TIDAL Hi-Fi w iPhone - czy to ma sens
-
Re: TIDAL Hi-Fi w iPhone - czy to ma sens
A w iphone nie wiem ale pewnie podobnie
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Zupełnie nie wiem o czym piszesz. U mnie Tiral z Androida na CHromecast audio i dalej na dac po optyku wyrzuca 44,1kHz a nie 48.
I wracając do poprzedniego stwierdzenia że dla chromecast audio telefon to tylko pilot i nie ma tam żadnego streamowania to proponuję prosty test. Puść coś z telefonu z Tidal na chromecasta i wyłącz wifi w telefonie. Po wyczerpaniu bufora po 10 czy tam 15 sekundach dźwięk zniknie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Dziwne rzeczy tutaj czytam. Chromecast audio daje do 24bit/96KHz jeżeli platforma na której słuchamy muzyki, czy plik który odtwarzamy na tyle pozwala. Niezależnie z jakiego urządzenia czy apki mu to puścicie. Pobiera i odtwarza z najwyższą dostępną i obsługiwaną jakością.
Z tym wyłączaniem wi-fi w telefonie też coś dziwnego. Ja jak puszczę muzykę na Chromecasta przykładowo z androida z aplikacji Spotify to mogę na nim wi-fi wyłączyć, telefon wyłączyć, spalić i rozdeptać popiół, a muzyka z Chromecast dalej będzie lecieć dopóki nie wyłącze jej z dowolnego innego urządzenia w sieci obsługującego chromecast.
Z tym wyłączaniem wi-fi w telefonie też coś dziwnego. Ja jak puszczę muzykę na Chromecasta przykładowo z androida z aplikacji Spotify to mogę na nim wi-fi wyłączyć, telefon wyłączyć, spalić i rozdeptać popiół, a muzyka z Chromecast dalej będzie lecieć dopóki nie wyłącze jej z dowolnego innego urządzenia w sieci obsługującego chromecast.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
-
- Gramofon: Technics SL-1500C
Co do zasady działania, to jestem jej pewien, bo bazuję wprost na dokumentacji google'a https://developers.google.com/cast/
Aż z ciekawości sprawdziłem, castując na Google Home. Gra dalej. Być może na Twoim urządzeniu jest to kwestia konkretnej implementacji. Łatwo mi sobie wyobrazić, że np. receiver interpretuje brak urządzenia w wifi jako sygnał do stopu (wyłączony pilot, poruszając się we wcześniejszej analogii).
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Wielokrotnie sprawdzane. Mogę wyłączyć Wi-Fi , telefon. Będzie grać aż do końca playlisty, albumu, co tam wrzuciliśmy w kolejkę. Bez znaczenia czy Tidal, Spotify czy streaming z NAS'a . Chromecasta przejmuje sesję i telefon nie bierze udziału w transmisji
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- Bacek
No to nie wiem co jest u mnie ale zatrzymuje się.
-
Zaraz zaraz ale chyba za dużo nieścisłości się wkradło. Może napiszmy, kto i jak na czym gra to będzie łatwiej zrozumieć skąd takie rozbieżności. Ja pisałem o telefonach z androidem i chromecastach w wersji nie audio. Audio nie miałem i się nie wypowiadam. Zwykły chromecast działa podobnie jak telefon z androidem - odpalamy plik wave 16/44.1 pod chyba każdym odtwarzaczem pod ten system i leci na wyjściu spdif 16/48. Podobnie jak odpalimy spotify czy tidal prosto z apki z któregokolwiek z tych urządzeń, choć jak wiadomo ani jeden ani drugi nie nie oferują wavów tylko stratne lub tzw. niestratne kodeki a te są dekodowane przez apki/androida i leci na spdif 16/48 lub 16/96 w zależności od gęstości zakodowanego materiału. Podobnie chyba dla flac.
Nie przypominam sobie aby pod android był odtwarzacz, który potrafiłby to zmienić ale dawno na tym nie siedziałem i już nawet nie pamiętam co było na wyjściu spdif jak tidal w wersji master (tzn. mqa) odpaliłem przez program mconnect. Jeżeli są programy, które oferują pod android bit perfect dla hi resów i wave to się chętnie dowiem jakie to? I czym w takim razie się różni chromecast audio poza tym, że ma wbudowany dac i wyjście analogowe?
Co do grania telefonem jako pilotem do chromecast to jak na obu zainstalujemy apki to cos tam w opcjach trzeba ustawić ale tez już nie pamiętam dokładnie co.
Nie przypominam sobie aby pod android był odtwarzacz, który potrafiłby to zmienić ale dawno na tym nie siedziałem i już nawet nie pamiętam co było na wyjściu spdif jak tidal w wersji master (tzn. mqa) odpaliłem przez program mconnect. Jeżeli są programy, które oferują pod android bit perfect dla hi resów i wave to się chętnie dowiem jakie to? I czym w takim razie się różni chromecast audio poza tym, że ma wbudowany dac i wyjście analogowe?
Co do grania telefonem jako pilotem do chromecast to jak na obu zainstalujemy apki to cos tam w opcjach trzeba ustawić ale tez już nie pamiętam dokładnie co.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
Widzę, że z darmowych apek foobar pojawił na andka. Jutro przetestuje
-
Dobra już wiem z czego wynika całe zamieszanie - nigdy nie grałem z telefonu tzn. grałem ale nie tak jak Wy, stąd moja niewiedza, że zwykłe fony z andkami to resampling do 16/44. Nie wiem jak telefony tzw. muzyczne bo te możne oferują cos wiecej niż zwykły andek choć wątpię i raczej tylko lepszy dac. Chromecasty zwykłe to resampling do 16/48 lub 16/96 w zależności od gęstości odtwarzanego materiału. Chromecast audio to dac 24/96 i do tej granicy bedzie resamplił czyli 16/48, 16/96 i 24/48 i 24/96. Ale to wszystko jest "not bit perfect". Jak ktos ma możliwość podać na dac 16/44.1 np przez usb z kompa lub ma kompa z optykiem to niech sobie porówna tak podany wave 16/44.1 z tym wave granym z andka po spdif. Wtedy wiele stanie się jasne.
- Bacek
Nie widzę dedykowanego wątku, więc zaśmiecę tu. Ostation chodzą plotki że google przygotowuje następcę Chromecat audio.
https://9to5google.com/2022/07/06/would ... successor/
https://9to5google.com/2022/07/06/would ... successor/