Chciał bym nieśmiało poprosić o pomoc w wyborze gramofonu.
Oba w zbliżonej cenie z tym, że do Pro-Jest trzeba jeszcze dokupić przedwzmacniacz.
Nie jestem audiofilem i nie odróżniam słuchając muzyki z jakiego rodzaju drewna są pałeczki używane przez perkusistę

Jestem przeciętnym słuchaczem muzyki. Z racji na wiek z gramofonami miałem styczność od dziecka, choć były to głównie modele grupy UNITRA.
Przez wieeeele lat z racji na cyfryzację większości dziedzin życia miałem przerwę w kontaktach z gramofonem.
"Dziś" chciał bym to tego powrócić i stąd moja prośba do szanownych formumowiczów.
Wybrałem modele Pro-Ject ESSENTIAL II i Audio-Technica AT-LP120, pierwszy po przestudiowaniu części postów z tego forum 2 jest to podpowiedź znajomego, który jest winylofilem i sam takiego używa.
Mój wybór padł na nowe urządzenia z racji tego, że nie chciał bym bawić się w servisy, naprawy, polerowania i tym podobne.
Chyba, że oba wybory są raczej średnio trafione i w cenie ok. 1000-1300 można znaleźć coś dużo ciekawszego (fajnie gdyby przedwzmacniacz był już na pokładzie).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.