Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelazny

Re: Polityka

Post autor: zelazny »

Jajć! Nie wiem co napisać. Odpaliłem tvp wiadomości no i oglądam nie dowierzając.
Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

zelazny pisze:
28 lut 2022, 22:09
Jajć! Nie wiem co napisać. Odpaliłem tvp wiadomości no i oglądam nie dowierzając.
Nie boisz się że z telewizorka wyskoczy Kurski? :lol: Na naszym forum jest więcej informacji niż w TV
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Bracia Kremlowscy powinni dostać rosyjskie paszporty i niech sp...ą z mojego kraju.
Ja pomagam Ukrainie nie....Putinowi
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
StarRock

Post autor: StarRock »

Merrick pisze:
28 lut 2022, 21:40
więc nie rób ze mnie głupka
Myszor pisze:
28 lut 2022, 21:56
Sugerujesz tymi opowieściami żeby nie pomagać Ukrainie
Panowie, proszę nie nadinterpretowywać moich słów, o niczym takim nie napisałem i nie sugerowałem.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

StarRock pisze:
28 lut 2022, 22:32
proszę nie nadinterpretowywać moich słów, o niczym takim nie napisałem i nie sugerowałem.
Dlatego też byłem ciekaw dlaczego postanowiłeś podzielić się swoją refleksą na temat mordowania Polaków przez Ukraińców akurat teraz.
Czyli tak bez związku z wojną znaczy ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
StarRock

Post autor: StarRock »

Myszor pisze:
28 lut 2022, 22:41
Dlatego też byłem ciekaw dlaczego postanowiłeś podzielić się swoją refleksą
Myślałem, ze wynika to z ciągłości tego, co napisałem i nie byłem świadom, że ktoś będzie doszukiwał się jakiś podtekstów. Taki mój styl pisania i już go nie zmienię, a że ktoś tak je odbiera, cóż...
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

StarRock pisze:
28 lut 2022, 21:21
Spotkał się tam z żywą nienawiścią i cytuję...Ludzie tam wciąż nie przetrawili tego, co się stało. A przecież wiadomo, że na wsi nic się nie ukryje, wszyscy wszystko wiedzą. Dokładnie wiedzą, kto mordował, kto rabował, bo element rabunkowy też był bardzo istotny. Pewnie niektórzy do tej pory mają nasze rzeczy. Do domów nas nie wpuszczali. Ale wiedzą, że my wiemy.
a może właśnie dla tego warto pomagać i wbrew tym wszystkim co mają problemy z historią.

@StarRock
dziwię się , że nie zacząłeś opowieści od 1648 r. i nie skończyłeś na 1946 r.

Nie mamy łatwej historii z sąsiadem ale to nie znaczy że nie podam mu ręki w potrzebie bo zamordował mi dziadka. Gdzie będę za 10 lat idąc tym tokiem rozumowania.
może przeczytaj sobie List biskupów polskich do niemieckich.
No bo chyba nie..... ruskie trolle przejęły kolejne konto.....tym razem S....

>>>>>>>"Słuchajcie, jest superancka akcja, w sam raz na miły wieczór przy kominku.
Kolektyw Anonymous rzucił pomysł, aby w związku z rosyjską propagandą, siać ziarna prawdy. Wejdźcie na Google Maps, wybierzcie dowolną restaurację w Moskwie lub Rosji w ogóle i w recenzjach (nie dawajcie im 1, to nie o to chodzi, żeby gnoić ludzi, dawajcie 5!) piszcie co naprawdę dzieje się na Ukrainie. Możecie dodawać zdjęcia! Na luzie przetłumaczycie to przez Google Translator na rosyjski. Tam naprawdę ludzie myślą to, co podają im propagandowe media.
Akcja jest całkowicie oddolna, każdy może w kilka minut dołożyć swoją cegiełkę z pozycji kanapy.
And I think it’s bautiful! 💙💛
P.S. Tak samo możecie „oceniać” wszelkie inne obiekty, nie tylko restauracje. Ognia!...."
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

StarRock pisze:
28 lut 2022, 23:05
a że ktoś tak je odbiera,
Nie no spko stary. Bardzo pokrzepiająca przypowieść na ten trudny czas.
Jak kiedyś Putin napadnie na Szwecję to omówimy potop.
amrowek pisze:
28 lut 2022, 23:11
jest superancka akcja,
Widziałem! Trudno już znaleźć jakąś restaurację bez odpowiedniego komentarza :lol:
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

grzehu82 pisze:
kinky pisze:
28 lut 2022, 12:37
"PAP: Jesteśmy, jeśli chodzi o siły zbrojne, gotowi do konfliktu?
W.S.: Nie. Sami nie jesteśmy gotowi. Musimy liczyć na NATO
Też to czytałem.
Panowie, nie chwalcie się tym gen. Skrzypczakiem, bo nasz forumowy tropiciel złogów komunistycznych wciągnie Was na czarną listę - wszak gen. Skrzypczak nie dość, że był uczestnikiem manewrów Sojuz'80, to jeszcze brał udział w wydarzeniach pod Stocznią Gdańską ;)

wracając do meritum:
grzehu82 pisze:
naszą siłą jest wielu ofiarnych, odważnych żołnierzy i dobrze wyszkolonych żołnierzy. Niestety z takim uzbrojeniem i zapleczem...
kto jest za to odpowiedzialny? za wywalenie z roboty kilkuset oficerów wyszkolonych przez Amerykanów i mających doświadczenie z kilku wojen/misji stabilizacyjnych? za rozpierniczenie wywiadu (nie, nie czerpię tej wiedzy z serialu "Służby Specjalne") i udane zakupy sprzętu? jesteśmy krajem bez zapędów/możliwości w zakresie podbojów, ale za to zmuszonym do posiadania wysokiej zdolności obronnej. na grzyba więc nam amerykańskie czołgi, maszyny bądź co bądź przydatne głównie w ataku, i czemu zrezygnowaliśmy z helikopterów od Airbusa nie organizując w zamian niczego innego? mała ciekawostka - porozumienie w kwestii odszkodowania za zerwanie kontraktu (kwota odszkodowania, drobnostka, niewiele wyższa od ceny wyborów kopertowych), nie wyklucza przyszłych zleceń dla Airbusa. jasne, to tylko opcja, ale czy nie kuriozum?

wracając do Wołynia - trochę zgłębiałem temat i stanowczo nie jestem zdania, że to "tępi Ukraińcy kultywujący nienawiść" są całym złem. mamy taki sam udział w genezie rzezi (a może i większy) niż przywoływani tu Bandera i UPA. na antypolskie, narastające od dziesiątków lat nastroje, nałożyło się jeszcze przyzwolenie okupanta na eksterminację lokalnej ludności - holokaust w tamtym regionie przekraczał swą skalą zdarzenia w innych okupowanych krajach. na ten tragiczny efekt złożyło się sporo czynników.

czyż cały czas nie patrzymy z góry na Ukraińców? wszak Ukrainiec to taki trochę inny Ruski w pojęciu dużej części naszych rodaków... i właśnie taka solidarność i masowa pomoc, jaką Ukraińcom okazujemy dziś, może pomóc zapomnieć o demonach przeszłości.

no i szkoda młodych rosyjskich skoczków, którzy dostali w Zakopanem łomot od zapewne patriotycznie nastawionych kibiców z dużą szansą niedoszłych mistrzostw świata juniorów w skokach...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

amrowek pisze:
28 lut 2022, 23:11
>>>>>>>"Słuchajcie, jest superancka akcja, w sam raz na miły wieczór przy kominku.
Dobrze, że się rozpowszechnia, wrzucałem kilka godz temu screen anonymous z tą akcja tutaj :handgestures-thumbup:

Ciężkie tematy się pojawiły... Nie wracając już do trudnych relacji PL/UA przypomnijcie sobie Jugosławię, raptem chwilę temu, środek Europy, i co tam się działo. Przerażająco krwawo i w o wiele większej skali niż na Wołyniu, a byli przez lata sąsiadami. I co... są do tej pory animozje, trudne sąsiedztwo, w Mostarze 3 lata temu w serbskiej knajpie nad Neretwą, przy samym moście, powiedzieli mi, że bośniackiej kawy nie podadzą...
W Jajce z twierdzy pokazywali mi muzułmańskie cmentarze zapełnione w czasie wojny widoczne na okolicznych wzgórzach, białe stele nagrobne widać z daleka... Przy wodospadzie w Jajce i wszędzie, jak się jedzie przez BiH co jakiś czas widać domy zniszczone, ślady po kulach, a prawie już 30 lat minęło.
I muszą ze sobą żyć dalej, dogadywać się chociaż pamięć wciąż żywa, bo tylko 30 lat mija... I oby kolejna iskra nie zapłonęła ani tam, ani tutaj, między PL i UA.

