zestaw do 5tyś zł

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
henry-lee

zestaw do 5tyś zł

Post autor: henry-lee »

Z góry przepraszam jeśli jest to odgrzewany temat. Proszę Was o pomoc! Zgłębiam temat od kilu tygodni i czym więcej czytam to coraz bardziej nie wiem w którym kierunku podążać? Chciałbym skompletować zestaw (gramofon, przedwzmacniacz-jeśli bedzie konieczny, wzmacniacz-lampa?, głośniki, okablowanie, osprzęt) w granicach 5 tyś zł.
-Czy przebierać w nowym sprzęcie, czy szukać pośród używanych? Nie musi to być koniecznie sprzęt nowy,nawet lepiej jeśli będzie trochę "vintage" :D
-Czy wiekszy nacisk nałożyć na dobry(droższy) wzmacniacz i głośniki? Nieco tańszy gramofon (thorens td 160)
Z moich poszukiwań najbardziej przypadły mi do gustu Thorens i Technics.
Będę bardzo wdzięczny za udzielenie mi kilku przydatnych wskazówek :think
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

zestaw do 5tyś zł

Post autor: Pawelec »

Za kwotę 5 kz można skompletować bardzo przyzwoity zestaw. Moim zdaniem podział kasy powinien wyglądać tak:
Kolumny - 2 000 zł
Wzmacniacz integra / amplituner - 1 000 zł
Gramofon - 1 000 zł
Powoli zbierać na nową igłę (lub wkładkę) i okablowanie - tutaj można początkowo zastosować półśrodki.
Cały sprzęt wybierać zgodnie z sugestiami kolegów z forum w odpowiednich wątkach podając bardziej szczegółowe informacje co do pomeszczenia, słuchanej muzyki, oczekiwań estetycznych itp ....
Zestaw z okresu 70/80 i "będzie Pan zadowolony" :)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
henry-lee

Re: zestaw do 5tyś zł

dzięki Pawelec za wskazanie kierunku. czyli zaczynam zgłębiac temat głośników ;)
Awatar użytkownika
Pawelec

zestaw do 5tyś zł

Ten brakujący tysiączek zachowaj by mieć z czego dołożyć gdy trafią się dobre okazje ;) Nie przejadaj !!!

Awatar użytkownika
henry-lee

zestaw do 5tyś zł

czy jeśli zacznę od Thorensa 160, następnie wzmacniacz, następnie głośniki to będzie dobry kierunek? :lol: :?: :lol:
jeśli Thorens to jaki do niego wzmacniacz? Kasy nie mam zamiaru przejadać :D
Awatar użytkownika
tollo

zestaw do 5tyś zł

Post autor: tollo »

henry-lee pisze:Thorensa 160
Czemu akurat Thorens TD-160?
henry-lee pisze:jeśli Thorens to jaki do niego wzmacniacz? Kasy nie mam zamiaru przejadać
Ogółem nie wybiera się wzmacniacza do gramofonu. Już bardziej do wkładki ale też nie tędy droga. Napisz w odpowiednim temacie o każdym z elementów. Nie mamy z tego co pamiętam wątku o kolumnach do 2000zł więc jak coś załóż. :)
Awatar użytkownika
henry-lee

zestaw do 5tyś zł

dlaczego Thorens TD-160? cena + design :D oczywiście liczę sie z tym że wkładka do odpowiedniego doboru.
czy do niego potrzebny jest przedwmacniacz?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

zestaw do 5tyś zł

Post autor: Wojtek »

Jeśli to ma być Twój pierwszy gramofon to nie kupuj Thorensa.
henry-lee pisze:czy do niego potrzebny jest przedwmacniacz?
Do większości tradycyjnych gramofonów będzie on potrzebny. Kupisz sobie wzmacniacz z wbudowanym to nie będzie problemu.

Ogółem ten wątek jest do wywalenia, bo nie po to trzymamy porządek na forum by mieć wątki "o wszystkim".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
henry-lee

zestaw do 5tyś zł

okej, nie będę zaśmiecać forum. co polecicie na początek( jaki gramofon) do 1 - 1.5 kpl. jaki wmacniacz około 1kpl i głośniki?
Awatar użytkownika
chudy_b

zestaw do 5tyś zł

Post autor: chudy_b »

Ja bym zaczął od pary wzmacniacz-kolumny. I tu włożyłbym najwięcej kasy. Nawet jeśli mogłoby być cienko z budżetem. Bez dobrych kolumn i wzmacniacza, cala reszta nie zagra, bo nie będzie miała czym. A potem to już spokojnie gramofon, wkładka.
Awatar użytkownika
henry-lee

jaki gramofon na początek do 1 - 1.5 tyś zł

Zacznę od tego że mam do dyspozycji około 5 tyś zł na cały zestaw. Chciałbym wyjść od gramofonu, więc proszę o propozycje poparte jakimiś fajnymi przykładami. czy moje upodobania co pradwa totalnego laika idą w dobrym kierunku - spodobały mi się Thorensy a dokładnie TD 160. Biorę pod uwagę też Technicsy. Liczę się z tym, że wraz ze zdobywaną wiedzą bedzie też zmiana wkładek. z góry dzieki za fachową poradę.
Awatar użytkownika
henry-lee

zestaw do 5tyś zł

kolumny + wzmacniacz - czy w przedziale 3.5 tyś coś fajnego możecie polecić? pokój 25m.
Awatar użytkownika
Pawelec

zestaw do 5tyś zł

W dziale zakupowym "nagłośnienie" załóż wątek Kolumny do 2500 zł i wpisz swoje oczekiwania. W "przedwzmacniacze i wzmacniacze" wejdź w http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=47&t=4131 i napisz swoją prośbę itd..............

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

zestaw do 5tyś zł

Post autor: Wojtek »

Ja widzę, że tu kogoś niesie, niczym raptusa :)

henry-lee, przeczytaj sobie na początek ten wątek: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=1342
Dostosuj podział kwot do Twojego budżetu (5 tysięcy). Wiele sensownych rad już tutaj dostałeś. W podanej dyskusji znajdziesz dopełnienie i wyjaśnienia dlaczego tak, a nie inaczej.

Kup pierw wzmacniacz. Potem do niego jakieś kolumny. Jeśli masz już jakieś inne kolumny albo np. słuchawki to możesz po zakupie wzmacniacza równocześnie szukać kolumn i gramofonu.

Przez słowa "po zakupie wzmacniacza" rozumiem sytuację kiedy masz go już fizycznie w domu i okaże się być sprawny, a nie że dopiero kliknąłeś "kup teraz" i już szukasz kolejne klocki.

Ogarnij że mamy na forum działy zakupowe w każdym poddziale technicznym (gramofony, wzmacniacze, nagłośnienie, itd.).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
henry-lee

zestaw do 5tyś zł

dzięki panowie za prawidłowe pokierowanie i sorki za te chaotyczne posty ;)
ODPOWIEDZ