Ekspres do kawy

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Ekspres do kawy

Post autor: trafalgar »

Hejka .

Jeśli są tu smakosze kawy, którzy maja już jakieś doświadczenie w obcowaniu z ekspresami do kawy (nie kolbowy i nie na kapsułki) ,to proszę o plecenia dobrego urządzenia w okolicach 2k.
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Re: Ekspres do kawy

Post autor: mrcnoos »

Delonghi. Mam prywatnie. Mamy w pracy 3 ekspresy Delonghi i nic się z nimi nie dzieje.
Jeden, taki do zastosowań domowych, używany w pracy zrobił 20 000 kaw i puściła przez ten czas jedna uszczelka od skraplacza. Działa do dnia dzisiejszego.
Mogę Ci podać dokładne modele, jeśli chcesz. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
Oczywiście wszystkie są regularnie odkamieniane i mają wymieniane filtry na wodę.
Awatar użytkownika
trafalgar

mrcnoos pisze:
31 sty 2026, 17:41
Delonghi. Mam prywatnie. Mamy w pracy 3 ekspresy Delonghi i nic się z nimi nie dzieje.
Jeden, taki do zastosowań domowych, używany w pracy zrobił 20 000 kaw i puściła przez ten czas jedna uszczelka od skraplacza. Działa do dnia dzisiejszego.
Mogę Ci podać dokładne modele, jeśli chcesz. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
Oczywiście wszystkie są regularnie odkamieniane i mają wymieniane filtry na wodę.
Poproszę o modele.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ja mam Saeco Intella - chodzi bezawaryjnię z 7 lat, raz pękła odłonka od pojemnika na wodę, ale ajne krpelko żem przykleił i robi. Dość solidny sprzęt w mojej ocenie, musi pracować by kawa był dobra, gdy stoi mało uzywany to jak auto w garage - siem psuje.
Robimy nim espresso poranne na szybko, bo kolba rozgrzewa się koło 15-20 minut, a automat zlewa gorącą i miele kawę i pyk - kwa gotowa.
Dopiero potem na spokojnie robimy cappuciori.

Drugi mam DeLongini - nie powiem jaki model, bo zjebałsja (ale z 10 lat jechał bezawaryjnie) i jest w garażu, a nie wyjdę dziś już bo u mnie -10 i kurde ciemno, to się boję - jutro mogę sprawdzić.
Jest większy niż Saeco i chyba robi lepszą kawę w sensie intensywności i jest większy trochę.. znaczy kawał kloca w sumie. Muszę wysłać do naprawy.

Obecnie na co dzień używamy Lelit kolbowy i młynek AVX, dwa kotły / para do mleka i woda np herbata czy coś., fajny ale to już dość przekracza budżet.
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Post autor: Lukasz31 »

Podstawowe pytanie kawy czarne czy mleczne ?
Jak mleczne to kup sobie Melitte.
Jak czarne to Jura :D
Ps. Nie kupuj Philipsa i Siemensa :D
Awatar użytkownika
trafalgar

Lukasz31 pisze:
31 sty 2026, 18:45
Podstawowe pytanie kawy czarne czy mleczne ?
Jak mleczne to kup sobie Melitte.
Jak czarne to Jura :D
Ps. Nie kupuj Philipsa i Siemensa :D
Kawa czarna ,bez mleka i cukrów. Nie musi być na dwie filiżanki ,wystarczy z na jedną.

ps.no chyba że żonie się zachce kapuczino. :think:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Art wejdź sobie na konesso:
https://www.konesso.pl/pol_m_Ekspresy-d ... gIJIPD_BwE
i zgłębiaj wiedzę pod oczekiwania i budżet.
Czarna, biała czy .. nie ma żadnego znaczenia. Raczej będzie o wiele mniejszy wybór takich bez młynka i spieniacza, bo to ograniczenie dla dobrej klasy ekspresów.

Poza tym:
największe forum kawowe i najlepsze zasadniczo:
https://forum.wszystkookawie.pl/
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Traf , osobiscie mam de longhi cafe corso, juz z 15 lat. Ostatnio wymienilem uszczelki w zaparzaczu i ogolnie przeczyscilem. Uwazam ze nade longhi sie nie zawiedziesz.
Prosciej mozesz nabyc kawiarke Bialetti i tez bedzie bardzo ok. Tez mam i uzywam jak mam ochote na sypaną kawe.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
trafalgar

darkman pisze:
31 sty 2026, 19:28
Art wejdź sobie na konesso:
https://www.konesso.pl/pol_m_Ekspresy-d ... gIJIPD_BwE
i zgłębiaj wiedzę pod oczekiwania i budżet.
Czarna, biała czy .. nie ma żadnego znaczenia. Raczej będzie o wiele mniejszy wybór takich bez młynka i spieniacza, bo to ograniczenie dla dobrej klasy ekspresów.

Poza tym:
największe forum kawowe i najlepsze zasadniczo:
https://forum.wszystkookawie.pl/
Dzięki ,przestudiuję .Młynek musi być ,bo źródło dobrej palonej kawy mam w okolicy .
Awatar użytkownika
trafalgar

Mawis pisze:
31 sty 2026, 19:33
Traf , osobiscie mam de longhi cafe corso, juz z 15 lat. Ostatnio wymienilem uszczelki w zaparzaczu i ogolnie przeczyscilem. Uwazam ze nade longhi sie nie zawiedziesz.
Prosciej mozesz nabyc kawiarke Bialetti i tez bedzie bardzo ok. Tez mam i uzywam jak mam ochote na sypaną kawe.
Kawiarkę mam i młynek żarnowy delonghi też. Czas iść do przodu i spróbować z ekspresu.
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Post autor: Lukasz31 »

Jura C3 tylko do czarnej.
Tylko budżet wyższy.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

trafalgar pisze:
31 sty 2026, 19:43
Mawis pisze:
31 sty 2026, 19:33
Kawiarkę mam i młynek żarnowy delonghi też. Czas iść do przodu i spróbować z ekspresu.
No to nie zdradzaj firmy i idź w cos de longhi. Raczej wtopy nie bedzie. Tylko jedna uwaga: z ekspresami jak z samochodami, jak dbasz tak masz. Jak masz twarda wode to odkamieniasz. I trzeba pamietac o czyszczeniu bo taki syf kawowy sie odklada ze hej, szlam jak błoto. Są filmiki na YT z serwisow i czyszczenia po kilku latach...masakra
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Jakoś nie przekonuje mnie ekspres i tradycyjnie najlepiej smakuje mi z Bialetki.
A już robiłem przegląd, bo w pracy Delongli był nie do zabicia i kawa z niego też nie była zła, ale tradycja zwyciężyła.
To coś tak, jak muza z vinyla a CD,
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Twonk

Post autor: Twonk »

Ja mam dwie Jury C5, jedną od 2008 a drugą od 2010 jeśli dobrze pamiętam. Jedna w domu: min 3 kawy dziennie ale zwykle więcej a druga w biurze - tu trudno wyliczyć ale z 10 dziennie. W tej domowej 3 lata temu padł selektor rodzaju kawy - naprawa całe 35 złotych. Od ok. 6 lat (po tym jak ta w domu się przytkała) raz do roku wożę do serwisu na przegląd i czyszczenie. Reszta ciągle działa bez problemów. Nam kawa smakuje bardzo, od bidy espresso też daje radę ale do tego to mamy małą Gaggię baby i osobny młynek.
Chyba nie pomogłem bo tego modelu już od dawna nie produkują...
Jozi pisze:
31 sty 2026, 20:09
Jakoś nie przekonuje mnie ekspres i tradycyjnie najlepiej smakuje mi z Bialetki.
No mocca z bialetki rządzi - le jak wstaję przed 6 raną i spieszę sie do roboty albo zwali sie trochę gości i trzeba na szybko 10 kaw przygotować to doceniam też automat :D
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Z własnego doświadczenia mogę polecić DeLonghi Magnifica. U mnie śmiga jakieś 6 lat. Nawet jak się zepsuła, to dalej robiła kawę (problem z elektroniką - wymagała restartu po uśpieniu, wymieniona elektronika, koszt 350zł).
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
ODPOWIEDZ