Jestem tu nowy, więc na początek: dzień dobry wszystkim.

Właśnie wpadłem w sidła czarnej płyty. Krótka sesja u znajomych sprawiła, że "zachorowałem" i postanowiłem sprawić sobie własny sprzęt grający. Jako, że jestem zupełnie zielony - chodzę po różnych forach i staram się ogarnąć pewne aspekty związane z wyborem i zakupem sprzętu - głośniki, wzmacniacze, amplitunery itd.
I naszła mnie pewna myśl. Otóż jako praktykujący gitarzysta jestem w posiadaniu wzmacniacza gitarowego (dokładnie jest to dwukanałowy,tranzystorowy Marshall MG30DFX) o mocy 30W z głośnikiem 10'. Tak się zastanawiam, ponieważ wzmacniacz ma komplet wejść (m.in. wejście CD), czy może dałoby radę podpiąć pod niego gramofon? Zaznaczam, że wszystkie gniazda obsługują dużego jacka, więc może trzeba będzie poszukać ewentualnych przejściówek.
Pytanie do znawców tematu: czy jest możliwość podłączenia gramofonu i czy takie połączenie wypali (w sensie jakościowym)? Czy raczej należało by iść standardową drogą, czyli kupić osobno wzmacniacz i osobno kolumny? Sprzęt audio do słuchania głównie klasycznego rocka w pokoju, circa 15m2.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam