Słuchanie płyt - ustawienia
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Re: Słuchanie płyt - ustawienia
kielek -Nie wiem co cie tak zirytowało. Wyrażam tylko wyłącznie swoje subiektywne odczucia. Założyłem ze masz lepszy sprzęt, lepsze płyty, nie masz potrzeby kręcić, nie próbuję nic poprawiać i nie fantazjuję. Słowa ,,audiofilizm,, nie użyłem w kontekście Twojej osoby a jedynie dla nazwania pewnego trendu . Co do wypowiedzi na forum to akurat w kwestii doradztwa na temat wzmacniaczy budżetowych czy kolumn, natknąłem się na wpisy z którymi delikatnie ujmując się nie zgadzam, ale spoko, ktoś poleca ktoś kupuje i jak mu pasi to jest OK. To że odniosłem się innego forum to tylko moje doświadczenie i ostrożność w czytaniu wszystkiego jako wyrocznia. Myślę że kontynuacja tej wymiany zdań jest zbędna skoro wszystko jest jasne.
- Regsoft
U mnie włączony "Direct". Biorę muzę jaka jest i ile ogarnia sprzęt i słuch. Tym nie mniej nie będę ukrywać, że zawsze słucham muzyki dosyć głośno a wiem, że nie każdy może sobie na to pozwolić. Przez to pewnie więcej dociera do moich starych, zarośniętych uszu

Oczywiście zestaw przełączników na przedwzmacniaczu się nie liczy

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Przełączniki się nie liczą bo są już na stałe zahebelkowane 

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- dev
- Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22
90% czasu na direct.
Mam też takie pewne ustawienie barw, gdzie dość mocno podbity jest bas i trochę mniej sopran.
Gdy chcę sobie sprawdzić jak brzmiałaby dana płyta w wersji, tak sobie to nazywam, "klubowej"
, to na chwilę wyłączam direct i przechodzę w to ustawienie. Ostatecznie jednak szybko mnie to męczy.
Mam też takie pewne ustawienie barw, gdzie dość mocno podbity jest bas i trochę mniej sopran.
Gdy chcę sobie sprawdzić jak brzmiałaby dana płyta w wersji, tak sobie to nazywam, "klubowej"

1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Tylko volume.
W podstawowym wzmaku mam odcięte regulacje (Tone Defeat).
W słabszych wzmakach nie słucham na source, bo są słabe. Wolę zatem kolorowe brzmienie
W podstawowym wzmaku mam odcięte regulacje (Tone Defeat).
W słabszych wzmakach nie słucham na source, bo są słabe. Wolę zatem kolorowe brzmienie

- krolix
Nie mam pokręteł zmiany barwy ani przycisku loudness. Po dość wielu próbach doszedłem do takiej konfiguracji sprzętu, że nawet z kiepsko nagranej płyty wyciąga on coś w miarę ciekawego.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Również słucham "na czysto", mimo że hebelki i pokrętła są.
Tyle że cały temat jest bezcelowy z innego względu, jeśli mamy oceniać "heblowanie" z perspektywy "poprawiania fabryki"
Założenia są ciut dziurawe, bo chyba musielibyśmy udawać, że każda wkładka z igłą grają tak samo (w dodatku referencyjnie) i że generalnie nic z naszego systemu nie "dodaje" do odtwarzanego dźwięku przez co słyszymy ciotka w ciotkę to co wyszło jako master ze studia.
A i oczywiście po drodze również udajemy, że proces tłoczenia płyty (tworzenia płyty matki) również nic nie wnosi
Itp. itd.
Tyle że cały temat jest bezcelowy z innego względu, jeśli mamy oceniać "heblowanie" z perspektywy "poprawiania fabryki"

Założenia są ciut dziurawe, bo chyba musielibyśmy udawać, że każda wkładka z igłą grają tak samo (w dodatku referencyjnie) i że generalnie nic z naszego systemu nie "dodaje" do odtwarzanego dźwięku przez co słyszymy ciotka w ciotkę to co wyszło jako master ze studia.
A i oczywiście po drodze również udajemy, że proces tłoczenia płyty (tworzenia płyty matki) również nic nie wnosi

Itp. itd.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- aarset
- Gramofon: Scheu
Mam tak samo, a w końcówce mocy nie mam żadnych gałekMyszor pisze:Reguluję tylko gałką "volume". Innej nie ma

Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 20:41 przez aarset, łącznie zmieniany 1 raz.
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Mam tak samo i jestem z tego powodu szczęśliwy....Myszor pisze:Reguluję tylko gałką "volume". Innej nie ma

Też tak zrobiłem i stałem się jeszcze szczęśliwszy....aarset pisze:zainwestowałem w akustykę pomieszczenia

- motown
Ech, widać, że nie słuchacie Nirvany i ich zaleceń...
Pamiętajcie: bas na dwójeczkę, sopran na piąteczkę!
Pamiętajcie: bas na dwójeczkę, sopran na piąteczkę!

Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- motown
I prawidłowo. Bo to też istotny składnik dobrego odbiorudarkman pisze:Piszą też coś o alko

Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- MMarek
No nie słucham.....motown pisze:Ech, widać, że nie słuchacie Nirvany i ich zaleceń...

Ale na swoją obronę

Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 15:53 przez MMarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- MMarek
Ten parametr ustawiam na co najmniej 40......darkman pisze:Piszą też coś o alko

-
Nie mam co ustawiać. Na końcu "szlachetniejszego" toru audio mam tylko pokrętła "volume" i "source" 

Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 22:31 przez -Wolf-, łącznie zmieniany 1 raz.