Nie wiem gdzie mógłbym umieścić wątek o tego typu programie więc może Wojtek powinien to przenieść w odpowiednie miejsce
Easy CD-DA Extractor to nie jest dobry program - gdyż prawdopodobnie jest płatny, a jego autor lubi sprawiać przykre niespodzianki użytkownikom, stosuje różne taktyki służące oczernianiu konkurencji, a ponadto nie ma i nie będzie miał wsparcia dla AccurateRIP.JacK pisze:Easy CD-DA Extractor 11 jest prosty i skuteczny.
flac jest formatem bezstratnym. Jeśli ktoś słyszy różnicę między nieskompresowanym WAV a FLAC wykonanym z tego pierwszego (względnie innymi formatami bezstranymi) to moim zdaniem jest to jakiś ekstremalny audiofilizm względnie schizofrenia i ten ktoś kwalifikuje się do leczenia psychiatrycznego.JacK pisze:Pytanie tylko dlaczego chcesz zgrywać do flac ? Nie lepiej zostawić sobie muzykę w oryginalnym formacie jaki jest na płycie czyli w plikach WAV. W dobie dysków twardych liczonych w TB wielkość plików już praktycznie nie ma znaczenia. Jakość nagrań natomiast ma i jak narazie staromodnego WAV-a trudno czymś ograć.
na płycie CD-audio zgodnej z Red Book (bez rozszerzeń) nie ma i nigdy nie było żadnego pliku WAV, więc nie można powiedzieć, że w takim formacie jest przechowywana muzyka. Tym bardziej, ze WAV to tylko kontener i zawartość może mieć skompresowaną dowolnym kodekiem (włączając w to MP3).JacK pisze:w oryginalnym formacie jaki jest na płycie czyli w plikach WAV.
Jak program to tylko EAC, ma spore możliwości konfigurowania etc. etc. Aktualnie jest to najlepszy tego typu darmowy program.Klimek pisze:DAC kupiony więc teraz brakuje mi do szczęścia tylko prostego programu do zgrywania płyt cd do flac. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o zgrywanie a nie o odtwarzanie. Proszę o jakieś sugestie
Nie wiem gdzie mógłbym umieścić wątek o tego typu programie więc może Wojtek powinien to przenieść w odpowiednie miejsce
Różnicy między flac'iem' ape'em' alac'iem i wav'em raczej nie usłyszysz :3 mimo wszystko są to formaty bezstratne, co prawda jakieś tam różnice między nimi są, ale są one czysto "informatyczne" i ich tak na prawdę nie słychać :3JacK pisze:Jakość nagrań natomiast ma i jak narazie staromodnego WAV-a trudno czymś ograć.
podejrzewam, że to najlepszy program w ogóle (a nie tylko najlepszy darmowy) i że w dziedzinie zgrywania płyt nie da się wymyślić niczego lepszego.Sindsoron pisze:Jak program to tylko EAC, ma spore możliwości konfigurowania etc. etc. Aktualnie jest to najlepszy tego typu darmowy program.
jestem sobie w stanie wyobrazić cztery przyczyny tego stanu rzeczy:JacK pisze:dlaczego gdy zgram sobie płytę do WEV-a to mogę ją słuchać bez zmęczenia praktycznie bez przerwy , a jak zrobię flaczka to po kilku odtworzeniach mam serdecznie dość muzyki.
Wprawdzie nie rozumiem co do mnie piszesz w dwóch pierwszych punktach ale być może masz racje. Dzisiaj ściągłem sobie tego EAC-a do eksperymentowania i od razu mam pytanie gdzie można ustawić żeby program zgrywał muze do flaczków. W głównym oknie po lewej stronie mam tylko możliwość zgrywania do WAVKrzyś pisze: [*]korzystasz z błędnie zaimplementowanego dekodera
[*]może pre-emphasis tam, gdzie nie powinno tego być?
[*]przyczyny psychologiczne - męczy Cię, bo zobaczyłeś, że plik się nazywa eglebegle.flac a nie eglebegle.wav[/list]Prawdopodobieństwo, że jest to pierwsza lub druga przyczyna, jest marginalne (biorąc pod uwagę dostępność kodu źródłowego enkodera i dekodera na licencji BSD). Jeżeli wrzucisz gdzieś plik *.wav i utworzony z niego plik *.flac - najlepiej ten, którego słuchanie Cię męczy - to mogę sprawdzić, czy został poprawnie utworzony i czy jest identyczny z plikiem wav. W każdym razie format flac jest w teorii i w praktyce bezstratny - po zdekodowaniu wychodzi dokładnie to samo, co zostało zakodowane.
Jeśli wybrałeś FLAC jako główny kodek, to jak mu dasz żeby zgrał płytę do "skompresowanego formatu" (ikonka pod wav'em, z napisem CMP) to Ci ją zgra do flac'a.JacK pisze:W głównym oknie po lewej stronie mam tylko możliwość zgrywania do WAV
Ja używam MP3tag, i jest to najlepszy tego typu program, bo wcześniej przetestowałem inne i dopiero on daje sobie radę z tagowaniem każdego formatu, tak że potem wszystko dobrze widać ;pJacK pisze:Ale nie o tym, pytanie do obeznanych jakim programem dograć do już istniejących plików flac dodatkowe metadane nie ruszając struktury plików. Próbowałem to robić Easy CD-DA Extractorem ale pomimo że operacja zakończyła się sukcesem żaden z moich playerów nie widzi np. dodanych okładek.