Elementy zwrotnicy canton karat sc
-
Elementy zwrotnicy canton karat sc
W załączeniu przekazuję zdjęcia zwrotnicy dosyć rzadko spotykanych kolumn canton karat sc. Czy warto wymieniać kondensatory i ew. rezystory w tej zwrotnicy biorąc pod uwagę zastosowane oryginalne elementy? Kolumny mają chyba 32 lata.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Re: Elementy zwrotnicy canton karat sc
Jedyne co mogło się zużyć to ten elektrolit 33uF. IMO warto wymienić na foliowy. Tańsza opcja to MKT droższa MKP. Obydwie są istotnie większe od fabrycznego elektrolitu ale jest on zamontowany przy krawędzi, więc powinno się dać zamontować folie (ok. 6cm długości przy ok. 3cm średnicy).
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Zgadzam się że elektrolit pewnie nie trzyma już parametrów. Jeśli filtruje bas to i dobrej jakości elektrolit może się tam nieźle sprawdzić.
Ja nie próbowałem mam polipropylenowe ale dobrej jakości bo jest różnica w porównaniu do budżetówki np. CrosCap. kolega używa dużej pojemności markowe elektrolity i też zauważył poprawę.
Ja nie próbowałem mam polipropylenowe ale dobrej jakości bo jest różnica w porównaniu do budżetówki np. CrosCap. kolega używa dużej pojemności markowe elektrolity i też zauważył poprawę.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
-
Ta kolumna ma w ogóle ciekawą konstrukcję, wewnątrz jest dość ciasne wypełnienie taką jakby syntetyczną gąbką, a z drugiej strony jest to konstrukcja konstrukcja otwarta z wykrzywionym tunelem BR. Na zdjęciu tylko część wypełnienia, reszta wyciągnięta, żeby dostać się do zwrotnicy.