Dzięki za namiar, nie wiedziałem a mam tam 10 km:)
Kolekcje sprzętowe forumowiczów
-
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
- amrowek
-
- koscidogitary
-
- Gramofon: RP 3, ThorensTD 320
- Biogon
- Gramofon: składak
O Micromega Stage 1
To były ciekawe CD, można je było upgradeować. Miałem kiedyś Stage 2, fajnie to grało 

-
Można to robić. Tylko gdzie płytkę kupić? Nie bardzo są dostepne. Chciałbym od razu na 3.
A gra fajnie. Szczególnie scena mi sie podoba.
Ale jeśli ktoś woli ciepełko to raczej ten dolny. MK2 KIS. Myślę, ze Ken swojej sygnatury nie umieścił tam bez powodu.
Wewnątrz wygląda trochę inaczej niż zwykły.
Natomiast NAD u mnie zwyczajnie sie nie NADa
I stoi sobie czekając na kogoś, komu się spodoba jego granie.
A gra fajnie. Szczególnie scena mi sie podoba.
Ale jeśli ktoś woli ciepełko to raczej ten dolny. MK2 KIS. Myślę, ze Ken swojej sygnatury nie umieścił tam bez powodu.

Natomiast NAD u mnie zwyczajnie sie nie NADa

- KUTI
Właśnie czegoś szukam, ale o tym poszperam w innych wątkach, a jaki to model Marantza? Mikromegi tez dobrze można wyrwać jak sprawdzałem.
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
-
Tak, to 63 MK 2 KIS. Jeśli kogoś interesuje to tak wygląda wewnątrz
Od ,,zwykłych,, różni sie miedziowaną obudową, miedzianymi wkrętami, trochę innym schematem układów oraz częściami lepszej jakości. Porównywałem. Co ciekawe lepiej brzmiąca, moim zdaniem, Micromega wewnątzr wygląda bardzo ubogo i hula tam dużo audiofilskiego powietrza.- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Ooo jak ja choruję na tego Tandenberga

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
-
Odpowiedź wysłałem na PW, bo nie każdego mogłaby interesować i szkoda zaśmiecać tematu. Pozdrawiam.
- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
Wszyscy tu ostatnio pokazują duże ilości dużych klocków no to ja z takim maleństwem....
W poszukiwaniu tzw zmian szukałem czegoś nowego do słuchania muzyki z komputera przy którym sporo siedzę i z zawodu i z przyjemności.
I tak to zwrócił moją uwagę ten Korg. Specyfikacja prawie wzorcowa , wykonanie czapki z głów (+ nieczęste chyba już dzisiaj Made in
Japan),czuć w ręku kawał ciężkiego aluminium i miedzi, design mógłby być bardziej regularny i trochę mniej surowy ale da się przeżyć.
Podłączyłem i .... zagrał bardzo dobrze (w porównaniu do poprzedniego Xonara D2X nie ma jakiejś powalającej różnicy... o ile wogóle , nie mam
złotych uszu). A że taki podręczny gramofon też lezy obok komputera to preamp tego Korga również zdecydowanie będzie przydatny i czesto używany.
Ciekawe opcje ma samo oprogramowanie AudioGate. Zgrywanie do DSD to nic nowego , można w tym celu znaleźć też inne rozwiązania ale ten
DAC (a właściwie w tej roli coś odwrotnego czyli ADC) ma kilka krzywych wzmocnienia wkładek MM , regulowany gain wejścia do max +20dB ,
mozliwość odwrócenia fazy ,regulację balansu.
Generalnie fajne bajery ale z czystej ciekawości gdyby ktoś był ciekawy różnic krzywych zgrałem przykładowe próbki (zripowane do DSD 5.6 ale z
racji rozmiaru przekonwertowane potem do 24/48 FLAC)
Oczywiście w każdym przypadku ten sam gramofon Sony PS-P7X i ta sama wkładka - Philips GP401mk2 z igłą nie pierwszej już młodości. Artysta -
chyba każdy rozpozna.
RIAA,
RIAA+IEC,
NAB (National Association of Broadcasters),
COLUMBIA,
FFRR (Full Frequency Range Recording) wg Internetu to standard Decca głównie chyba do szelaków 78rpm (??),
AES (Audio Engineering Society)
i jeszcze 3 inne na których temat nie mogę za dużo znaleźć.
EU78,
AM78,
Postwar78.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... eOX6aOVELV
W poszukiwaniu tzw zmian szukałem czegoś nowego do słuchania muzyki z komputera przy którym sporo siedzę i z zawodu i z przyjemności.
I tak to zwrócił moją uwagę ten Korg. Specyfikacja prawie wzorcowa , wykonanie czapki z głów (+ nieczęste chyba już dzisiaj Made in
Japan),czuć w ręku kawał ciężkiego aluminium i miedzi, design mógłby być bardziej regularny i trochę mniej surowy ale da się przeżyć.
Podłączyłem i .... zagrał bardzo dobrze (w porównaniu do poprzedniego Xonara D2X nie ma jakiejś powalającej różnicy... o ile wogóle , nie mam
złotych uszu). A że taki podręczny gramofon też lezy obok komputera to preamp tego Korga również zdecydowanie będzie przydatny i czesto używany.
Ciekawe opcje ma samo oprogramowanie AudioGate. Zgrywanie do DSD to nic nowego , można w tym celu znaleźć też inne rozwiązania ale ten
DAC (a właściwie w tej roli coś odwrotnego czyli ADC) ma kilka krzywych wzmocnienia wkładek MM , regulowany gain wejścia do max +20dB ,
mozliwość odwrócenia fazy ,regulację balansu.
Generalnie fajne bajery ale z czystej ciekawości gdyby ktoś był ciekawy różnic krzywych zgrałem przykładowe próbki (zripowane do DSD 5.6 ale z
racji rozmiaru przekonwertowane potem do 24/48 FLAC)
Oczywiście w każdym przypadku ten sam gramofon Sony PS-P7X i ta sama wkładka - Philips GP401mk2 z igłą nie pierwszej już młodości. Artysta -
chyba każdy rozpozna.
RIAA,
RIAA+IEC,
NAB (National Association of Broadcasters),
COLUMBIA,
FFRR (Full Frequency Range Recording) wg Internetu to standard Decca głównie chyba do szelaków 78rpm (??),
AES (Audio Engineering Society)
i jeszcze 3 inne na których temat nie mogę za dużo znaleźć.
EU78,
AM78,
Postwar78.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... eOX6aOVELV
- Myszor
- Gramofon: PD-300
No spoko. Nie ma to jak winyl.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- AgnusFatts
- Gramofon: SONY PS-X60
- Kontakt: