Kolumny Heco PSM - 4 czy 8 ohm?
- Usaldus
Mam pytanie na temat kolumn Heco z serii PSM, jak to jest z ich podwójną impedancją? Zagrają równie dobrze na wejściu 4 i 8 ohmowym a różnica będzie tylko w mocy, czy np na 4 ohmach grają lepiej? Mógłbym bezpiecznie użytkować takie kolumny ze wzmacniaczem Yamaha A760 który wymaga kolumn od 8 do 16 ohmów? Czy lepiej kupić konstrukcje typowo 8 ohmów? Przy okazji chciałbym też zapytać o kolumny opisane jako 4-8 ohm lub 4...8, rozumiem że chodzi tutaj o to, że przy pewnych częstotliwościach ich charakterystyka jest bliższa 4 ohmom a przy innych 8?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolumny Heco PSM
Generalnie jest tak, że wzmacniacz mniej się "poci" przy wyższej impedancji, przez co również nie wchodzi do sygnału tyle zniekształceń co przy niższej impedancji, także jeśli mamy wybór to lepiej jechać 8 ohm niż na 4 ohm.
Te kolumny Heco mają taką opcję głównie z przyczyn kompatybilnościowych, a nie jakościowych.
Z tego co pamiętam to 4 ohm jest impedancją nominalną, a na wejściu 8 ohm jest element przed zwrotnicą który sprowadza impedancję z 8 do 4 ohm (średnio oczywiście, bo impedancja nie jest stała).
Te kolumny Heco mają taką opcję głównie z przyczyn kompatybilnościowych, a nie jakościowych.
Z tego co pamiętam to 4 ohm jest impedancją nominalną, a na wejściu 8 ohm jest element przed zwrotnicą który sprowadza impedancję z 8 do 4 ohm (średnio oczywiście, bo impedancja nie jest stała).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fotki jakiego modelu? Bo kolega nie podał, jedynie wiemy że seria PSMkielek pisze:Patrząc na fotki

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Usaldus
Konkretnie chodzi mi o model PSM 800. A jak te kolumny zagrały by pod Yamahą?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
kielek pisze:Patrząc na fotki to jako impedancja podawane jest 4 ohm.
OK, czyli jest na odwrót względem tego co napisałem wcześniejWojtek pisze:Z tego co pamiętam to 8 ohm jest impedancją nominalną, a na wejściu 4 ohm jest element przed zwrotnicą który sprowadza impedancję z 4 do 8 ohm (średnio oczywiście, bo impedancja nie jest stała).

Nie mam pojęcia, ale raczej nieźle.Usaldus pisze:A jak te kolumny zagrały by pod Yamahą?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Usaldus
Pytanie jakie sobie zadaje, to co na pewno zagra dobrze z Yamahą w podobnej cenie? 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A to pytaj tych co mają/mieli taki wzmacniacz, jeśli szukasz gwarancji i pewności. Pamiętaj tylko, że każdy ma inne uszy.
Zresztą, nie mam pojęcia o jaką cenę chodzi, bo nigdzie nie zauważyłem choćby wzmianki o jakiejś ofercie.
Szukasz kolumn? Zapraszam do działu zakupowego.
Zresztą, nie mam pojęcia o jaką cenę chodzi, bo nigdzie nie zauważyłem choćby wzmianki o jakiejś ofercie.
Szukasz kolumn? Zapraszam do działu zakupowego.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Usaldus
Dzięki za wyjaśnienie sprawy z tymi kolumnami Heco, a po poradę w sprawie kolumn zgłoszę się do działu zakupowego wedle zalecenia