Infinity Kappa 6.2i, konserwacja średniotonowych
- Grzesiek
Infinity Kappa 6.2i, konserwacja średniotonowych
Stałem się posiadaczem leciwych kolumn Infinity Kappa 6.2i. Korci mnie, żeby spróbować wyczyścić, a następnie poddać konserwacji membrany (kopułki) głośników POLYDOME. Chcę je delikatnie rozłożyć, membrany przemyć wodą z dodatkiem mydła i po wyschnięciu nanieść na nie preparat CarChem Polymer Rubber & Plastic Protectant, który powinien spowolnić proces starzenia i polepszyć elastyczność. No i oczywiście może uda się pozbyć tego czegoś co widać na fotkach. Nie wiem czy to jest bród czy przebarwienie, którego już się nie usunie. Może ktoś z szanownego grona robił podobny zabieg i podpowie co robić a czego nie robić, żeby nie zepsuć.
Technics SL-Q2; Technics SL-1710MK2; Yamaha R-N803D; Heco Aurora700; BUphonoAMP
-
Re: Infinity Kappa 6.2i, konserwacja średniotonowych
Najlepiej nie ruszać, bo mogą łatwo popękać. No i obowiązkowo maskownice załóż, żeby na nie światło nie padało.
Ludzie niby wymieniają te kopułki, ale już chyba trudno dostać nowe.
Ludzie niby wymieniają te kopułki, ale już chyba trudno dostać nowe.
-
- Gramofon: Dual 604
Też bym nic nie ruszał.Korzystając z okazji spytam, te kappy mają 20cm woofer?
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
- Cracker
Zbyszek ma rację.
Zostaw je tak jak są.
Te kopułki z czasem stają się bardzo kruche i łatwo je połamać a wymienić je będzie ciężko bo poprostu nie ma ich w sprzedaży. Kiedyś ktoś sprzedawał przezroczyste silikonowe na ebay ale podobno matowiały.
Gdzieś w Danii robię repliki tych midrange ale już z innego materiału i czarne.
Zostaw je tak jak są.
Te kopułki z czasem stają się bardzo kruche i łatwo je połamać a wymienić je będzie ciężko bo poprostu nie ma ich w sprzedaży. Kiedyś ktoś sprzedawał przezroczyste silikonowe na ebay ale podobno matowiały.
Gdzieś w Danii robię repliki tych midrange ale już z innego materiału i czarne.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Grzesiek
adler, jest tak jak piszesz. 20 cm ma woofer.
Zgadzam się, że lepiej nie ruszać. Materiał z którego zrobione są kopułki twardnieje z biegiem czasu i staje się kruchy. Moje wydają się być jeszcze elastyczne i dlatego mnie korci
.
Co do zamienników to gdzieś czytałem, że te silkonowe bardzo źle grają. Nie warto tego kupować. Praktycznie uszkodzenie takiej kopułki eliminuje cały głośnik. Pozostaje zakup używanego jeżeli jest w zadawalającym stanie.
Dzięki za podpowiedzi, temat jeszcze przemyślę, a na tę chwilę delektuję się dźwiękiem jaki płynie z "nieskończoności" .
Zgadzam się, że lepiej nie ruszać. Materiał z którego zrobione są kopułki twardnieje z biegiem czasu i staje się kruchy. Moje wydają się być jeszcze elastyczne i dlatego mnie korci

Co do zamienników to gdzieś czytałem, że te silkonowe bardzo źle grają. Nie warto tego kupować. Praktycznie uszkodzenie takiej kopułki eliminuje cały głośnik. Pozostaje zakup używanego jeżeli jest w zadawalającym stanie.
Dzięki za podpowiedzi, temat jeszcze przemyślę, a na tę chwilę delektuję się dźwiękiem jaki płynie z "nieskończoności" .

- Grzesiek
Nie wytrzymałem ...
Z duszą na ramieniu wyczyściłem kopułki. Nic nie uszkodziłem i cieszę się jak dziecko 

- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
-
- Grzesiek
Nie wiem czy zmiękły.
Na wewnętrznej stronie kopułki osadził się biały pył, który dość mocno przywierał do jej powierzchni. Przypuszczam, że ta warstwa powstała na wskutek utleniania się materiału z którego wykonana jest kopułka. Z biegiem czasu jest tego coraz więcej i tworzy się dodatkowy "film" na powierzchni. Usunięcie tego pyłu i posmarowanie kopułek specjalnym preparatem o którym pisałem w 1 poście powinno zahamować utlenianie i pozwolić na wydłużenie czasu zachowania dobrej kondycji membran. O względach estetycznych już nie wspominam. I gra tak jakby lepiej
.
Na wewnętrznej stronie kopułki osadził się biały pył, który dość mocno przywierał do jej powierzchni. Przypuszczam, że ta warstwa powstała na wskutek utleniania się materiału z którego wykonana jest kopułka. Z biegiem czasu jest tego coraz więcej i tworzy się dodatkowy "film" na powierzchni. Usunięcie tego pyłu i posmarowanie kopułek specjalnym preparatem o którym pisałem w 1 poście powinno zahamować utlenianie i pozwolić na wydłużenie czasu zachowania dobrej kondycji membran. O względach estetycznych już nie wspominam. I gra tak jakby lepiej

- KUTI
Czyli zgodnie z założeniem 

Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
-
@Grzesiek czy masz jeszcze Kappy? Jak Polydome wygląda po 2 latach od konserwacji? Czy czyściłeś je ponownie?
- Grzesiek
Kappy cały czas dobrze służą. Od tamtej pory nic z nimi nie robiłem. Kopułki niestety nie wyglądają tak jak po czyszczeniu. Wpis powyżej prowokuje do ponownego zabiegu 
-
Widać że to syzyfowa praca, membrany wyglądają praktycznie tak samo jak przed konserwacją
Ciekawe czy jest jakiś lepszy środek do zbezpieczenia efektu. Czy zauważyłeś jakieś zmianny w twardości kopułki?