HECO PROFESSIONAL 650

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Re: HECO PROFESSIONAL 650

Post autor: Frey »

Piterski pisze:
28 maja 2024, 07:58

Nowe kolumny i głośniki też się układają, choćby przez to, że pracuje tam zawieszenie i jest to układ elektromechaniczny.
Pełna zgoda.

PS. Byłem pewien, że skomentujesz moje herezje :lol:
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Frey pisze:
28 maja 2024, 08:03
PS. Byłem pewien, że skomentujesz moje herezje :lol:
Czyli specjalnie mnie podpuściłeś :lol:

Co do tego formatowania kondensatorów to nie są jakieś moje wymysły. Polega to na tym że musi on przejść pewną ilość cykli ładowania i rozładowywania. Podobnież kiedyś podawało się kondensatory takim zabiegom zaraz po ich wyprodukowaniu (może praktykowano to z elektrolitami?). W końcu to jest układ w którym zachodzą pewne procesy chemiczne i sądzę, że ma to wytłumaczenie sens.

Inna sprawa, że nigdy nie zaobserwowałem gwałtownych zmian, tak jak pisałem raczej się to wszystko wyrównuje, wygładza.

Co do kwestii czy kondensator może wpływać na brzmienie, to ja uważam że tak. Ja to słyszałem i miałem też możliwość zauważyć jak się różnią wagą kondensatory tego samego typu o takich samych gabarytach, a o kilkakrotnej różnicy w pojemności. Byłem tym zaskoczony, że ten o mniejszej pojemności jest wyraźnie cięższy.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Piterski pisze:
28 maja 2024, 09:19
Polega to na tym że musi on przejść pewną ilość cykli ładowania i rozładowywania.
A nie robią takich rzeczy już w fabryce w ramach zautomatyzowanych testów jakości?

Trzeba sobie wyobrazić że kondensatory trafiają do wielu różnych urządzeń i układów, nie tylko audio :)

Także trochę tego nie kupuję.

Kwestie mechaniczne typu rozruszanie się zawieszenia (czy to w głośniku czy w igle gramofonowej) są tak oczywiste jak proces rozgrzewania opon w wyścigach samochodowych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Piterski

Wojtek pisze:
28 maja 2024, 09:20
Piterski pisze:
Polega to na tym że musi on przejść pewną ilość cykli ładowania i rozładowywania.
A nie robią takich rzeczy w fabryce w ramach zautomatyzowanych testów jakości?

Trzeba sobie wyobrazić że kondensatory trafiają do wielu różnych urządzeń i układów, nie tylko audio :)
Nie wiem, możliwe że tak. Możliwe, że jednak w "w domu" ten proces jeszcze przez jakiś czas trwa ale już na mniejszą skalę.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Piterski

Wojtku mój Copland CSA28 po pełnym recappingu jednak swoje brzmienie trochę zmieniał, tak jak by gór i dół pasma wyrównały do średnicy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Szukałem jakiegokolwiek papieru naukowego czy inżynierskiego na ten temat (kondensatorów), ale poległem.

To trochę jakby teoretyzować że komponent elektryczny na początku nie trzyma parametrów, a z czasem dopiero zaczyna trzymać ("wygrzać się") po to żeby potem po latach znów ich nie trzymać, bo praca i wiek robią swoje.

Ktoś coś takiego zaobserwował?
Piterski pisze:
Co do tego formatowania kondensatorów to nie są jakieś moje wymysły.
Z ciekawości - który konstruktor się pod tym podpisuje?
Piterski pisze:
28 maja 2024, 09:24
po pełnym recappingu jednak swoje brzmienie trochę zmieniał
Nigdzie nie dysputuję że wymiana kondensatorów może coś zmienić :)
Szczególnie wymiana starych na nowe, a tym bardziej jeśli to są "inne" nowe.
Pytania jednak tego nie dotyczą.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Piterski

Dam Ci jeszcze jeden przykład.
Jak dostałem do testów Sensor2 (z jasnym frontem), jeszcze przed zakupem i się na niego zdecydowałem to kolega przywiózł mi nowy egzemplarz bo chciałem z czarnym frontem.
Wypiąłem z sytemu stary i podpiąłem nowy z pudełka. Kolega jeszcze do domu nie dojechał a ja już do niego dzwoniłem czy nie dało by się zamienić samej obudowy bo nowy po prostu był za ostry nie miał tej gładkości i płynności.
Niestety musiałem się przemęczyć by się ułożył.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

OK, ciekawe.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Frey

Piterski pisze:
Czyli specjalnie mnie podpuściłeś :lol:
Po prostu wiem po lekturze forum, że Ty słyszysz różne rzeczy :lol: Temat jest o tyle zabawny, że przy takich kondensatorach w zwrotnicy testy ABX są praktycznie niemożliwe więc możemy sobie gdybać.

