Podobnie jest z kondensatorami - gdyby były elektrolityczne to w ciemno można wymieniać bo nawet nowe mają spory rozrzut parametrów a stare wysychają i dopiero tracą parametry. Wiele razy sprawdzałem Kondy w starych tonsilowskich zwrotnicach i stare poczciwe foliowce naprawdę fajnie trzymały parametry i wymiana ich na nowe nic by nie wniosła. Napiszę w ten sposób - pare zwrotnic stworzyłem i zdarzało mi się znacznie zmieniać wartości kondensatorów w filtrach i nieraz nawet to ciężko było usłyszeć - dopiero pomiar pokazywał zmianę na charakterystyce.
Jeżeli ktoś uważa, że słyszy różnicę czy kondensator w filtrze II rzędu czy nawet I rzędu ma 1% czy 3% tolerancji to ja się tylko uśmiecham pod nosem.
Chciałbym aby taki ktoś zobaczył jak wygląda przebieg impedancji przetworników niskotonowych czy tym bardziej midbasów w zależności od wychylenia membrany

Popracuj nad wytłumieniem - tu można sporo zmienić bo materiały tłumiące w zależności od gęstości tłumią inne częstotliwości.
Ten temat jest traktowany po macoszemu a wnosi więcej niż bezmyślne nakręcone marketingiem zakupy super hiper audio podzespołów do zwrotnic.