tanie RFT dla DIY

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
Piotr__
Gramofon: własny sklejak

tanie RFT dla DIY

Post autor: Piotr__ »

Witam
Czy ktoś posiada może dokumentację albo wie gdzie można to namierzyć szerokopasmowców RFT? Zależy mi najbardziej na pomiarach skoków impedancji w paśmie dla głośników RFT L2302 , RFT 2432 , RFT 2301 i bodajże RFT L 2258. qts i rezonanse też chętnie.
Z góry dziękuję.
"Więc..... Niektórzy ludzie chcą zniekształceń, aby ich instrumenty brzmiały lepiej. Inni chcą minimalnych zniekształceń, aby wyraźniej słyszeć zniekształcenia z instrumentów. Muzyka jednego człowieka jest hałasem innego człowieka......."
Piotr__
Gramofon: własny sklejak

Re: tanie RFT dla DIY

Post autor: Piotr__ »

Widzę że nie tylko ja tego szukałem i nic :) Większość małych szerokopasmowców RFT ma bardzo mocny dołek na 7000hz i dwie mocne górki w górnym paśmie - można powiedzieć że to takie "firmowe brzmienie" tych głośników przez które są bardzo rozpoznawalne. Wiele wala się za grosze w mini kolumienkach Rema itp zamkniętych lub z małym tunelem. W dzisiejszych czasach zaczęto mocno używać je do Frugal Horn i w nim dopiero pokazują co potrafią, choć różnych ciekawych konstrukcji gdzie można je wykorzystać jest jeszcze kilka. No ale audiofilem nie jest ten kto kupuje sobie kolumienki za 100zł więc stąd głównie ich obecna cena :P na zdrowie audiofilom...
"Więc..... Niektórzy ludzie chcą zniekształceń, aby ich instrumenty brzmiały lepiej. Inni chcą minimalnych zniekształceń, aby wyraźniej słyszeć zniekształcenia z instrumentów. Muzyka jednego człowieka jest hałasem innego człowieka......."
ODPOWIEDZ