Podziwiam Twoją wiedzę ale ja kompletnie się na tym nie znam.
To mody które są sprawdzone i polecane. Taka zabawa głośniczkami. Efekt zajebisty.
Jak dojdę do poziomu np. acapella ion tweeter to przed zakupem na bank się doedukuję

Podziwiam Twoją wiedzę ale ja kompletnie się na tym nie znam.
Bez przesady, u mnie stoi na 24m2. W mniejszym mogło by być dziwnie ale to jakiś olbrzym te nie jest.
Nie chodziło mi o rozmiar kolumn, że są jakieś zabójczo wielkie ale małe przecież tez nie są, natomiast bardziej miałem na myśli kierunkowość grania tub i pare metrów trzeba mieć przed nimi żeby scena się zeszła.
Nie no jasne, przy tym rozmiarze ust można zapomnieć o wykorzystaniu najdłuższych fal nawet przy efekcie ćwierćfalowym. Załamanie sprawności poza klaksonem jest zawsze znaczne a biorąc pod uwagę sprawność w klaksonie różnica ciśnień jest zbyt wielka ażeby mruczenie się przebiło przez wzmocnienie wyższego basu.LaScala nie ma potężnego basu.
Temat dobrego basu to temat rzeka. Sporo walki stoczyłem w tym zakresie i jakieś tam swoje preferencje mam dlatego też wolę rozwiązania z subwoferem niż np pełnopasmowe kolumny. Ogólnie rzecz ujmując jestem zwolennikiem dzielenia basu na dwa tj. najniższy, grany przez nisko cięty głośnik z silnym napędem do mruczenia i kolumn np. z obudową zamkniętą z qtc w okolicy 0,5 do wyższego basu i stosunkowo mocno kompensowanego baffle step. Lubię jak bas niższy i wyższy jest wypchnięty trochę do przodu w stosunku do krzywych izofonicznych. Nadaje to fajnej dynamiki zestawowi a bez tego jest trochę płasko. Odnoszę wrażenie, że lascale plus sub to jest w zasadzie podobna idea tylko przy zdecydowanie mniejszym xmaxU mnie 15' sub uzupełnia dolną partię, ale w sumie nie zawsze go włączam. Zależy od materiału.
Na pewno dużo lepszy dół jest z Klipschorna, no ale on jest już zauważalnie większy. Choć jak są narożniki i takie ustawienie to tak naprawdę bardziej w górę niż miejsca na podłodze zajmuje. Przy czym Klipschorn to te same drivery i tuby co LaScala. Więc jak ktoś ma LaScalę i fantazję to można go sobie wystrugać.
Słuchałem tego ale z samego quaterpie cudu nie było a wbrew temu co pisze twórca, podłogi zabiera to więcej w praktyce niż LaScala. Tam gdzie to stało dół był jeszcze dopalony dwoma subami tubowymi TubaHT i to to była potęga i szybkość.