Czy ktoś z Was korzysta z oczyszczacza powietrza (plus jonizator, nawilżacz itd) w pomieszczaniu gdzie trzymacie sprzęt i płyty?
Pojawiła się u mnie potrzeba zakupu takiego urządzenia i zastanawiam się czy nie wpłynie to negatywnie na dorobek winylowy Od razu zapytam w takim razie - jeśli macie to jaki? Zastanawiam się nad KC-A50EU-W/Sharp KC-D50EUW, ponieważ nie przekonują mnie chińczyki za 700zł.
Dzięki
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
Może trochę nie na temat ale miałem kiedyś w biurze klimę (taka zwykła stojąca) z funkcją jonizatora i jak się spierdoliła rura odprowadzająca powietrze do przewodu wentylacyjnego to wszystkie półki były mokre. Podejrzewam że te jonizatory mają niestety podobnie (tylko bardziej odwrotnie) i raczej blisko winyli ich stawiać nie polecam, a te zwykłe chińskie badziewie podłączane pod USB to z góry olej, na tym mogą zarabiać tylko reklamodawcy na onetach i wupe ale je już z góry skreśliłeś w sumie
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Akurat te Sharpy to układ "zamknięty" i nie są klimatyzatorami, ani grzejnikami, więc z tym nie powinno być problemu. Nie mają też bezpośredniego dostępu do źródła wody (trzeba dolewać). Także nawet jak coś się spierdoli, to po opróżnieniu zbiornika nie będzie sikał wodą
Mimo tego, nadal mam jakieś obawy co do trzymania płyt w tym samym pokoju co tego ustrojstwa
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
Jonizatora ani nawilżacza bym nie używał. U mojej mamy taki dziad wykończył telewizor.
Oczyszczacz jak najbardziej. Ostatnio byłem na imprezie u kumpla.
Robiliśmy w stołowego grilla w stylu koreańskim.
No dymu było dużo
Ale włączył się oczyszczacz (ma jakieś czujniki ) i po 2 godzinach śladu nie było po dymie i zapachu.
Model Ideal AP45. Fajna sprawa.
Panowie, tylko akwarium
Mam koło 400 l wody w obiegu, zasolonej. Pomijając ładny widok, w mieszkaniu skończyły się problemy z alergiami, suchym powietrzem itp. Zero problemów z elektrostatyką Okna mają takie szczeliny - w teorii automatycznie reagujące na wilgoć, ale kto je tam wie - na oknach grama wilgoci, temp. w okolicach 23 stopni (dwoje dzieci - oboje ciepłolubne ). Zaś co do kurzu - lampa nad akwarium ma 4 wentylatory 12 cm średnicy, każdy ma gąbkę na wlocie - zbierają solidną garść kurzu w ciągu tygodnia
Panowie - tylko akwarium
Może. Ten Sharp to nie powinien łaski robić za tę kasę, więc pewnie działa OK i może w ogóle nie generuje osadu - widzę tam regulację przepływu i zamknięty obieg, to chyba OK.
Oczyszczacz fajna sprawa. Mają może coś z klimatyzatorem.
Ogólnie to sprawdź % humidity w chałupie na dwa pomiary, bo jeden zwykle nie jest miarodajny.
też mieszkamy w syfie w zimie i powiem ci, że oczyszczacz to typowy półśrodek przymierzając do tematów winylowych, to taka szmatka do przecierania winyli, jeśli chcesz faktycznej różnicy, to tylko rekuperator z filtrem HEPA, jak pierwszy raz wypierzesz filtry, to zobaczysz ile syfu wyłapał, w dodatku w sypialni rano nie ma zaduchu, a okna i lustra w łazience nawet przy kąpieli nie parują, reku to takie knosti przyrównując do tematu winyli. oczyszczacz mieli tylko przepracowane powietrze, a brudne z pola wpada nieprzerwanym strumieniem przez wszystkie szczeliny i kratki "wentylacyjne"
akwa 400l też mam, ale żeby jakieś wielkie zmiany wilgotności w dobrze wentylowanej dużej chałupie zachodziły, to nie powiem, musiałoby być kompletnie bez pokrywy i mocno podgrzewane np do 29st.C jak dla paletek, ale to byłby najdroższy na świecie nawilżacz powietrza licząc wydatki na prąd, w dodatku co z rosnącą twardością wody itp...same wady, o zapachu nie wspominając...