oraz bardzo dobre (w mojej ocenie) słuchawki z ANC, które kupiłem parę miesięcy temu. Jeden i drugi sprzęt (zwłaszcza wspomniane słuchawki) bardzo chciałbym wykorzystać, łącząc ich bezprzewodową funkcjonalność z gramofonem.
Biorąc pod uwagę powyższe 'warunki' (dwa, w zasadzie), póki co, moją uwagę przykuły dwa modele - jeden tańszy, drugi 'trochę' droższy, choć oczywiście jestem otwarty na inne opcje (jednak z uwzględnieniem powyżej wspomnianych funkcji).
- Opcja tańsza: Audio-Technica LP60BK-BT
- Opcja droższa: AKAI BT500
Za jedną i drugą opcją przemawiają zarówno zalety, jak i negatywy.
Opcja tańsza: gramofon jest stosunkowo tani, jest również gorzej wykonany (materiały), ale za to jest w pełni automatyczny,
Opcja droższa: gramofon niestety droższy (dwukrotnie), gra ponoć świetnie ( w tej cenie), bardzo fajna jakość wykonania , no i tu jedyny minus (pomijając cenę) - jest manualny.
Tutaj pytanie do osób chcących poświęcić chwilę swojego czasu na research i ich ocenę (za co z góry dziękuję)- który model tak szczerze byście polecali i dlaczego, biorąc pod uwagę zestawienie ceny x jakość x ogólnie funkcje? Dodam od razu, że modele bez powyżej wspomnianych funkcji (USB i łączność BT) mnie nie interesują, jakkolwiek głupie z mojej strony mogło by to być.
Pytanie dodatkowe: czy Waszym zdaniem różnica między automatem/manualem to jest jakaś ogromna przepaść, czy można to w zasadzie olać i śmiało iść w manual?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i oceny i pozdrawiam.
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Re: Sznyt nowoczesności - wybór między jednym lub drugim modelem
Witaj kolego. Poniżej link do polecanych gramofonów przez nasz grono użytkowników. Warto przejżeć listę.
viewtopic.php?f=46&t=9997&hilit=lista+p ... +gramofony
Sorki że nie mogę poświęcić tobie czasu gdyż za chwilę zmykam ale koledzy na pewno tobie pomogą . Witaj na forum
viewtopic.php?f=46&t=9997&hilit=lista+p ... +gramofony
Sorki że nie mogę poświęcić tobie czasu gdyż za chwilę zmykam ale koledzy na pewno tobie pomogą . Witaj na forum

Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Z ciekawości. Po co z winyla robić kiepskiej jakości mp3 ?
Taka sama jak między manualną i automatyczną skrzynią biegów. Zależy co lubisz.LouisCypher pisze: ↑18 lip 2018, 12:42różnica między automatem/manualem to jest jakaś ogromna przepaść
Skoro tak to ja bym wziął Akai bo ładniejszy.LouisCypher pisze: ↑18 lip 2018, 12:42Dodam od razu, że modele bez powyżej wspomnianych funkcji (USB i łączność BT) mnie nie interesują
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
ano na przykład dlatego, że parę winyli, które mam w planach, to nagrania koncertowe, których nie ma dostępnych na żadnej platformie streamingowej, ani w formie dobrej jakości mp3.
Uważasz, że oba sprzęty niczym między sobą się nie różnią? Czy spojrzałeś na wymagane przeze mnie funkcje i od razu uznałeś jeden i drugi sprzęt za szrot?
- Myszor
- Gramofon: PD-300

Zastanów się chłopie co ty piszesz.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- azael
- Gramofon: PS-X7, TS850
Akai jest ładniejszy ale ma mniej sznytu nowoczesności. No i droższy.
Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
- kulfon
- Kontakt:
zastanów się jeszcze raz czy na pewno chcesz kupić ten gramofon, zobacz na parametry:
AKAI BT500
Wow and flutter: < 0.2%
Rumble: -67dB
przykładowo sprzęt z epoki Technics SL-5300:
Wow and flutter: 0.025%
Rumble: -78dB
czyli tak średnio 10x lepszy
AKAI BT500
Wow and flutter: < 0.2%
Rumble: -67dB
przykładowo sprzęt z epoki Technics SL-5300:
Wow and flutter: 0.025%
Rumble: -78dB
czyli tak średnio 10x lepszy
mój mały blog http://muzycznychimeryk.blogspot.com
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup normalny gramofon.
Do tego preamp gramofonowy.
Na wyjściu z preampa nadajnik BT.
A jak będziesz sobie chciał coś zgrywać to podepniesz wyjście z preampa do komputera i jazda.
MP3 do archiwizacji to i tak dosyć kiepski pomysł
Jak chcesz kupić problematyczny szrot "ze wszystkim" to wybierz jedno z dwóch, bo całkiem możliwe że jesteś właśnie targetem sprzedażowym pod te produkty
Do tego preamp gramofonowy.
Na wyjściu z preampa nadajnik BT.
A jak będziesz sobie chciał coś zgrywać to podepniesz wyjście z preampa do komputera i jazda.
MP3 do archiwizacji to i tak dosyć kiepski pomysł

Jak chcesz kupić problematyczny szrot "ze wszystkim" to wybierz jedno z dwóch, bo całkiem możliwe że jesteś właśnie targetem sprzedażowym pod te produkty

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
To tak jeszcze gwoli wyjaśnienia dla kolegi pytającego. To nie dwa przypadkowe parametry tylko podstawowe dla gramofonu. Równomierność obrotów i szumy łożyska i reszty przenoszone na wkładkę. Do tego jest jeszcze kilka innych czynników nie ujętych w standardowe pomiary. Także trzeba się zdecydować czy chce się coś ładnego (kwestia dyskusyjna) i wygodnego (też kwestia dyskusyjna bo traci się wpływ na elementy toru) czy dobrze grającego. Jest jeszcze trzecia strona, wymagania DJ'ów ale tu raczej w takiej kwestii nic Ci nie doradzi..
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Regsoft
Szukaj sprzętu z lat osiemdziesiątych. Nowsze to chiński plastikowy badziew. Starsze choć kochamy to jednak nowoczesnymi trudno nazwaćLouisCypher pisze: ↑18 lip 2018, 12:42zależy mi na gramofonie, ale jednak z nowocześniejszym podejściem do tematu

Tego typu "ficzery" ma tylko tania chińszczyzna. Zakupisz słaby i awaryjny odtwarzacz niskiej klasy dający nędzną namiastkę analogowego dźwięku który dodatkowo pokroisz fatalnej jakości przetwornikiem na cyfrę …LouisCypher pisze: ↑18 lip 2018, 12:42chciałbym, aby miał wbudowany port USB do rip'owania płyt do mp3
OK.LouisCypher pisze: ↑18 lip 2018, 12:42Jeden i drugi sprzęt (zwłaszcza wspomniane słuchawki) bardzo chciałbym wykorzystać, łącząc ich bezprzewodową funkcjonalność z gramofonem.
Trzymaj płyty z daleka od tego wynalazku ...
Nieco lepiej wykonany chińczyk OEM z fabryki Hanpin ale wciąż nie jest to sprzęt godny polecenia.
Błędne podejście w Twoim wypadku nie wynika z głupoty tylko z braku wiedzy. Na szczęście trafiłeś na odpowiednie forum (wielu z nas zaczynało od utopienia kasy w takich zabawkach). Gdybyś wiedział jak słaby i szkodliwy sprzęt chcesz kupić, jak nędzną jakość uzyskasz oraz jakie masz inne opcje to te pytania pewnie wyglądałyby inaczej …LouisCypher pisze: ↑18 lip 2018, 12:42mnie nie interesują, jakkolwiek głupie z mojej strony mogło by to być
Dla paru winyli warto zapłacić komuś z przyzwoitym sprzętem aby zrobił faktycznie dobrej jakości mp3. Efekt z tych chińczyków z wbudowanym zabawkowym przetwornikiem jest nędzny ...LouisCypher pisze: ↑18 lip 2018, 15:31parę winyli, które mam w planach, to nagrania koncertowe, których nie ma dostępnych na żadnej platformie streamingowej, ani w formie dobrej jakości mp3
Przejdźmy do konkretów. W zasadzie Wojtek napisał to co najważniejsze. Przyzwoity gramofon z czasów gdzie robili sprzęt na dziesięciolecia kupisz od ok. 500 zł w górę (automat z eliptyczną igłą na sensownej wkładce). Do tego przedwzmacniacz za minimum 100 zł. Do niego musisz podpiąć nadajnik BT aby uzyskać dźwięk na kolumnach/słuchawkach bezprzewodowych (rozpiętość cen i jakości spora, licz od 100 zł w górę). Co do zrzutu do mp3 to zależy czy chcesz koniecznie robić to samemu i czy masz odpowiedni przetwornik. Jeśli będzie miał przyzwoite źródło dźwięku (sensowny gramofon, wkładka, pre, płyta) to reszta zależy od tego co masz/możesz pożyczyć itd. Temat na oddzielny wątek ...
PS. Jak zabawa z gramofonem Ci nie podejdzie to sprzedasz go bez strat (jeśli to nie jest nowy chińczyk oczywiście) …
- Merrick
- Kontakt:
Wysłałem ci linka do wątku "Najczęściej polecane gramofony - lista" i jak widać nie skorzystałeś. Analogowe brzmienie nie bierze się z nikąd. Trzeba zadbać o cały tor aby poczuć "wiatr we włosach"
po co ci gokart dla dzieci skoro jesteś dorosły i zapewne masz już prawo jazdy i stać ciebie na auto?

Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Kolega przede wszystkim powinien przeczytać ten temat:
>>DLACZEGO NIE WARTO KUPOWAĆ TANICH NOWYCH GRAMOFONÓW<<
>>DLACZEGO NIE WARTO KUPOWAĆ TANICH NOWYCH GRAMOFONÓW<<
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- Merrick
- Kontakt:
Dokładnie od tego wątku powinna rozpocząć się dyskusja. Niepotrzebnie zaproponowałem "Najczęściej polecane gramofony - lista" i rzuciłem kolegę na głęboką wodę
-
Zobacz sobie na Allegro przedmioty od esdarek.
Nie mam żadnego interesu, ale sam remontowałem u niego swój zabytek i gość naprawdę wie co robi i dobre tj. uczciwie odnowione wystawia.
Zainteresuj się też pre od niego.
Słuchaj co koledzy radzą, sam niedawno miałem podobny dylemat i na szczęście posłuchałem ich rad.
Nie mam żadnego interesu, ale sam remontowałem u niego swój zabytek i gość naprawdę wie co robi i dobre tj. uczciwie odnowione wystawia.
Zainteresuj się też pre od niego.
Słuchaj co koledzy radzą, sam niedawno miałem podobny dylemat i na szczęście posłuchałem ich rad.