Cześć, to mój pierwszy post na forum tak więc wypadało by się przywitać

. Od czasu do czasu przeglądałem to forum i zbierałem informacje apropo gramofonów

Jednak chciałbym poprosić Was drodzy forumowicze o radę co wybrać. Mianowicie, mam w domu Radmora 5102 działającego i chce kupić do niego gramofon, wizualnie no jak nic pasuje mi Unitra Daniel albo Adam. Starałem się zebrać jak najwięcej informacji przed zakupem i wychodzi mi na to że Adam jest przynajmniej teoretycznie lepszy (no bo direct drive, oraz cena), ale gdzieś wyczytałem że sporym minusem z którym nic nie da się zrobić jest ramie oraz zakłócenia od silnika. Natomiast Daniel jest łatwiejszy do modyfikacji i gra ponoć dość przyzwoicie (jeżeli wymieni mu się wkładkę i odpowiednio skalibruje). Moje fundusze są ograniczone i z racji bycia studentem nie stać mnie na wydanie 1000 zł na gramofon, ale już około 300/400 to już tak. Wiem że koszt wkładki + igła to około 100/200 zł ale też to jakoś przełknę. Moje pytanie brzmi. Wiecie jak wygląda Radmor i zapewne mieliście fizyczny kontakt z którymś z tych gramofonów (ja niestety nie miałem). Jeżeli stalibyście przed wyborem Adam vs Daniel, który byłby zwycięzca ? Szczerze mówiąc wizualnie oba mi się podobają, a wydając pewną kwotę chciałbym żeby chociaż gramofon przynajmniej dość przyzwoicie odtwarzał czarne płyty

Będę wdzięczny za każda wskazówkę która pozwoli mi wybrać, ewentualnie jeżeli moglibyście polecić jakiś inny gramofon pasujący do Radmora również był bym wdzięczny.