Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- jaachu
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
To dzisiaj ja się pochwalę co tam u mnie gra.
Podstawa to Nordmende RP 1300 z wkładką Excel QD-700C-2 Podłączony przez przedwzmacniacz Analogia Easy Phono do amplitunera Denon AVR- 2113 i jeszcze odtwarzacz Onkyo DX-7355. Gra to na kolumnach Taga (niestety) Gramofon także jest podłączony przez przedłużacz do drugiego pokoju do Telefunkena RA100 grającego na kolumnach Heco Sound-Master 15
Podstawa to Nordmende RP 1300 z wkładką Excel QD-700C-2 Podłączony przez przedwzmacniacz Analogia Easy Phono do amplitunera Denon AVR- 2113 i jeszcze odtwarzacz Onkyo DX-7355. Gra to na kolumnach Taga (niestety) Gramofon także jest podłączony przez przedłużacz do drugiego pokoju do Telefunkena RA100 grającego na kolumnach Heco Sound-Master 15
-
- Gramofon: Technics SL1300
vs
co gra lepiej?
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- jaachu
Nowszy zestaw gra cieplej ale góra nie taka wyraźna. Choć stary sprzęt mi osobiście bardziej podchodzi. Żywszy bas i słychać, że bardziej do siebie pasują i szczegółowość lepsza. Pomimo iż Telefunken to najniższa półka to kolumny zdecydowanie nadrabiaja. Za niewielkie pieniądze można mieć coś co cieszy i ucho i oko.
-
I o to w tym wszystkim chodzi

Tylko z tymi niewielkimi pieniondzami różnie bywa
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- amrowek
wcześniej był już ale nie sprawny
a teraz

od razu widać ze najwyższa pólka
a teraz

od razu widać ze najwyższa pólka

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
- Gramofon: Pioneer PL-514
Był amplituner Saba, od dziś jest wzmacniacz Pioneer i jest dobrze.

A tu mój sprzęt jaki posiadam

A tu mój sprzęt jaki posiadam

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Fajny zestawik.

Mam podobny wzmacniacz w zestawie II z tej serii Pioneera, obecnie po gruntownej i dość totalnej renowacji, bo kupiłem dawcę bliźniaka, nowe kondy i drobne szpej ciągnięte z Chin itd. Niespecjalnie jakoś budżetowo to wyszło, ale uwielbiam ten wzmak. Jest ze mną od 19 lat.
Gra to niesamowicie i zdumiewająco dobrze. Z CA540 lata jak Bronek Malinowski przez rów z wodą w najlepszych czasach.
-
- Gramofon: Pioneer PL-514
Dzięki, jeszcze chcę sobie dokupić jakiś tuner pioneera do zestawu i jestem w trakcie szukania (coś nie drogiego a fajnego).
- darkman
- Kontakt:
Mam u siebie F204RDS, design pasuje do wzmaka, bo to też ta seria i są też wyższe numerki, rzecz jasna. Fajny, chodzi u mnie na drucie ale w mieście czyli antena wskazana jeśli poza, ale w Cz-chwie u Ciebie to, no problem pójdzie.
U mnie ten tuner jest w zestawie I, ale planuję połączyć jednak go znowu ze wzmakiem Piona, bo mam też dwukaseciaka do tego zestawu też Pionek
Jakbyś kiedyś potrzebował jakieś taile czy coś, to pytaj bo mam wersję garażową dawcy dublera, więc coś tam jeszcze można pobrać do wzmaka - gratis oczywiście. Nie handluję zwłokami, poza thorensami i paskami do nich oczywiście.
Nie wiem o co chodzi z tymi wzmakami, ale konstrukcja budżetowa dzisiaj i żaden cud, a w dobrze zestawionym torze po prostu 'zapierdala' jak złoto. Dla mnie, bo może jestem uprzedzony jakoś, gra wybitnie i za parę dosłownie groszy.
W minione święta robiliśmy z bratem (który jest wymagający pod względem sprzętu bardzo-ie mógł się nadziwić, że to tak gra!) testy na nim z wkładką M44 i AT440. Wynik taki, że w dwa razy droższym i większym też dwa razy Sony nie było czego słuchać, po prostu. Dużo lepiej jeszcze było na Shure i to z igłą sferyczną, tyle, że org. NOS. No well.. może ten mój egzemplarz taki wyjątkowy.. audio fantasy cholera czy co?
W sumie jeszcze raz się potwierdza, że zadbane sprzęty vintage jednak grają jak Bóg przykazał, bo potrafią, choć wydawałoby się, że to niska półka.
Jedyny mankament to dość uboga i muląca sekcja phono. Dlatego dałem mu CA540p z którym się znakomicie i dynamicznie dogaduje. Jeszcze planuję upgrade zasilania do CA, niezależnie od tego co społeczeństwo uważa na ów temat, ja wiem swoje w dodatku empirycznie
Zaprawdę powiadam Wam, nie ma wstydu z tym wzmakiem i wcale nie trzeba wywalić 15 stów na wzmak, żeby było dobrze...ale może u mnie taki klimat
w sumie mam go blisko Cz-wy, więc i u Ciebie to będą te same sfery
Cieszmy się zatem.
U mnie ten tuner jest w zestawie I, ale planuję połączyć jednak go znowu ze wzmakiem Piona, bo mam też dwukaseciaka do tego zestawu też Pionek

Jakbyś kiedyś potrzebował jakieś taile czy coś, to pytaj bo mam wersję garażową dawcy dublera, więc coś tam jeszcze można pobrać do wzmaka - gratis oczywiście. Nie handluję zwłokami, poza thorensami i paskami do nich oczywiście.
Nie wiem o co chodzi z tymi wzmakami, ale konstrukcja budżetowa dzisiaj i żaden cud, a w dobrze zestawionym torze po prostu 'zapierdala' jak złoto. Dla mnie, bo może jestem uprzedzony jakoś, gra wybitnie i za parę dosłownie groszy.
W minione święta robiliśmy z bratem (który jest wymagający pod względem sprzętu bardzo-ie mógł się nadziwić, że to tak gra!) testy na nim z wkładką M44 i AT440. Wynik taki, że w dwa razy droższym i większym też dwa razy Sony nie było czego słuchać, po prostu. Dużo lepiej jeszcze było na Shure i to z igłą sferyczną, tyle, że org. NOS. No well.. może ten mój egzemplarz taki wyjątkowy.. audio fantasy cholera czy co?

W sumie jeszcze raz się potwierdza, że zadbane sprzęty vintage jednak grają jak Bóg przykazał, bo potrafią, choć wydawałoby się, że to niska półka.
Jedyny mankament to dość uboga i muląca sekcja phono. Dlatego dałem mu CA540p z którym się znakomicie i dynamicznie dogaduje. Jeszcze planuję upgrade zasilania do CA, niezależnie od tego co społeczeństwo uważa na ów temat, ja wiem swoje w dodatku empirycznie

Zaprawdę powiadam Wam, nie ma wstydu z tym wzmakiem i wcale nie trzeba wywalić 15 stów na wzmak, żeby było dobrze...ale może u mnie taki klimat

-
Ledwie zipie staruszek.
Uher Royal de Luxe
Uher Royal de Luxe
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- amrowek
no to kolejny do kolekcji 

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- darkman
- Kontakt:
E-tam, bardzo fajny kultowy uherek.Latro pisze:Ledwie zipie staruszek.
Uher Royal de Luxe
DSCF7238.JPG

Twój to wersja 2 śladowa?
Pochwalę się swoim Szmulakiem tylko pogotowie PiD, go przegląy trochę i posmaruje, bo jak nie posmarujesz to jak w PRLu.
-
Że kultowy to dowiedziałem się jak już przytaszczyłem Uhera do domu i odpaliłem neta

Szkoda tylko, że owa kultowość, nie przekłada się na wartość wymierną, ale w sumie nie oto chodzi (

Kurcze nie mam pojęcia, ale na jednej (są dwie) tabliczce znamionowej jest wielkie "4" więc pewnie 4 śladowa..
No chyba, że poprzedni właściciel przerobił na 2 ślada bo z neta wiem, że tak robiono bo podobno wtedy jest lepiej..

Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- darkman
- Kontakt:
No lepiej w sensie jakości nagrania i odtwarzania, ale to przy prędkości >lub= 7,1/2 ips(19cm), a bardziej przy 28cm/, co i tak nie łatwo usłyszeć
Sprawdź jeszcze tę tabliczkę znamionową, czy jest symbol-model-serial, bo np Telefunkeny miały oznaczenie 2T i 4T dla poszczególnych wersji.
Szpula chyba fi18 wchodzi bez łachy.
Fajny sprzęt vintage. Zobacz jaka kondycja pasków, wymienne do dostania. Ogólnie to wytrzymałe sprzęty bardzo były i dobre.

Sprawdź jeszcze tę tabliczkę znamionową, czy jest symbol-model-serial, bo np Telefunkeny miały oznaczenie 2T i 4T dla poszczególnych wersji.
Szpula chyba fi18 wchodzi bez łachy.
Fajny sprzęt vintage. Zobacz jaka kondycja pasków, wymienne do dostania. Ogólnie to wytrzymałe sprzęty bardzo były i dobre.
-
Tu jest wielkie 4, stąd moje przypuszczenie:
to mnie trochę przeraża, muszę do tego dojrzeć

podaj jakiegoś linka, proszę, gdzie dostanę coś takiego!
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów