kolumny 4Ohm i 8Ohm a amplituner KD
- amrowek
jako laik bo przespałem lekcje elektroniki i elektryki ( bo nie myślalem ze mi sie kiedyś to przyda) a tereaz nadrabiam. mam tkie pytanie do znawców tematu
amplituner KD Onkyo TX-SR 607 czy mogę do niego podpiąć kolumny o impedancji 4 Ohm na fronty a na centrany i tyłu 8 Ohmowe co prawda kolumny mają na skali 4-8 Ohm. Czy nie usmażę w tym wypadku któregoś z lementów czy to ampa czy też kolumienek?
amplituner KD Onkyo TX-SR 607 czy mogę do niego podpiąć kolumny o impedancji 4 Ohm na fronty a na centrany i tyłu 8 Ohmowe co prawda kolumny mają na skali 4-8 Ohm. Czy nie usmażę w tym wypadku któregoś z lementów czy to ampa czy też kolumienek?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
- amrowek
to akurat wiem. nie po to zadalem takie pytanie
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Możesz. W ustawieniach amplitunera zaznacz że minimalna impedancja głośników to 4 ohm.
Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach - odpowiedź znaleziona w instrukcji obsługi...
Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach - odpowiedź znaleziona w instrukcji obsługi...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kijek
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Najważniejsze, by impedancja kolumn nie była niższa od impedancji wyjściowej wzmacniacza, bowiem wówczas uszkodzenie końcówki mocy murowane. Często na mój warsztat trafiały amplitunery/wzmacniacze z uwalonymi tranzystorami mocy i za każdym razem przyczyna ta sama 

Pioneer PL-112D (Shure M75ED) -> Kenwood KR-5200 -> Grado SR60e
Moja skromna kolekcja
Moja skromna kolekcja
- Ukaniu
- Kontakt:
Re: kolumny 4Ohm i 8Ohm a amplituner KD
Wzmacniacz o współczynniku tłumienia 70 przy 8 om obciążenia będzie miał rzeczywistą rezystancję wyjściową w okolicach 0,11 om.kijek pisze:Najważniejsze, by impedancja kolumn nie była niższa od impedancji wyjściowej wzmacniacza
Obciążalność wzmacniacza określa wytrzymałość tranzystorów mocy i ich driverów. Ta wytrzymałość jest określona przez obszar bezpiecznej pracy tj. SOA dany w dataszicie.
Dziś tranzystory mają małe struktury co odciska się (pomimo np identycznej mocy strat jaką tranzystor może na siebie przyjąć) na znacznie zawężonym SOA. Serwis jest coraz trudniejszy bo nie ma elementów zdolnych do pracy w miejscu starych. Długo np. szukałem dobrych dostępnych zamienników za 2sa968b i 2sc2238b
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- amrowek
ok zmiana kolumn ale
przody i centalny seria Heco vitas 4-8 Ohm natyly za miast tych phonr laser 50 4-8 ohm
chce wrzucic Heco B150 SB
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/ga ... 146/5#zdj7
a tak z ciekawości czym one się różnia od Heco B 150/8
przody i centalny seria Heco vitas 4-8 Ohm natyly za miast tych phonr laser 50 4-8 ohm
chce wrzucic Heco B150 SB
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/ga ... 146/5#zdj7
a tak z ciekawości czym one się różnia od Heco B 150/8
-
Re: kolumny 4Ohm i 8Ohm a amplituner KD
Kolego egzorcist.Nie piszcie bzdur gdy nie macie wiedzy.Do takich amlitunerów podlaczamy taką impedancję jak jest napisane w instrukcji.Czesto front ma nizsza a tył wyzszą bo ma grać z mniejsza skutecznością.
Do stereo mozna wszystko .wazne aby gdy wyjście np 8 omowe a podlaczono 4 omy nie obciażac za bardzo bo moga poleciećkoncówki lub kolumny.Najbezpieczniejsze sa 8 omowe bo pasuja do wszystkiego bez problemów.
Tomasz
Do stereo mozna wszystko .wazne aby gdy wyjście np 8 omowe a podlaczono 4 omy nie obciażac za bardzo bo moga poleciećkoncówki lub kolumny.Najbezpieczniejsze sa 8 omowe bo pasuja do wszystkiego bez problemów.
Tomasz