PS. Jak porównałem sobie kiedyś w locie utwór z płyty CD na Akai CD-37 i puszczony z tv optykiem do Toppinga DX3 Pro+ i zagrały mi identycznie to przeszło mi słyszenie zmian po zmianie każdego kabelka :lol:
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
Piterski

Wojtek o jakich parametrach mówisz o napięciu i pojemności? Przecież są jeszcze inne parametry opisujące kondensator. A baterie w telefonach nie pamiętasz już jakie były zalecenia co do ładowania nowych? Możesz być sceptyczny jak chcesz ale fizyka zjawisk jest bardziej złożona niż jej XIX wieczne uproszczone modele jakimi się posługuje przy procesie projektowania.
Awatar użytkownika
Piterski

Frey pisze:
28 maja 2024, 09:32
PS. Jak porównałem sobie kiedyś w locie utwór z płyty CD na Akai CD-37 i puszczony z tv optykiem do Toppinga DX3 Pro+ i zagrały mi identycznie to przeszło mi słyszenie zmian po zmianie każdego kabelka :lol:
Tak są tacy co słyszą zmiany kabli optycznych, ja ich nie słyszałem, też się bawiłem w takie porównania jak Ty, ale optyk kupiłem Van Der Hula po tym jak się zapoznałem opisem jego budowy, mimo ze niczym dźwiękowo nie różnił się od taniego cienkiego z marketu.

Wiesz jeden z moich kolegów nie słyszy niskiego basu, inny znowu nie wyłapuje, na pewnej płycie, odgłosu ptaków śpiewających w tle. To że ty czegoś nie słyszysz nie znaczy, że tego nie ma w nagraniu. Ja generalnie jestem sceptyczny i jak zmiany są dla mnie wątpliwe to sobie nimi głowy nie zawracam.
Awatar użytkownika
Frey

Może niejasno to sformułowałem. Porównałem granie z CD na Akai CD-37 z graniem Toppinga DX3 Pro+ gdzie źródłem dla Toppinga był TV po optyku i Spotify. Ta sama płyta, ten sam utwór.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Mnie zaczyna interesować czy to sprzęt się "układa" czy część mózgu słuchacza odpowiedzialna za doznania słuchowe ;)
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piterski pisze:
28 maja 2024, 09:33
Wojtek o jakich parametrach mówisz o napięciu i pojemności?
Nie no, o wszystkim co jesteśmy w stanie zmierzyć w kondensatorze :) Napięcie i pojemność to nie jedyne parametry.
Piterski pisze:
28 maja 2024, 09:33
A baterie w telefonach nie pamiętasz już jakie były zalecenia co do ładowania nowych?
Bateria i kondensator to trochę inny rodzaj akumulatora energii, więc takie porównanie nie przystoi.

Oj, ja myślę że możliwości projektowania układów elektronicznych jednak poszło mocno do przodu, szczególnie od XIX wieku :D
Trudno byłoby myśleć o jakiejkolwiek miniaturyzacji czy cięciu kosztów gdyby nie to, między innymi.

Żeby trochę oddać - w pełni analogowych układach wszystko ma wpływ na rezultat. Z cyfrą jest trudniej, bo gdzieś po drodze jest aproksymacja i musi być 0 albo 1, a nie że przechodzi zapis o wartości 0.891523523... ;)

Swoje pytania nadal podtrzymuję - czy ktoś zaobserwował jakieś zmiany w parametrach (!) nowego kondensatora "po wygrzaniu" oraz który konstruktor elektroniki (może być audio) otwarcie pisze o tym zjawisku? To takie ogólne, bo może ktoś coś słyszał/wie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Piterski

Wiesz ja, też szukałem DAC-a do odtwarzacza Sony, łączony przewodem koaksjalnym i jakoś nie widziałem dużej różnicy.
Jednak z ciekawości wpiąłem go pod ten DAC blu-ray Pioneer i różnica w graniu była bardzo wyraźna i to na korzyść takiego zestawu.
ODPOWIEDZ