Ekspres do kawy
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Ekspres do kawy
Hejka .
Jeśli są tu smakosze kawy, którzy maja już jakieś doświadczenie w obcowaniu z ekspresami do kawy (nie kolbowy i nie na kapsułki) ,to proszę o plecenia dobrego urządzenia w okolicach 2k.
Jeśli są tu smakosze kawy, którzy maja już jakieś doświadczenie w obcowaniu z ekspresami do kawy (nie kolbowy i nie na kapsułki) ,to proszę o plecenia dobrego urządzenia w okolicach 2k.
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: Ekspres do kawy
Delonghi. Mam prywatnie. Mamy w pracy 3 ekspresy Delonghi i nic się z nimi nie dzieje.
Jeden, taki do zastosowań domowych, używany w pracy zrobił 20 000 kaw i puściła przez ten czas jedna uszczelka od skraplacza. Działa do dnia dzisiejszego.
Mogę Ci podać dokładne modele, jeśli chcesz. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
Oczywiście wszystkie są regularnie odkamieniane i mają wymieniane filtry na wodę.
Jeden, taki do zastosowań domowych, używany w pracy zrobił 20 000 kaw i puściła przez ten czas jedna uszczelka od skraplacza. Działa do dnia dzisiejszego.
Mogę Ci podać dokładne modele, jeśli chcesz. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
Oczywiście wszystkie są regularnie odkamieniane i mają wymieniane filtry na wodę.
- trafalgar
Poproszę o modele.mrcnoos pisze: ↑31 sty 2026, 17:41Delonghi. Mam prywatnie. Mamy w pracy 3 ekspresy Delonghi i nic się z nimi nie dzieje.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ja mam Saeco Intella - chodzi bezawaryjnię z 7 lat, raz pękła odłonka od pojemnika na wodę, ale ajne krpelko żem przykleił i robi. Dość solidny sprzęt w mojej ocenie, musi pracować by kawa był dobra, gdy stoi mało uzywany to jak auto w garage - siem psuje.
Robimy nim espresso poranne na szybko, bo kolba rozgrzewa się koło 15-20 minut, a automat zlewa gorącą i miele kawę i pyk - kwa gotowa.
Dopiero potem na spokojnie robimy cappuciori.
Drugi mam DeLongini - nie powiem jaki model, bo zjebałsja (ale z 10 lat jechał bezawaryjnie) i jest w garażu, a nie wyjdę dziś już bo u mnie -10 i kurde ciemno, to się boję - jutro mogę sprawdzić.
Jest większy niż Saeco i chyba robi lepszą kawę w sensie intensywności i jest większy trochę.. znaczy kawał kloca w sumie. Muszę wysłać do naprawy.
Obecnie na co dzień używamy Lelit kolbowy i młynek AVX, dwa kotły / para do mleka i woda np herbata czy coś., fajny ale to już dość przekracza budżet.
Robimy nim espresso poranne na szybko, bo kolba rozgrzewa się koło 15-20 minut, a automat zlewa gorącą i miele kawę i pyk - kwa gotowa.
Dopiero potem na spokojnie robimy cappuciori.
Drugi mam DeLongini - nie powiem jaki model, bo zjebałsja (ale z 10 lat jechał bezawaryjnie) i jest w garażu, a nie wyjdę dziś już bo u mnie -10 i kurde ciemno, to się boję - jutro mogę sprawdzić.
Jest większy niż Saeco i chyba robi lepszą kawę w sensie intensywności i jest większy trochę.. znaczy kawał kloca w sumie. Muszę wysłać do naprawy.
Obecnie na co dzień używamy Lelit kolbowy i młynek AVX, dwa kotły / para do mleka i woda np herbata czy coś., fajny ale to już dość przekracza budżet.
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Podstawowe pytanie kawy czarne czy mleczne ?
Jak mleczne to kup sobie Melitte.
Jak czarne to Jura
Ps. Nie kupuj Philipsa i Siemensa
Jak mleczne to kup sobie Melitte.
Jak czarne to Jura
Ps. Nie kupuj Philipsa i Siemensa
- trafalgar
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Art wejdź sobie na konesso:
https://www.konesso.pl/pol_m_Ekspresy-d ... gIJIPD_BwE
i zgłębiaj wiedzę pod oczekiwania i budżet.
Czarna, biała czy .. nie ma żadnego znaczenia. Raczej będzie o wiele mniejszy wybór takich bez młynka i spieniacza, bo to ograniczenie dla dobrej klasy ekspresów.
Poza tym:
największe forum kawowe i najlepsze zasadniczo:
https://forum.wszystkookawie.pl/
Czarna, biała czy .. nie ma żadnego znaczenia. Raczej będzie o wiele mniejszy wybór takich bez młynka i spieniacza, bo to ograniczenie dla dobrej klasy ekspresów.
Poza tym:
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Traf , osobiscie mam de longhi cafe corso, juz z 15 lat. Ostatnio wymienilem uszczelki w zaparzaczu i ogolnie przeczyscilem. Uwazam ze nade longhi sie nie zawiedziesz.
Prosciej mozesz nabyc kawiarke Bialetti i tez bedzie bardzo ok. Tez mam i uzywam jak mam ochote na sypaną kawe.
Prosciej mozesz nabyc kawiarke Bialetti i tez bedzie bardzo ok. Tez mam i uzywam jak mam ochote na sypaną kawe.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- trafalgar
Dzięki ,przestudiuję .Młynek musi być ,bo źródło dobrej palonej kawy mam w okolicy .darkman pisze: ↑31 sty 2026, 19:28Art wejdź sobie na konesso:
Poza tym:
- trafalgar
Kawiarkę mam i młynek żarnowy delonghi też. Czas iść do przodu i spróbować z ekspresu.Mawis pisze: ↑31 sty 2026, 19:33Traf , osobiscie mam de longhi cafe corso, juz z 15 lat. Ostatnio wymienilem uszczelki w zaparzaczu i ogolnie przeczyscilem. Uwazam ze nade longhi sie nie zawiedziesz.
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
No to nie zdradzaj firmy i idź w cos de longhi. Raczej wtopy nie bedzie. Tylko jedna uwaga: z ekspresami jak z samochodami, jak dbasz tak masz. Jak masz twarda wode to odkamieniasz. I trzeba pamietac o czyszczeniu bo taki syf kawowy sie odklada ze hej, szlam jak błoto. Są filmiki na YT z serwisow i czyszczenia po kilku latach...masakratrafalgar pisze: ↑31 sty 2026, 19:43Kawiarkę mam i młynek żarnowy delonghi też. Czas iść do przodu i spróbować z ekspresu.Mawis pisze: ↑31 sty 2026, 19:33Traf , osobiscie mam de longhi cafe corso, juz z 15 lat. Ostatnio wymienilem uszczelki w zaparzaczu i ogolnie przeczyscilem. Uwazam ze nade longhi sie nie zawiedziesz.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Jakoś nie przekonuje mnie ekspres i tradycyjnie najlepiej smakuje mi z Bialetki.
A już robiłem przegląd, bo w pracy Delongli był nie do zabicia i kawa z niego też nie była zła, ale tradycja zwyciężyła.
To coś tak, jak muza z vinyla a CD,
A już robiłem przegląd, bo w pracy Delongli był nie do zabicia i kawa z niego też nie była zła, ale tradycja zwyciężyła.
To coś tak, jak muza z vinyla a CD,
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- Twonk
Ja mam dwie Jury C5, jedną od 2008 a drugą od 2010 jeśli dobrze pamiętam. Jedna w domu: min 3 kawy dziennie ale zwykle więcej a druga w biurze - tu trudno wyliczyć ale z 10 dziennie. W tej domowej 3 lata temu padł selektor rodzaju kawy - naprawa całe 35 złotych. Od ok. 6 lat (po tym jak ta w domu się przytkała) raz do roku wożę do serwisu na przegląd i czyszczenie. Reszta ciągle działa bez problemów. Nam kawa smakuje bardzo, od bidy espresso też daje radę ale do tego to mamy małą Gaggię baby i osobny młynek.
Chyba nie pomogłem bo tego modelu już od dawna nie produkują...

Chyba nie pomogłem bo tego modelu już od dawna nie produkują...
No mocca z bialetki rządzi - le jak wstaję przed 6 raną i spieszę sie do roboty albo zwali sie trochę gości i trzeba na szybko 10 kaw przygotować to doceniam też automat
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Z własnego doświadczenia mogę polecić DeLonghi Magnifica. U mnie śmiga jakieś 6 lat. Nawet jak się zepsuła, to dalej robiła kawę (problem z elektroniką - wymagała restartu po uśpieniu, wymieniona elektronika, koszt 350zł).
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R