Technics powraca na europejski rynek
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Technics powraca na europejski rynek
Się zgadzam. Mam w heglu i ciężko rozkminić w nocy co on wyświetla.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
- zapa
Zdecydowanie nóżki i konstrukcja tłumi wibrację. Puknięcie w stolik nie powoduje żadnych efektów, co przy innych gramofonach było słyszalne. Oczywiście jak mocniej uderzymy w stolik to przenosi się na igłę.ojcie_c pisze:Ja mam pytanie: czy rzeczywiście lepiej tłumi wibracje?
Jak pukniesz w powierzchnię, na której stoi - czy przenosi się na igłę, czy wytłumia?
Delikatne puknięcie czy "zahaczenie" o gramofon nie powoduje żadnych przeskoków - dopiero użycie odrobiny siły jest słyszalne.ojcie_c pisze:Jak pukniesz w plintę - czy słychać tak jak w SL-1200mk2, czy mniej, czy więcej?
Reasumując - tłumienie wibracji jest na bardzo dobrym poziomie. Przy "stawianiu" gramofonu fajnie widać jak ta amortyzacja pracuje.
Headshell waży 7,6 gramaojcie_c pisze:Czy headshell waży tyle samo, co "oryginalny" z SL-1200mk2, czy mniej/więcej?
Jest na pokrywie, na dole po prawej oraz z tyłuojcie_c pisze:Dlaczego nie ma na nim oznaczenia marki? Outsourcing???

Mam go tak naprawdę od dwóch dni i na razie jeszcze za wcześnie, tym bardziej, że walczę trochę z wkładkami.ojcie_c pisze:Czy zauważasz jakąkolwiek różnicę w dźwięku na korzyść przy tej samej reszcie toru audio?
Wstępnie słyszę różnicę na plus ale więcej w temacie później
Mocniejsze tak - ale to na prawdę mocniejsze. Tak jakbyś kogoś klepał po plecach to widać, że gramofon to wytłumia. Wrzucę filmik jak chcecie.darkman pisze: I dodatkowo:
Czy nieco mocniejsze puknięcie w plintę z boku lub z góry powoduje lekki przeskok igły?
Fakt, suwak w tym modelu jest chyba bez sensu. Wydaje mi się jednak, że to jak u Japończyków trzymanie się tradycji. Był, jest i będziedarkman pisze:I jeszcze dodatkowe, choć retoryczne: Nie mogli zrobić czegoś ładniejszego i bez tego paskudnego suwaka?

Tak, GR to tańsza wersja modelu G. Widocznie Technics dość szybko stwierdził, że przesadził z ceną G i wypuścił okrojoną wersję GR.Myszor pisze:GR to uboższa wersja 1200G ?
R jak reduction ?
Generalnie GR jest 6 kg lżejszy od G i są tego powody.
A mi się zajebiście podoba to niebieskie podświetlenie. Do tego jest druga lampka podświetlająca igłę i wieczorem bardzo dobrze to wygląda. Kwestia kto co lubi ale jest dobrze. Z drugiej strony niebieskie oświetlenie komponuje się z niebieską dioda zasilania w przedwzmacniaczu gramofonowym i z podświetleniem trybu pure audio w amplitunerze npObywatel pisze:Moda na niebieskie wyświetlacze i kontrolki jest czymś okropnym![]()
Kiedyś były czerwone, zielone czasem żółte, a nieco później bursztynowe ledy i to było naprawdę ładne. Niebieskie podświetlenie jest obrzydliwe.

http://www.projektwinyl.pl - recenzje płyt, sprzęt, poradniki
- krolix
Wydaje mi się, że chodziło o brak (?) loga Technicsa na headshellu.zapa pisze: Jest na pokrywie, na dole po prawej oraz z tyłuno i jest made in japan
![]()

- zapa
a ok, sorry, zakręciłem się 
faktycznie nie ma, a powinien być
zbadam to

faktycznie nie ma, a powinien być

zbadam to

http://www.projektwinyl.pl - recenzje płyt, sprzęt, poradniki
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Oj tak prosimy. Z tym klepaniem po plecach. Koniecznie.
Oj, TAK! ale To nawet miłe i sympatyczne.
Są gramofony, które nie dają tego efektu (posiadam jeden z nich, a ma kolegę, który ma ich 5-czy 6.. dawno straciłem rachubę

