Ja też pod wieloma względami.
Rowery
- Peliks
- Gramofon: Składak
Re: Rowery
Planujemy z Andrzejem (Amrówkiem) krótki wyjazd do Szwecji. Konkretnie to na Olandię w okolicy 16-22 czerwca. Mamy dwie opcje.
1. Jedziemy bez auta. My i rowery pakujemy w Gdyni na prom do Karlskrony i stąd już rowerami na wyspę. Ta opcja to minimum 6-7 dni i ponad 600 km.
2. Jedziemy autem, wiadomo prom z niego jedziemy na Olandię i tam zostawiamy auto, wówczas robimy pętelkę około 400 km. Tu potrzebne minimum 4 dni.
Promy Stena Line odpływają z Gdyni o 21 a do Karlskrony przypływają o 7 rano. (powrót bardzo podobnie).
Szukamy chętnych nam towarzyszyć ale zaznaczam że jedziemy turystycznym tempem i staramy się dużo zwiedzać. Idealnie byłoby gdyby ekipa liczyła cztery persony. Noclegi w namiotach. W Szwecji jest dużo darmowych miejsc z wiatami i grillami i w takie miejsca noclegu byśmy celowali.
Mapka https://www.google.pl/maps/dir/56.16567 ... FQAw%3D%3D
Kilka moich fotek bo byłem tam wielokrotnie kamperem...
1. Jedziemy bez auta. My i rowery pakujemy w Gdyni na prom do Karlskrony i stąd już rowerami na wyspę. Ta opcja to minimum 6-7 dni i ponad 600 km.
2. Jedziemy autem, wiadomo prom z niego jedziemy na Olandię i tam zostawiamy auto, wówczas robimy pętelkę około 400 km. Tu potrzebne minimum 4 dni.
Promy Stena Line odpływają z Gdyni o 21 a do Karlskrony przypływają o 7 rano. (powrót bardzo podobnie).
Szukamy chętnych nam towarzyszyć ale zaznaczam że jedziemy turystycznym tempem i staramy się dużo zwiedzać. Idealnie byłoby gdyby ekipa liczyła cztery persony. Noclegi w namiotach. W Szwecji jest dużo darmowych miejsc z wiatami i grillami i w takie miejsca noclegu byśmy celowali.
Mapka https://www.google.pl/maps/dir/56.16567 ... FQAw%3D%3D
Kilka moich fotek bo byłem tam wielokrotnie kamperem...
Sony/Denon/Ortofon/Micro Seiki PreamPD La Hiraga Hegel H300 MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D,301mkII Grace F-8L EMT TSD15 Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black,Rohmann,SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D,301mkII Grace F-8L EMT TSD15 Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black,Rohmann,SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
- amrowek
-
Jacek 1972t
W sobotę 76 km Świętochłowice - Częstochowa pierwszy raz z pominięciem głównych dróg.
Trasa drogami leśnymi, potem jazda wioskami, kilka sporych podjazdów w stosunku do trasy 908, którą do tej pory jeździłem. Pierońsko wiało więc decyzja o powrocie pociągiem
Trasa drogami leśnymi, potem jazda wioskami, kilka sporych podjazdów w stosunku do trasy 908, którą do tej pory jeździłem. Pierońsko wiało więc decyzja o powrocie pociągiem
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2026, 07:26 przez Jacek 1972t, łącznie zmieniany 2 razy.
- cobra
- Gramofon: SL-Q33
Też staram się ze dwa razy w tygodniu, ale to niedługie trasy tak po robocie, "wokół komina". Głównie jakieś single tracki po lasach.
Technics SL-Q33, Benz Micro Silver / Empire 2000 / Empire 4000 / Z-4s / MP-110 / Shure M75, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja jeszcze nie dokonałem zakupu
Natomiast dzięki wam przekonałem się do patrzenia na używane rowery oferowane przez warsztaty/serwisy rowerowe, przez co w danym budżecie można wejść w posiadanie lepszego modelu aniżeli nówkę sztukę z salonu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Serio?
To ile to się już zastanawiasz?
To dokładnie tak samo jak z używanymi samochodami
Ale żeby nie było offtopu...
Mój obecnie użytkowany - kupiony jako używka...
Jako, że mam bardzo blisko do Czech (ok.10 km do Bohumina) to najczęściej korzystam z ich ścieżek rowerowych. Są bez porównania na plus z tymi, które mam w pobliżu po polskiej stronie – no może z wyjątkiem Żelaznego Szlaku Rowerowego. Czesi mają je odseparowane/niezależne od ruchu samochodowego z miejscami postoju i restauracjami dla rowerzystów. Jak ktoś ma niedaleko to szczerze polecam. Są duże bezpłatne parkingi gdzie można zostawić samochód tuż przy ścieżkach.
Without Music Life is a Mistake
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oj tam, po prostu zmieniły się priorytety, może w tym sezonie coś ruszę, ale to się zobaczy.
Taki ze mnie rowerzysta że nasz jeden wspólny rower ma sflaczałe opony
Córka nasza niestety jeszcze samodzielnie (bez doczepianych kółek) jeździć nie potrafi, to też jest wyzwanie na teraz, zarazem powiązane z zakupem kolejnego większego roweru dla niej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MMarek
Acha... No to luzik
Sorki zatem...
Myślałem, że nieco bardziej jesteś zarowerofiksowany
- amrowek
A ja właśnie jestem w trakcie zmiany.... roweru 
No nikt się nie chce wybrać do Szwecji ....?
No nikt się nie chce wybrać do Szwecji ....?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
Jacek 1972t
Kilka razy z rodzinką jechałem z Godowa
(tam zostawiałem auto pod Urzędem) Żelaznym Szlakiem Rowerowym po naszej stronie, u sąsiadów Karvina, Petovice i powrót do Godowa.
Pętla jak dobrze pamiętam ponad 40 km.
- MMarek
Najlepsze miejsce by zostawić samochód
Ja sobie lekko skracam czeską stronę bo lubię jechać asfaltowym wałem wzdłuż rzeki od Karviny i średnio lubię wjeżdżać w samo miasto ze względu na dziury na ścieżce.
No chyba, że na piwko na rynku, to wówczas nic mi nie przeszkadza
PS. A cała pętla Żelaznego Szlaku Rowerowego ma ponad 50km
https://zelaznyszlak.jastrzebie.pl/