Dla rozluźnienia na dobranoc...
Szef Roskosmosu, Rogozin, straszy na tt, że sankcje wpłyną na współpracę kosmiczną USA/rus, a ISS może spaść Na Amerykę lub Europę. Dramatycznie pyta:
"Jeśli zablokujesz współpracę z nami, kto uratuje ISS przed niekontrolowaną deorbitacją i upadkiem na Stany Zjednoczone lub Europę..."
Elon Musk odpowiedział krótko wstawiając logo:

spaceX.jpg

:lol:
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

kinky pisze:
01 mar 2022, 00:05
Rogozin, straszy na tt, że sankcje wpłyną na współpracę kosmiczną USA/rus, a ISS może spaść Na Amerykę lub Europę.
z kolegą wczoraj o tym gadaliśmy. i uradziliśmy, że powinna się stacja spalić w atmosferze jak Columbia. ewentualnie Amerykanie zrobią to, co Bruce Willis w Armageddonie ;-)
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
kinky

bms01pl pisze:
01 mar 2022, 00:13
Columbia
Yyy... to nie jest dobry przykład, to była katastrofa, zginęło 9 astronautów ... :doh:

O końcu ISS mówi się już od pewnego czasu, zdeorbitują, albo zostawią jako kosmicznego śmiecia, popchną/przyspieszą trochę dragonem żeby nie obniżała trajektorii i w nieskończoność będzie latać. Szkoda by było spalić w atmosferze, lubię jak mi na niebie świeci :D
Awatar użytkownika
kinky

Ambasador UA w USA potwierdził, że ruskie użyli bomby próżniowej/termobarycznej (za Reuters).
Film na tt
https://twitter.com/CharlotteRochat/sta ... DlbGHktHPw
Awatar użytkownika
kinky

Trochę się pobawiłem, w Moskwie i na prowincji, a Wam jak poszło? :D

google opinie ruskie.jpg

Te miejsca w Moskwie gdzie zaglądałem zawalone opiniami, np:

google opinie ruskie2.jpg
:clap:
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

bms01pl pisze:
28 lut 2022, 23:47
wracając do Wołynia - trochę zgłębiałem temat i stanowczo nie jestem zdania, że to "tępi Ukraińcy kultywujący nienawiść" są całym złem. mamy taki sam udział w genezie rzezi (a może i większy) niż przywoływani tu Bandera i UPA.
Serio? Bardzo niebezpieczne relatywizowanie i myślę, że szkodliwe. Tak relatywizując można równie dobrze przyznać nam "taki sam udział" w Holokauście "a może i większy" aniżeli III Rzeszy. Pewne tło oczywiście sprzyjało tej rzezi na Wołyniu, ale dla mnie ludobójstwo to ludobójstwo. Jaka była wina Polaków mieszkających tam? Dlaczego wcześniej ludzie żyli tam w zgodzie? Polacy, Ukraińcy, Ormianie, Żydzi. Święta katolickie, prawosławne i nie było problemu. Poczytaj relację Krzesimira Dębskiego, który opowiada o życiu w Kisielinie ze wspomnień jego rodziców. I opowiada kiedy to się zmieniło. Poczytaj o rodzącym się i narastającym nacjonaliźmie ukraińskim. Poczytaj o Dmytro Doncowie, o Stepanie Łenkawskim, o powstaniu OUN i jej postulatach. I później o powstającym odłamie UPA. Poczytaj o udziale nacjonalistów ukraińskich w Holokauście i jaki to miało wpływ na dokonanie rzezi na Wołyniu. Antypolskim nastrojom były też winne ówczesne polskie władze. Tu jest zgodność historyków. Sprawa nie jest oczywiście jedno wymiarowa i potrzebny tu jest szerszy kontekst. Ważna jest też tutaj geopolityka - III Rzesza, Związek Sowiecki i ich decyzje. Ale rzeź wołyńska to nie był spontaniczny, zryw lokalnej ludności mszczącej się za wcześniejsze krzywdy, tylko zaplanowana i przygotowana akcja eksterminacji ludności polskiej zgodnie z postulatami, które sformułowali ww.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Zablokowany