Problem z Elac Bs 204.2
-
Problem z Elac Bs 204.2
Mój kolega ma problem z w/w kolumnami,a mianowicie gdy trochę pograją i nieco je podgłośni to po krótkim czasie wyłączają mu się głośniki niskotonowe. Po ''ostygnięciu'' sytuacja wraca do normy,ale po ponownej operacji podgłośnienia następuje ponowne odcięcie sygnału w niskotonowych. Czy ktoś z naszych fachowców forumowych ma może pomysł gdzie lub w czym może leżeć problem?Przypuszczam,że może coś w zwrotnicy 

- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Problem z Elac Bs 204.2
a czy na pewno wzmacniacz jest sprawny?
W tej konstrukcji raczej nie ma zabezpieczęń nadprądowych w zwrotnicy i to na dodatek w obydwu kanałach i tylko na basie?
Zwrotnica przystosowana do bi wiring i biamping, - dosyć złożona ale to zrozumiałe przy zastosowanych głośnikach.
Nic nie napisałeś jaki to poziom grania i co napędza te zestawy.
W tej konstrukcji raczej nie ma zabezpieczęń nadprądowych w zwrotnicy i to na dodatek w obydwu kanałach i tylko na basie?
Zwrotnica przystosowana do bi wiring i biamping, - dosyć złożona ale to zrozumiałe przy zastosowanych głośnikach.
Nic nie napisałeś jaki to poziom grania i co napędza te zestawy.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Problem z Elac Bs 204.2
Wzmacniacz może atakować napięciem stałym i coś się dzieje. zwrotnica na wierzch, miernik w dłoń i do dzieła.
Jeśli wzmacniacz jest abstrakcyjny i połączenie dwuparowe to może jednak nie kolumny się spsuły ale wzmacniacz
Jeśli wzmacniacz jest abstrakcyjny i połączenie dwuparowe to może jednak nie kolumny się spsuły ale wzmacniacz

-
Problem z Elac Bs 204.2
To jest na pewno końcówka mocy + preamp Electrocompaniet ,ale symbolu nie pamiętam i ma to juz swój wiek
Przy każdyfh innych kolumnach tego zjawiska nie ma,więc raczej zestaw sprawny. Efekt występuje przy głośności na 10.00
,poniżej tego nie ma.

Przy każdyfh innych kolumnach tego zjawiska nie ma,więc raczej zestaw sprawny. Efekt występuje przy głośności na 10.00
,poniżej tego nie ma.
-
Problem z Elac Bs 204.2
Obejrzałem płytki w necie i nie widziałem jakiś specjalnych zabezpieczeń. Bez operacji na pacjencie się nie obejdzie.
Ewentualnie próba z innym wzmacniaczem
Ewentualnie próba z innym wzmacniaczem
-
Problem z Elac Bs 204.2
Próba z innymi wzmacniaczami była przeprowadzana i efekt ten sam.
Na elektronice zbytnio się nie znam,ale podejrzewałbym tutaj uwalone jakieś kondesatory
nie wiem czy dobrze kokombinuję? Jeśli grzebać to czego konkretnie szukać?
P.S
Dzięki za zainteresowanie tematem,bo to już tylko sekcja archeo mogła się tym zająć
Sam już zapomniałem że taki temat założyłem
Na elektronice zbytnio się nie znam,ale podejrzewałbym tutaj uwalone jakieś kondesatory

P.S
Dzięki za zainteresowanie tematem,bo to już tylko sekcja archeo mogła się tym zająć

-
Problem z Elac Bs 204.2
szukamy oczywiście elementów które działają tajemniczo
a poważnie jeśli kondensator to raczej miałby przebicie(spuchł i może robić zwarcie) a rezystor rezystancje nieskończoną(przerwa w obwodzie)
złośliwie; generator podłączamy do wzmacniacza zwiększamy amplitudę i na oscyloskopie sprawdzamy zwrotnice co się zatyka

a poważnie jeśli kondensator to raczej miałby przebicie(spuchł i może robić zwarcie) a rezystor rezystancje nieskończoną(przerwa w obwodzie)
złośliwie; generator podłączamy do wzmacniacza zwiększamy amplitudę i na oscyloskopie sprawdzamy zwrotnice co się zatyka
-
Problem z Elac Bs 204.2
To się kolega ucieszyMISSE pisze: złośliwie; generator podłączamy do wzmacniacza zwiększamy amplitudę i na oscyloskopie sprawdzamy zwrotnice co się zatyka

Pewnie ma generator z oscyloskopem gdzieś w szafce he,he...
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Problem z Elac Bs 204.2
No dobrze podeślij mi te zwrotnice to Ci za koszt części naprawię.
Kable pooznaczaj i jeśli nie masz lutówki to obetnij.
Kable pooznaczaj i jeśli nie masz lutówki to obetnij.
Ar2r