Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koscidogitary

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: koscidogitary »

Próbowałem ustalić co to za głośniki ale się nie udało. Wiem tylko, że został wykupiony duży zapas magazynowy takich niemieckich staruszków, co to za głośniki to know-how Producenta. Ceny są wysokie. Ale z drugiej strony, fakt, Autor też chce z czegoś żyć. Małe brzmią tak sobie. Nie moja bajka. Ja lubię nowoczesne brzmienia. Natomiast te duże z drugiego linka ścięły mnie z nóg. Fantastyczna barwa, scena i stereofonia. W zasadzie scena i stereofonia jest doskonała niezależnie od miejsca w którym się siedzi - dobry, przestrzenny dźwięk wypełnia całe pomieszczenie odsłuchowe, to ich główna cecha. Nigdy nie słyszałem tak dobrze brzmiących starych papierzaków.

Słyszałem za to kilka projektów full-range/vintage Troelsa, ale grały tak źle, że chcę szybko o tym zapomnieć, łącznie z konstrukcją opartą na drogich głośnikach Goodmansa.
Za to Troels ma kilka wybitnych, przystępnych cenowo konstrukcji na Scan Speak i Excel.
Żeby nie być gołosłownym wrzucam przykładowe fotki, mój znajomy robi obudowy do kolumn, również vintage.
Załączniki
Loudspeakers Manufacturer
Ostatnio zmieniony 05 mar 2019, 09:06 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Papierowa membrana na magnesach alnico, opis jest w jednym z odnośników, a dane techniczne w cenniku. Głośnik jest nie nazwany, prawdopodobnie wykonany na bazie konstrukcji vintage jak w opisie, choć napisali - oryginalne z lat 70tych, wtedy mogły się również nie nazywać, a producenta nie chcą podać (jak napiszą, że to Tonsil to nikt nie kupi :lol: ).
Słuchałem numeru 3 i 1(okropnie brzydkie) jakieś dwa lata temu. Na żywo nie są tak brzydkie jak na fotografiach, a te 3ki stwierdziłem, że nawet dość interesujące i estetycznie. Podobały mi się wizualnie i brzmieniowo.
http://avatar-audio.com/holophony/
Awatar użytkownika
koscidogitary

darkman pisze:
05 mar 2019, 08:49
prawdopodobnie
Tego nie wiemy, więc nie ma co wyrokować. Poznałem Pana Cezariusza osobiście przy okazji jakichś interesów, Ten nie tylko napisał na www ale też osobiście twierdził, że to głośniki 70's. Na razie trzymam się tej wersji. Pytałem np. czy jak kupię od niego kolumny to czy mi nie dorzuci takich zapasowych głośników... - Jest taka opcja.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

koscidogitary pisze:
05 mar 2019, 09:50
nie ma co wyrokować.
Ja chyba też.
Nie wyrokuję Paweł. Tak mi się napisało - semantyka :) Sądzę, że bazowo produkcja mniej więcej jak podają, choć zapewne sam projekt głośnika jest oparty na jakim rozwiązaniu, obojętnie kiedy i kto go wykonał. Ot pewnie jeden z dobry projektów vintage.
Słuchałem ich w dużej sali ok. 60 m2, dość interesujące brzmienie bez negatywów na moje ucho, rzecz jasna.
Mniejsza z tym. Dość ciekawa konstrukcja.

Co do manufaktury z Sochaczewa, to nie bardzo rozumiem informację z FB, że projekt ze strony YB? Strona jest komercyjna opatowskiego producenta i nie ma na niej projektów. Czyżby chodziło o projekt wizualny tylko. Wykonania sochaczewskie bardzo ładne i staranne jak sądzę (swego czasu pisali o nich na AS, przypomniałeś mi o nim).
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

darkman pisze:
05 mar 2019, 08:49
wykonany na bazie konstrukcji vintage
Czyli to nie są jednak oryginały a wykonane na bazie? Czy, po prostu to są modyfikowane oryginały? Ceny nie ma się co czepiać- jeśli gra jak piszecie - to warto.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Raczej oryginały z jakichś zasobów produkcyjnych NOS.
ISOPHON

Post autor: ISOPHON »

Raczej oryginały z jakichś zasobów produkcyjnych NOS
Nie ma nowych(NOS) głośników ISOPHONA..na dole w tych dużych pracują P30/37.Kupuje używane.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

ISOPHON pisze:
05 mar 2019, 12:15
Nie ma nowych(NOS) głośników ISOPHONA
Sugerujesz, że firma od 1929 roku sprzedaje wszystko na pniu i nie jest możliwe by miała jakieś zasoby magazynowe?
ISOPHON pisze:
05 mar 2019, 12:15
Kupuje używane.
W sensie, że Ty kupujesz?
Czy Avatar Audio Cezariusz Andrejczyk Holophony Baiałystok, kupuje używane i montuje w swoich kolumnach?

Jakie jest źródło tych informacji??

BTW kolumn można posłuchać w Białymstoku i Warszawie, gdyby ktoś był zainteresowany (posiadam kontakt dla zaciekawionych też na W-wę). Pochyliłem się i wyciągnąłem wizytówkę i folder od właściciela firmy.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Te kolumny grają tak jak moje Brauny. Może trochę więcej basu mają bo są w większych pudłach, ale to ta sama szkoła dźwięku. Raczej do muzyki akustycznej i wokali. Syntetycznego basu z tego nie będzie.
Słuchałem ich na AVS.
ISOPHON

Post autor: ISOPHON »

Głosników ISOPHON P30/37 nowych ani NOS-ów kupić się już nie da.Sam osobiście sprzedałem swego czasu kilka sztuk UŻYWANYCH w super stanie P30/37 właśnie temu Panu.Po drugie dzisiejszej firmy ISOPHON nijak nie należy łączyć z poprzednikiem.
Awatar użytkownika
koscidogitary

darkman pisze:
05 mar 2019, 10:05
strony
Marcin z Sochaczewa głównie robi obudowy. Współpracuje też z YB audio, ale to dwie osobne manufaktury. Marcin jest tańszy dlatego zamawiam u niego. Stolarka na wysokim poziomie. Niemniej jednak robi także swoje własne projekty. Np. te duże powyginane czerwono-czarne kolumny na aluminiowych Excelach lub duże monitory na wstędze, pokazane na zdjęciu. Dużo ludzi zamawia u niego obudowy pod gotowe projekty np. Troelsa, Kisiela lub własne. Vintagowe pudła rezonansowe także robi. Jest strona na FB, można sobie tam zajrzeć, jest kontakt, można pisać i dzwonić. Ja mam jedne kolumny od niego, opisałem je wcześniej w tym temacie. Są to kolumny dwudrożne, chciałbym mieć jeszcze drugi zestaw 3-way pod Krella. Ps. Dzisiaj odbieram Krella z upgrade'u. Napiszę jak to gra.
Ja już mówiłem, jeśli chodzi o kolumny to wolę nowoczesne brzmienie.
Być może jeszcze w tym roku zamówię u Marcina konstrukcję podobną do modelu Zonda z YB audio, ale na głośnikach Scan Speak Revelator i Illuminator.

Co do wątku Avatar Audio, to najlepiej jak każdy sam sobie wyrobi zdanie, nie ma co siać domysłów. Ja napisałem tylko to co wiem od Producenta bo się kiedyś spotkaliśmy. Stan na 2017 rok, to stare-nieużywane papierzaki z Niemiec. Skąd Koledzy wiedzą, że jest inaczej to mi nie wiadomo i nie wnikam w to dalej. Avatar to ciekawe kolumny vintage, te najdroższe modele to jedyne vintage, których brzmienie mi się podobało, jak grają napisałem wcześniej. Chciałbym takie mieć, ale w cenie 30- parę tysięcy będę miał w manufakturze trzy o wiele lepsze zestawy. Tak ten rynek wygląda.
Awatar użytkownika
koscidogitary

ISOPHON pisze:
05 mar 2019, 13:04
Sam
Też tak uważam, bo sam szukałem, ale powiem Ci, że parę lat temu pojawiła się duża partia NOSów na aukcji w Niemczech i nagle zniknęła. Znajomi się na to zasadzili ale było już po herbacie. Ciekawe kto to kupił 😀
darkman pisze:
05 mar 2019, 10:05
i nie ma
Strona i firma YB ciągle się rozwija. Gotowe projekty są ale na razie faktycznie nie ma ich na stronie. Trzeba dzwonić/pisać. Np. moje Scan Speaki są od YB (głośniki i zwrotnica) a paczki zrobił Marcin z LM.
Robert75
Gramofon: AT-LP 60 Audio Techn

Post autor: Robert75 »

A u mnie gra taki sprzet..pieknie to wszystko gra
Załączniki
20190312_101714.jpg
20190312_101706.jpg
20190312_101700.jpg
inspir
Gramofon: Sony PS-X4

Post autor: inspir »

No dobra, udało mi się pozbierać sprzęt, to mogę się pochwalić. Co prawda mieszkam teraz w pokoju więc na razie tak to wygląda :D Jestem mega zadowolony z tego zestawu, cantony gle 60 + luxman l210. Mają moc ;)
Załączniki
IMG_20190312_103834.jpg
IMG_20190312_103506.jpg
IMG_20190312_103443.jpg
IMG_20190312_103409.jpg
IMG_20190312_103353.jpg
Magnat MR-780 + Canton GLE60 + Sony PS-X4
Awatar użytkownika
Michal35

Post autor: Michal35 »

inspir pisze: