Więc odpowiadam- To genialne kolumny!!
Jim Thiel był geniuszem i nawet jego najmniejsze paczki grają świetnie.
Są bardzo wymagające i wybredne do wysterowania ale warto.
A kolegów odsyłam do testów czy opinii o różnych modelach a w szczególności modelu 3.7 który jest najwyższym modelem- i co gorsza kolumny te wymagają elektroniki dużo droższej niż same kolumny
Thiel ma takie opinie generalnie. Kiedyś chciałem kupić większe Thiele ale jak sprzedawca się dowiedział że miałem wtedy C230/P260 to mi odradził bo za słaba końcówka. Ale widziałem test w Stereophile i tam gość właśnie chwalił model 1.2 za to że:
"Thiel has created the first of their products to which it's easy to match electronics.
CS1.2 is now Thiel's most all-purpose speaker, the one that is easiest to recommend not knowing what else is in the system."
Skoro Quarter jest zadowolony to chyba jest to prawda.
U mnie spore zmiany
Z racji zakupu kolumn Quadral Vulkan Mk I zmuszony byłem wymienić swojego Vincenta sv 226 MK2 który nie sprostał im na końcówkę Yamaha MX 1000 oraz zakupić przedwzmacniacz Yamaha CX-2. Teraz to Vulkany grają już nawet przy niskiej głośności
Dodatkowo zagościła MaCaBRiaa
Podziękowania da Krzyśka za świetny projekt oraz kolegi ,,magazyn'' za logo AHAJA
Załączniki
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home
Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
U mnie spore zmiany
Z racji zakupu kolumn Quadral Vulkan Mk I zmuszony byłem wymienić swojego Vincenta sv 226 MK2 który nie sprostał im na końcówkę Yamaha MX 1000 oraz zakupić przedwzmacniacz Yamaha CX-2. Teraz to Vulkany grają już nawet przy niskiej głośności
Podziękowania da Krzyśka za świetny projekt oraz kolegi ,,magazyn'' za logo AHAJA
U mnie spore zmiany
Ogłaszam oficjalny "Thiel Coming Out" Kto jeszcze ma niech się w końcu przyzna
PS. Siedziałem wczoraj do 3:00 rano - bardzo mi się podoba ciche granie Thieli. Soundtrack z Blade Runner Vangelisa wciągnął mnie nosem. Tylko trzeba siedzieć w optymalnym punkcie - tu jednak, wbrew recenzjom, nie wybaczają odchyłek od tego miejsca. Albo muszę jeszcze powalczyć z ustawieniem.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2