Słuchawki do wzmaka bez wejścia słuchawkowego

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Re: Słuchawki do wzmaka bez wejścia słuchawkowego

Post autor: pavlos »

Bacek pisze:
wczoraj, 14:59
tylko trzeba by odłączyć głośniki
Po co?
Selektor wyjścia w chińskim pudełeczku po wybraniu wzmaka słuchawkowego odcina sygnał do wzmacniacza głośnikowego.
Chyba, że boisz się trzasków przy odcinaniu...
Bacek pisze:
wczoraj, 14:59
np. Pro Ject Pro Ject Head Box S2
Tak, o ile Out jest o stałym poziomie (nie jest regulowany). Nie znajduję jednoznacznego opisu.
A do tego mamy dwa źródła - cedek i Nuda, a ten ProJect ma jedno wejście.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

darkman pisze:
wczoraj, 12:50
wzmak lampowy ->XX.> słuchawki -> ja
W moim wzmacniaczu od Missego oryginalnie nie było wyjścia słuchawkowego. Kumpel dorobił :) Na tyle dobrze, że słaba lampa napędza wymagające planarki...
Jaką masz lampę?
Miałeś kiedyś Yaquina chyba, on ma przyzwoite wyjście...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

pavlos pisze:
wczoraj, 15:24
Po co?
Mówię o pudełku z mojego linku do ebay. Tam nic się nie odcina więc głośniki będą grały.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

W tym przypadku rozwiązaniem jest po prostu wpięcie przedwzmacniacza z wyjściem słuchawkowym pomiędzy źródła, a wzmacniacz lampowy. Będzie mało audiofilsko, bo masz wtedy w torze dwa przedwzmacniacze ale zadziała. Ewentualnie zostaje zmiana obecnej lampy na taką z wyjściem słuchawkowym.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
Fostex TH-610 || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Aha super Panowie, bo kilka opcji się klaruje. Muszę się zastanowić, co i jak.

Moon b.spoko jednak uszkodzony, mam awersję do takich rzeczy i świadków, że tak mam (choroba taka :) ), a na forum gdy ktoś oferuje coś uszkodzonego i zachęca do naprawy lub zastąpieniem czymś tam (opis sprzedawcy, że nawet lepiej), piszemy zwykle i od lat: to napraw i wtedy sprzedasz :D ale spoko bardzo dziękuję za wyszukanie. Fajny jednak budżet już deczko wysilony, a ja mam jednak jakieś laptoki i nie wiem co bym chciał z tym robić potem.. uszkodzonego się nie od/sprzeda nawet.

Mój wzmak lampowy obecnie to HAIKU Origami 10W w topologii SE. JaQłina nie mam już, to był MS30 z wyjściami też standard.
CD mam dwa z optycznym CA i NAD, robią oba samce.

Najbardziej ludzkim rozwiązaniem wydaje się być dla mnie, to proponowane przez Freya.
Nawet się nie upieram, że Nuda musi tam być. Kłopot jedynie taki, że mam pod nią uniwesum dla MM i MC mając jeszcze dodatkowo w tym zestawie sut Ortofon ST-5.
W drugim torze nie mam na czym grać na MM. Musiałbym grać direct z sekcji Luxmana, a to nieco za słabo dla mnie. Tor jest pod Hiraga i gra MC bezpośrednio. Musiałbym sobie zamówić u Jaculka PreamP saute pod Hiraga, co nie jest niemożliwym i dość dobrym rozwiązaniem.
hm :doh: um :think: so.. :doh: nie miała baba kłopotu

z drugiej strony to jak już zeznawalem, najprościej zmienić wzmak, no cóż coś w tym jest bo i tak miałem taki plan na zimowe wieczory.
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Pisząc o dwóch przedwzmacniaczach nie miałem na myśli Nudy tylko ten który kupiłbyś i ten który siedzi w lampie. Przedwzmacniacz przedwzmacniacz i przedwzmacniacz gramofonowy to dwa różne przedwzmacniacze :lol:

PS. Muszę zmieścić nick. Freya za bardzo podchodzi mi pod Fleja :lol:
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
Fostex TH-610 || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No rozumiem, ale brzmi to dość abstrakcyjnie. Przedwzmacniacz do lampowego wzmacniacza zintegrowanego. Czyli to żadne z pudełek proponowanych przez chłopaków tylko kolejne? Na prawdę ? :D No way!
Zmiana koncepcji w takim razie, cholera. No wiem i widzę temat mało nośny, to oczywiście nic na siłę.
Musi zastać tak jak jest.
Awatar użytkownika
pavlos

Frey pisze:
wczoraj, 16:51
masz wtedy w torze dwa przedwzmacniacze
I to jest potencjalnie problematyczne, bo po co dwa przedwzmacniacze szeregowo w torze?
No chyba, że wzmacniacz głośnikowy ma wejście bezpośrednio na końcówkę mocy, w co wątpię, jeśli nie ma wyjścia z wbudowanego pre.
A i tak wtedy powstaje pytanie: który preamp mniej zniekształca - czy ten w integrze głośnikowej, czy ten w słuchawkowej?
Dlatego preferowałbym bierny/pasywny selektor wejść/wyjść, który sam nie przetwarza dźwięku.
A w przypadku Moon-a mamy wyjście "fixed", na którym poziom sygnału jest pewnie taki sam, jak na podłączonym do niego źródle. Nie używamy wtedy jego wewnętrznego przedwzmacniacza słuchając na głośnikach.
Awatar użytkownika
pavlos

darkman pisze:
wczoraj, 17:24
uszkodzony
:o
sorki, nie doczytałem
:oops:

Każdy wzmacniacz zintegrowany jest ...zintegrowany z dwóch urządzeń: (a) przedwmacniacza liniowego, który odpowiada za głośniej/ciszej, selekcję źródeł i czasami korekcje wysokich/niskich; "liniowy" ponieważ z założenia wzmacnia/tłumi liniowo w całym paśmie, a nie jak preamp gramofonowy z korekcją RIAA; oraz z (b) końcówki mocy, która już tylko wzmacnia prąd z preampa do poziomu napędzającego kolumny (w integrze głośnikowej) lub słuchawki (w integrze słuchawkowej). Niektóre integry (mniejszość) pozwalają korzystać z tych sekcji niezależnie, tzn. dać sygnał na końcówkę mocy z zewnętrznego preampa lub wyprowadzić sygnał z wewnętrznego preampa na inną końcówkę mocy, żeby jeden preamp sterował dwiema końcówkami (np. bi-amping, gdy mamy różne końcówki mocy do napędzenia wysokotonowej sekcji w kolumnach i inną dla niskotonowej - kolumna ma wtedy dwie pary zacisków).
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

pavlos pisze:
wczoraj, 19:14
A w przypadku Moon-a mamy wyjście "fixed", na którym poziom sygnału jest pewnie taki sam, jak na podłączonym do niego źródle.
Pewnie tak, przykład akademicki - super.
Totalnie nieekonomiczny w moim przypadku gdyż suma wartości mojej lampy plus koszt tego Moona daje budżet na bdb wzmak lampowy z sekcją słuchawkową do którego (budżetu) i tak mam dodatkowy offset zwiększający całkiem konkretnie walor nabywczy.
Po prostu jeśli da się wydać mniej to super sensownie, jeśli nie to pójdziemy przebojem i po bandzie ale na pewniaka :)
ODPOWIEDZ