A to już euforia trochę futurystyczna. Zwłąszcza z tym "będzie".Rozumiem, że nastrój świąteczny.
Również spokojnych Świąt życzę

-
Witam
mam pytanie odnośnie gramofonu, od jakiegoś czasu planuje zakup nowego, znalazłem na ebayu ogłoszenie :http://www.ebay.co.uk/itm/Technics-SL12 ... 2871094469?
czy wart jest tej ceny?
Co koledzy myślą o tym konkretnym modelu?
Wielkie dzięki za wszelkie sugestie
mam pytanie odnośnie gramofonu, od jakiegoś czasu planuje zakup nowego, znalazłem na ebayu ogłoszenie :http://www.ebay.co.uk/itm/Technics-SL12 ... 2871094469?
czy wart jest tej ceny?
Co koledzy myślą o tym konkretnym modelu?
Wielkie dzięki za wszelkie sugestie

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
SL-1200 to klasa sama w sobie - kawał świetnego gramofonu. Egzemplarz wygląda na zadbany. Cena normalna.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ten jest używany.
Oczywiście jak większość tego rodzaju sprzętów nie jest wart tej ceny, bowiem jest ona mocno przewartościowana. Model 1200 to swego rodzaju fetysz na rynku gramofonów. Klasa taka sama jak w b.dobrych modelach Technicsa (fakt, że jest ich kilka). Natomiast to generalnie obecnie cena bliska rynkowej, choć jak widać z inych ogło, można i taniej. Czy taniej to lepiej? Nie wiem w tym przypadku.
Brak informacji o wkładce, a to może choć nie musi być atutem. Nie ma za bardzo kosztów przesyłki - retorycznie, bo być może masz to opanowane - nie moja rzecz - zwracam jedynie uwagę, że to należy doliczyć.
Jeśli to gramofon dla melomana, moim zdaniem model SL-1600/10 jest lepszym wyborem. Ot dobry napęd i model z wyższej półki wystarcza, a reszta to już cały tor czyli wkładka/igła/klocki + memorabilia.
- krolix
Jeśli ten gramofon jest w dobrym stanie (ze zdjęć wnika, że tak, ale może być różnie; z drugiej strony to nie allegro więc PayPal chroni kupującego) to cena jest, tak jak napisał Obywatel, normalna. Oczywiście, jak się chce, to można też polować na jakąś cenową okazję.
Czy nie jest wart swojej ceny jak napisał Darkman? Kompletnie nie rozumiem takiej opinii. Ten gramofon jest zdecydowanie lepszy niż oferowane w tej cenie, nowe gramofony innych marek. 1200 to pancerny sprzęt, który docelowo zadowoli pewnie 99% słuchających muzyki z winyli, a gdyby coś, to z jego odsprzedażą w podobnej cenie nie będzie problemu. No chyba że Technics wypuści na rynek kolejną odchudzoną wersję 1200G.
Czy nie jest wart swojej ceny jak napisał Darkman? Kompletnie nie rozumiem takiej opinii. Ten gramofon jest zdecydowanie lepszy niż oferowane w tej cenie, nowe gramofony innych marek. 1200 to pancerny sprzęt, który docelowo zadowoli pewnie 99% słuchających muzyki z winyli, a gdyby coś, to z jego odsprzedażą w podobnej cenie nie będzie problemu. No chyba że Technics wypuści na rynek kolejną odchudzoną wersję 1200G.

- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
...plus to Mk5, a te wraz z M5G miały już te "lepsze" ramiona od Mk2.
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
To nie ulega wątpliwości

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
zapa:
Kluczowa sprawa - z czym możesz porównać testowany gramofon?
Innymi słowy: co znasz i czego używasz?
Jest to ważne w momencie kiedy rozmawiamy o różnicach względem "innych gramofonów".
Kluczowa sprawa - z czym możesz porównać testowany gramofon?
Innymi słowy: co znasz i czego używasz?
Jest to ważne w momencie kiedy rozmawiamy o różnicach względem "innych gramofonów".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pewnie zaskoczę teraz parę osób, ale ja nie mam jeszcze gramofonu. Kolekcjonuję winyle, mam ich około 500-set, a chcę ich wreszcie zacząć słuchać.
Wiem, że trochę dziwne
Wiem, że trochę dziwne