Gramofon do zestawu Yamaha RX E-600
-
Gramofon do zestawu Yamaha RX E-600
Witam wszystkich forumowiczów oraz z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi w wyborze gramofonu.
Na chwilę obecną odgruzowałem swój stary gramofon Bernard UNITRA. Sprzęt gra - ale nie jest to szczyt marzeń. Dzwięk wydaje się gorszy nawet od tego z płyt CD.
Może od początku:
1. Czego słucham - jazz, rock od czasu do czasu muzyki klasycznej. Mam kilka starych czarnych krążków z lat 80tych głównie polski rock, reggae, rock & roll, muzyka elektroniczna oraz nawet jakieś disco się znalazło.
2. Na czym słucham. Gramofon opisałem powyżej. Jest podłączony do mini zestawu Yamahy RX E-600 taki gotowiec wzmacniacz radio plus CD oraz kolumny i sub. Raczej nie szykuje się na wymianę tego sprzętu.
2. Czego oczekuje. Chciałbym dobrać pod w.w zestaw w miarę optymalny gramofon pod względem jakość / cena. Mówiąc o jakości mam na myśli cały zestaw obecne stereo i potencjalny drapak - jak go ładnie tu określacie.
Dodatkowo nie za bardzo chciałbym bawić się w ewentualne serwisowanie, naprawy. Najlepszy ewentualny gotowiec z gwarancją. Oczywiście ewentualne kalibrację lub wymiany wkładek byłbym w stanie ogarnąć. Z drogiej strony nie chciałbym przeinwestować. Nie mam zbyt wysublimowanego słuchu.
Co możecie polecić mając na uwadze w.w?
Osobiście przyglądałem się AT-LP1240. Przemawia też za nim możliwość zgrania krążków do formatu cyfrowego - chętnie posłucham swoich starych krążków w aucie.
Dziękuję za rady.
Na chwilę obecną odgruzowałem swój stary gramofon Bernard UNITRA. Sprzęt gra - ale nie jest to szczyt marzeń. Dzwięk wydaje się gorszy nawet od tego z płyt CD.
Może od początku:
1. Czego słucham - jazz, rock od czasu do czasu muzyki klasycznej. Mam kilka starych czarnych krążków z lat 80tych głównie polski rock, reggae, rock & roll, muzyka elektroniczna oraz nawet jakieś disco się znalazło.
2. Na czym słucham. Gramofon opisałem powyżej. Jest podłączony do mini zestawu Yamahy RX E-600 taki gotowiec wzmacniacz radio plus CD oraz kolumny i sub. Raczej nie szykuje się na wymianę tego sprzętu.
2. Czego oczekuje. Chciałbym dobrać pod w.w zestaw w miarę optymalny gramofon pod względem jakość / cena. Mówiąc o jakości mam na myśli cały zestaw obecne stereo i potencjalny drapak - jak go ładnie tu określacie.
Dodatkowo nie za bardzo chciałbym bawić się w ewentualne serwisowanie, naprawy. Najlepszy ewentualny gotowiec z gwarancją. Oczywiście ewentualne kalibrację lub wymiany wkładek byłbym w stanie ogarnąć. Z drogiej strony nie chciałbym przeinwestować. Nie mam zbyt wysublimowanego słuchu.
Co możecie polecić mając na uwadze w.w?
Osobiście przyglądałem się AT-LP1240. Przemawia też za nim możliwość zgrania krążków do formatu cyfrowego - chętnie posłucham swoich starych krążków w aucie.
Dziękuję za rady.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Gramofon do zestawu Yamaha RX E-600
Czemu "nawet"?
No to słabo.
Ojoj.
Zależy od budżetu. Taki pasujący pod względem jakość/cena byłby za np. 300 złotych.
To już lepiej kupić wersje CD ww. krążków

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W takim razie z tego co piszesz lepiej pozostać przy obecnym Bernardzie?
Jak ewentualne polepszyć dźwięk w.w?
OK, być może zestaw stereo może wymienie, ale w horyzoncie czasowym dłuższym niż 5lat.
Dlaczego uważasz ww stereo za słabe?
Ewentualnie, jak zmodyfikować zestaw hi-fi, aby to miało ręce i nogi i fajnie grało - zakładając że mieszkanie jest małe około 20 m2.
Jak ewentualne polepszyć dźwięk w.w?
OK, być może zestaw stereo może wymienie, ale w horyzoncie czasowym dłuższym niż 5lat.
Dlaczego uważasz ww stereo za słabe?
Ewentualnie, jak zmodyfikować zestaw hi-fi, aby to miało ręce i nogi i fajnie grało - zakładając że mieszkanie jest małe około 20 m2.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tego nie napisałem

Można zmienić wkładkę, ale ponad AT-95E bym się nie porywał.
OK.
Bo słyszałem co potrafi

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W jednym ze sklepów polecono mi Thorens'a TD 240-2. Ten model w szczególności bo ma automatyczne unoszenie ramienia po zakończeniu odsłuchu.
Co o nim myslicie?
Jak jego parametry techniczne?
Ewentualna możliwość upgradów?
Z tego co przeczytałem to S/N na raczej ok, choć ekspertem nie jestem - proszę o ewentualną radę.
Nie mogę znaleźć parametru wow/flutter.
PS.
Docelowo myślałem nad zmianą wzmacniacza i kolumn. Moje typy:
Peachtree 65SE
Kolumny B&W CM8
Przedwzmacniacz Lehman Audio Black Cube Statement.
Proszę również o opinie na temat w.w. Ze względów lokalowych celuje w miarę kompaktowy sprzęt.
Co o nim myslicie?
Jak jego parametry techniczne?
Ewentualna możliwość upgradów?
Z tego co przeczytałem to S/N na raczej ok, choć ekspertem nie jestem - proszę o ewentualną radę.
Nie mogę znaleźć parametru wow/flutter.
PS.
Docelowo myślałem nad zmianą wzmacniacza i kolumn. Moje typy:
Peachtree 65SE
Kolumny B&W CM8
Przedwzmacniacz Lehman Audio Black Cube Statement.
Proszę również o opinie na temat w.w. Ze względów lokalowych celuje w miarę kompaktowy sprzęt.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Lepszy wybór od AT, to na pewno.
Poczytaj o Dual 455. To to samo.
Poczytaj o Dual 455. To to samo.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A co kolega może powiedzieć o Pro-ject 1 xpression III?
Polecono mi go w jednym ze sklepów.
Polecono mi go w jednym ze sklepów.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nic dobrego.
Nie polecę Tobie nic co polecają Tobie handlarze w sklepach. Nie na tym poziomie budżetowym.
Tak więc musisz wybrać kogo warto słuchać.
Wskazówka: ja nie mam interesu w tym co robię. Sklep raczej ma dość konkretny interes
Nie polecę Tobie nic co polecają Tobie handlarze w sklepach. Nie na tym poziomie budżetowym.
Tak więc musisz wybrać kogo warto słuchać.
Wskazówka: ja nie mam interesu w tym co robię. Sklep raczej ma dość konkretny interes

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zdaje sobie sprawę.
Jednak, jakby potraktować to jako pierwszy krok w kierunku tego hobby, aby sprawdzić czy później chcę się dalej rozwijać czy pozostać na tym pulapie.
W związku z w.w, to inwestycja w jaki grmofon z w.w według Ciebie byłoby najmniejszym złem - a pod tym względem najlepszym wyborem dla mnie?
Czy dałbyś radę skomentować w.w konfigurację zestawu audio?
Z góry dziękuję.
Jednak, jakby potraktować to jako pierwszy krok w kierunku tego hobby, aby sprawdzić czy później chcę się dalej rozwijać czy pozostać na tym pulapie.
W związku z w.w, to inwestycja w jaki grmofon z w.w według Ciebie byłoby najmniejszym złem - a pod tym względem najlepszym wyborem dla mnie?
Czy dałbyś radę skomentować w.w konfigurację zestawu audio?
Z góry dziękuję.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup sobie dobrą używkę za nie więcej niż 300-500 złotych.
Skoro podoba Ci się ten "Thorens" to po prostu kup sobie Duala 435:
http://allegro.pl/dual-cs-435-gwarancja ... 96174.html
Ewentualnie za dopłatą bardziej dopieszczony egzemplarz:
http://allegro.pl/grundig-fine-arts-tt1 ... 46585.html
Skoro podoba Ci się ten "Thorens" to po prostu kup sobie Duala 435:
http://allegro.pl/dual-cs-435-gwarancja ... 96174.html
Ewentualnie za dopłatą bardziej dopieszczony egzemplarz:
http://allegro.pl/grundig-fine-arts-tt1 ... 46585.html
Nie mam zdania.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum